Anim’est anunta un regal de animatie la Cluj-Napoca

by | Oct 15, 2010 | Cinema

Anim’est anunţă un regal de animaţie la Cluj-Napoca

Trei zile de proiecţii cu filme unul şi unul la Cinema Victoria, un masterclass în exclusivitate şi „încălzire” cu cele mai bune filme de la Anim’est 2009 la Centrul Cultural Francez – asta le pregăteşte Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est cinefililor clujeni pentru weekend-ul 22-24 octombrie 2010, în care Anim’est ajunge din nou la Cluj-Napoca, pentru cel de-al patrulea an consecutiv în istoria de cinci ani a celui mai important festival de film de animaţie din România.

După warm-up-ul care va aduce în faţa clujenilor filmele premiate la Anim’est 2009, joi, 21 octombrie, de la ora 18:00, în cadrul Zilei Porţilor Deschise la Centrul Cultural Francez, Anim’est Cluj debutează cu un program prezentat de Şcoala Invitată în cadrul festivalului la această ediţie: prestigioasa Universitate de Arte şi Design Moholy-Nagy – MOME din Budapesta, în cadrul căreia funcţionează una dintre cele mai importante şcoli de animaţie din Europa Centrală şi de Est îşi prezintă la Cluj-Napoca cele mai bune producţii din ultimii 20 de ani vineri, 22 octombrie 2010, de la ora 16:00.

Un film extrem de rar, aparţinând patrimoniului filmului de maghiar, continuă regalul de film de animaţie propus clujenilor de Anim’est: surprinzătorul lung metraj al legendarului regizor şi filozof maghiar Marcell Jankovics Fiul calului alb / Fehérlófia (1982), o reprezentare pop-art, plină de umor, a unei legende din folclorul maghiar, va putea fi urmărit, de asemenea, în prima zi a weekend-ului Anim’est – vineri, 22 octombrie 2010, de la ora 18:00.

Unul dintre cele mai spectaculoase programe din line-up-ul festivalului: Competiţia Videoclip & Advertising, reprezintă un must see la Anim’est Cluj: gotic-futuristul Splitting the Atom al celor de la Massive Attack; ludicul Eat Raw Meat = Blood Drool de la The Editors, sau electrizantul My Turn al Basement Jaxx şi The Lightspeed Champions, se numără printre cele 28 de titluri provenind din 13 ţări selecţionate.în competiţia pentru Cel mai bun Videoclip. 15 clipuri publicitare de succes, provenind din 8 ţări, au fost selecţionate în competiţia de Advertising. Prezenţa românească este consistentă în cadrul competiţiei Videoclip & Advertising: Anton Octavian, unul dintre obişnuiţii competiţiilor Anim’est, este realizatorul videoclipului Septembers al britanicilor de la The Mantra ATSMM, Dragoş Bardac, regizorul videoclipului Life Buoy, realizat pentru cunoscuta formaţie autohtonă indie rock The Pixels; Matei Branea – cu clipul publicitar Ora Aqua şi Andreia Dobrota – cu un alt clip extrem de apreciat sunt animatorii autohtoni selecţionaţi în cadrul îndrăgitei competiţii Anim’est, ale cărei două programe vor fi proiectate în prima seară Anim’est – vineri, 22 octombrie, de la orele 20:00, respectiv 22:00.

Logorama, filmul francez premiat cu Oscarul pentru Cel mai bun scurtmetraj de animaţie în 2010, este protagonistul unei proiecţii speciale, exclusiv la Cluj-Napoca: Tur de orizont în animaţia franceză, o selecţie a celor mai reuşite şi premiate scurtmetraje de animaţie produse în Franţa în ultimii ani, care promite să fie unul dintre cele mai savurate programe ale festivalului – sâmbătă, 23 octombrie, de la ora 16:00, la Cinema Victoria.

Sâmbătă, 23 octombrie, de la ora 20:00, cinefilii nu au voie să rateze Iluzionistul / L’illusionniste (r. Sylvain Chomet, Franţa-Marea Britanie, 2010). Proaspăt nominalizat la Premiul Academiei Europene de Film pentru Cel mai bun film de animaţie, unul dintre titlurile-hit din selecţia Anim’est 2010, lungmetrajul este realizat după un scenariu scris de cunoscutul cineast francez Jacques Tati (1907-1982), şi spune povestea prieteniei neobişnuite care apare între un bătrân scamator şi o fetiţă convinsă de puterile supranaturale ale acestuia. Filmul a Lansat în avanpremieră mondială în selecţia Festivalului de Film de la Berlin 2010, proiectat şi la Karlovy Vary, Edinburgh sau Toronto. Proiecţia Iluzionistului la Cluj-Napoca este prezentată de Centrul Cultural Francez.

Competiţia românească, incluzând în acest an cele mai bune 14 scurtmetraje autohtone înscrise în preselecţia Anim’est, nu putea lipsi din programul Anim’est Cluj-Napoca nici în 2010: animatorii din Transilvania vor fi invitaţi, ca de obicei, la proiecţia care va avea loc duminică, 24 octombrie 2010, la Cinema Victoria, de la ora 18:00.

Un program de animaţii bizare din cadrul Creepy Animation Night 2, două programe de scurtmetraje multipremiate din secţiunea Mozaic şi o proiecţie specială cu toate filmele premiate la această ediţie completează programul încărcat al Anim’est 2010 la Cluj-Napoca. Preţul biletelor la proiecţiile Anim’est de la Cinema Victoria costă 9 lei.

Tags: animest

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This