Noua locaţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania şi, începând de anul acesta, punctul zero al evenimentului care animă pentru zece zile Clujul, Casa TIFF nu va fi doar locul de întâlnire al invitaţilor, publicului şi echipei, ci şi gazda unor manifestări cu totul speciale. Una dintre surprizele ediţiei din acest an este prezenţa la Cluj a lui Steven Severin, membru fondator al influentei trupe Siouxsie and the Banshees şi unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni contemporani.
Joi, 7 iunie, de la 21.45, Steven Severin va acompania live, la Casa TIFF, proiecţia celebrului film clasic Vampyr (1932), în regia lui Carl Theodor Dreyer. Filmul mut, cu imaginile lui de neuitat, însoţit de muzica bântuitoare a lui Severin, va fi un spectacol unic pentru cinefili. Publicul îl va putea întâlni pe renumitul muzician şi la proiecţia documentarului Joshua Tree, 1951: Un portret al lui James Dean, regizat de Matthew Mishory şi inclus în secţiunea Fără Limită. Cu Mishory, Severin a colaborat şi la coloana sonoră a filmului Delphinium: A Childhood Portrait of Derek Jarman, inclus de curând în arhiva permanentă a British Film Institute.
Steven Severin (pe numele său real Steven John Bailey. n. 1955) a fondat Siouxsie and the Banshees împreună cu solista Siouxsie Sioux în 1976 şi a fost unul dintre colaboratorii apropiaţi ai lui Robert Smith de la The Cure. Basistul britanic este creditat pentru versurile multora dintre piesele formaţiei, fiind, în acelaşi timp, şi cel care a arhivat de-a lungul timpului toate înregistrările ei. Trupa de post-punk, considerată una dintre cele mai îndrăzneţe şi experimentale din anii 70-80, a marcat profund muzica ultimelor decenii, trupe ca Radiohead, U2, Massive Attack, Tricky sau Red Hot Chili Peppers citând-o ca influenţă.
Seria evenimentelor de la Casa TIFF se va deschide pe 2 iunie, de la 21.30, cu o ocazie extrem de rară pentru public: aceea de a asculta melodiile primei formaţii de muzică electronică experimentală din România, Rodion G.A. Populară în anii 80, trupa înfiinţată în 1978 de Rodion Ladislau Roşca, Gigu Farcaş şi Adrian Căpraru a creat muzică revoluţionară cu mijloace rudimentare. Deşi au susţinut numeroase concerte, cei de la Rodion G.A. nu au avut niciodată un album al lor; doar câteva dintre piese au fost înregistrate pe o compilaţie Electrecord cu formaţii rock. Printre hiturile lor se numără „Stele şi lumini”, „Amintiri”, „Acolo unde e mister”. Părintele new wave-ului românesc, Rodion Ladislau Roşca, trăieşte în satul Aşchileu Mare, la 30 de kilometri de Cluj.
În aceeaşi seară,Vampyr al lui Carl Th. Dreyer va avea un prim acompaniament live, în afara celui semnat de Steven Severin: DJ Morphosis din Liban, unul dintre cei mai în vogă muzicieni de pe scena electro contemporană. Rabih Beaini a început ca Dj în Liban şi s-a stabilit de 16 ani în Italia. În 2011, a lansat unul dintre cele mai bune albume tehno ale anului, What Have We Learned.
Duminică, 3 iunie, de la 18.10, în avanpremiera alegerilor locale din 10 iunie şi cu prilejul proiecţiei filmului Ministrul/ The Minister, în secţiunea Supernova, Casa TIFF va găzdui dezbaterea „Filmul şi politica”. Distins cu Premiul FIPRESCI la Cannes 2011 (secţiunea Un Certain Regard), filmul lui Pierre Schöller este odiseea unui oficial de stat printr-o lume tot mai complexă şi ostilă.
De la 23.00, Contemporary Noise Sextet va anima atmosfera la Casa TIFF. Este una dintre cele mai apreciate trupe actuale de jazz din Polonia, albumul de debut, Pig Inside the Gentleman (2006) fiind considerat printre cele mai bune din anul respectiv. Fondatorii Contemporary Noise Sextet sunt fraţii Kapsa, renumiţi în Polonia pentru formaţia Something Like Elvis.
Marţi, 5 iunie, de la 20.30, publicul este invitat la o discuţie cu Adelin Petrişor – singurul jurnalist român de televiziune care a filmat în Phenian – despre cea mai închisă ţară a lumii. „Coreea de Nord, nimic de invidiat” include prezentarea unui reportaj şi a unor fotografii realizate in aprilie 2012, cu ocazia sărbătorilor faraonice prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la naşterea lui Kim Ir Sen.
Un nou concert de jazz va încânta audienţa de la 22.00. Nils Petter Molvær Trio din Norvegia îl are ca lider pe unul dintre pionierii în fusion-ul de jazz cu muzică electronică. Talentatul trompetist, compozitor şi producător Nils Petter Molvær şi-a câştigat renumele cu albumul de mare succes Khmer (1997). Cu Baboon Moon, albumul lansat anul trecut, Nils Petter Molvær a fost nominalizat la premiile industriei muzicale din Norvegia.
Cele două formaţii care vor cânta la Casa TIFF vin la Cluj de la Green Hours International Jazz Fest. Preţul unui bilet la fiecare dintre cele două concerte este 20 de lei.
Miercuri, 6 iunie, de la 21.30, clujenii sunt aşteptaţi la Casa TIFF la proiecţia şi ceremonia de premiere a filmelor din Competiţia locală TIFF 2012.
Casa TIFF, inaugurată la această ediţie, va fi un centru cultural unic, menit să promoveze educaţia prin cinema şi să vină în întâmpinarea nevoii de exprimare prin artă, cultivând şi dezvoltând pasiunea pentru film, fotografie şi artele vizuale în general.
Situată pe strada Universităţii la numărul 6, Casa TIFF se află în centrul istoric al oraşului Cluj-Napoca, beneficiind de mai bine de 1000 de metri pătraţi renovaţi, în perfectă stare pentru a organiza o paletă largă de workshopuri şi traininguri şi a găzdui o cafenea, o terasă şi un club la subsolul clădirii.