Călin a aflat de ideea unui festival de Street Food încă de la începutul anului 2016, când a fost cooptat în echipa Why Not. Acum este Commercial Manager, practic responsabilul de tot ce ține de vendori. El discută cu aceștia, se asigură că înțeleg la ce fel de festival vor să participe, negociază și se asigură că fiecare își poate face treaba în condiții cât mai bune.
Cunoaște proiectul încă de la început și a văzut evoluția lui odată cu fiecare ediție. Totuși, recunoaște că până nu văzut prima zi de festival, nu avea habar de cum va prinde totul contur.
Anul trecut, chiar în prima zi de festival (ediția de la Cluj), dupa ce am muncit 7 luni, mi-am dat seama că e cu mult peste așteptările pe care le aveam sau peste imaginea pe care mi-o formasem la început. Cel mai probabil că și ceilalți colegi sunt de aceeași părere, poate doar Lush il vedea altfel. Ne-am propus să facem editia de la Cluj si să vedem ulterior ce facem, dar a fost peste așteptările tuturor. Înainte să înceapă prima ediție, după ce a văzut multă lume ce buzz s-a creat în jurul evenimentului, unii și-au dat seama de potențial și ne-au contactat. Prin luna mai cred că a venit propunerea de la Iași, când noi nu aveam încă o ediție făcută cap-coadă, ci doar niște prezentări și planuri. Poate stilul nostru de lucru și experiența i-a convins că facem ce trebuie. Noi când am dat startul primei ediții, știam clar că va urma încă una la Iași.
A fost gândit încă de la început ca un festival ce poate depăși granițele orașului, cu mai multe ediții, dar s-au concentrat inițial doar pe prima ediție, să iasă cât mai bine. Cei ~60.000 de participanți de atunci pot confirma că a fost o primă ediție de succes.
Am văzut și unde am greșit, la capitole precum pază, curățenie, organizare, logistică, personal etc, dar am ajuns acum să încheiem a 8-a ediție (la Arad) și totul să meargă cum trebuie la nivel de organizare. Nu mai există stresul pe care îl aveam înainte, trebuie doar să ne facem treaba la timp, iar odată ce am dat drumul la festival să rămânem concentrați și pregătiți pentru orice situație. De acum încolo tragem să-l facem tot mai bun.
De la prima ediție au apărut vendori noi, s-au mai schimbat lucrurile, iar piața s-a dezvoltat în ultimul an. Practic pentru ceea ce si-au propus ei cu acest festival, să dezvolte o piață de street food în România, rezultatele au și început să apară: business-uri noi care crează locuri de muncă, dar și chefi care renunță la jobul dintr-un restaurant și merg pe calea antreprenoriatului.
Anul trecut, Călin a dus multă muncă de convingere cu potențiali vendori care să participe la festival, dar a avut și surprize plăcute. Până la urmă nu oricine vrea să vândă mâncare în stradă se poate integra într-un astfel de eveniment. Acum nu prea mai are timp să caute vendori noi, dar cereri apar tot mai des și constant dezvoltă o bază de date cu vendori din țară cu care comunică.
Pentru acest an au lucrat mult la capitolul mobilier, ba chiar s-au implicat personal.
Din punct de vedere logistic, mobilierul de anul acesta ne permite mai multe. Întreagă echipa a stat și a lucrat împreună la mobilier, am pus suflet nu doar l-am comandat de la cineva. Am colantat mese, am vopsit mesaje pe ele etc. Arată mai bine acum, putem pregăti mai multe locuri de stat jos, iar asta îi ajută și pe vendori. Niciodată nu cred că vor suficiente locuri de stat jos, la fiecare ediție ne-am bătut de problema asta. Avem și standing tables care sunt practice, am improvizat și niste chiuvete din butoaie, să te poți spăla pe mâini înainte sau după ce mănânci.
Poate nu te-ai gândit până acum, dar zeci de mii de oameni pot produce mult gunoi. Este un aspect important pe care l-au luat în considerare, chiar și în privința reciclării selective.
De la prima ediție ne-am lovit de problema asta, când am fost luați prin surprindere și nu am estimat corect numărul necesar de intervenții. Dacă pentru prima zi am crezut că ne vom descurca, în a 4-a zi aveam de 4 ori mai mulți oameni implicați în ceea ce priveste curațenia. Acum știm la ce să ne așteptăm, la fiecare ediție am tot reglat partea aceasta, iar la Arad spre exemplu, oamenii responsabili de curățenie dădeau ture încontinuu pentru a putea face față și pentru a strânge totul. De obicei echipa de curățenie este formată din ~20 de oameni care dau ture incontinuu, acoperind tot perimetrul festivalului. Vendorii de multe ori nu au timp, mai ales când în fața standului au coadă, astfel încercăm să îi ajutăm să-și poată face treaba cât mai ușor. Cu uleiul uzat încercăm să găsim în fiecare oraș câte o firmă care să-l colecteze. De multe ori primim propuneri înainte să căutăm noi. Reciclarea selectivă se poate face, dar nu e așa simplu. Se poate, dar dpdv al vendorilor e mai greu. În schimb, pentru public am făcut un test la Christmas Goodies Cluj, când am avut colectare selectivă nu doar pentru plastic, carton, sticla etc, ci și pentru alimente. Era un perimetru mai restrâns, ce-i drept, dar oamenii erau informați despre asta și mulți separau mâncarea atunci când renunțau la ea. Toată mâncarea aruncată se verifica apoi și ajungea la câte un adapost de animale. Din reziduurile vegetale am înțeles că se face biogas, ceea ce mi se pare foarte tare. Totuși, pentru asta avem nevoie de mulți oameni care să informeze constant pe fiecare în parte și e destul de greu de gestionat.
Bineînțeles, sunt anume reguli pentru vendori, ce le discută înainte de a stabili concret participarea la festival.
În primul rând, la Street Food Festival contează experiența culinară, mâncarea e pe primul loc. Totuși, asta nu e suficent, aspectul este iarăși foarte important atât în ceea ce privește produsul în sine cât și standul / rulota. Personal îmi dau seama din prima discuție de cum se prezintă fiecare și cât de mult ne dorim să participe la festival. O altă variantă este să mergem pe recomandări, dar ne documentăm tot timpul înainte, încercăm mâncarea ș.a.m.d. Solicităm tot timpul fotografii profesionale, să ne putem face o idee. Contează întreaga prezentare, mai ales în online, ce fel de site au, cum comunică pe Facebook etc.
Au primit și cereri de la vendori de afară, din țări precum Ungaria, Austria și Germania, însă e mai complicat cu legislația. Continue să comunice cu aceștia și ori de câte ori au ocazia vizitează alte festivaluri de acest gen, pentru noi idei.
În Ungaria avem un exemplu unde toți vendorii funcționează sub o asociație și merg prin diferite orașe. Luucru asta l-am facut si noi între timp, iar curând o să lansăm oficial Asociația Street Food Revolution. Astfel vom putea fi reprezentați mult mai bine. Pentru cei din alte țări, cu legislația este complicat în ceea ce privește emiterea bonului fiscal. Singura lor variantă ar fi să dea o chitanță scrisă de mână pentru fiecare produs în parte. În sens invers, dacă mergi din România într-o țară europeană cu EURO ca moneda, poți să-ți cumperi casă de marcat din România care poate fi setată in RON sau EUR. Eh, în Germania nu este casă de marcat care să poată fi setată în RON. Am solicitat răspunsuri de la ANAF dar ce am primit e destul de neclar. O altă variantă ar fi ca vendorul din altă țară să-și facă o firmă în România sau să lucreze pe altă firmă de aici. Se complică lucrurile… Totuși avem destui vendori în România, avem cu cine lucra.
Dupa editia de la Arad, au o mică pauză până la următoarea editie, ce va avea loc la Cluj și care este cea mai mare editie de Street Food de până acum în România. Se anunță 60-65 de vendori, însă momentan se mai fac măsurători la locație iar apoi se va ști clar numărul exact de spații. În principal rămâne aceași zonă, dar spațiul de festival se mărește și cuprinde Aleea Stadionului, platoul dintre Sala Polivalentă și Cluj Arena, zona de lângă stadion către parcul de copii și parcul de lângă Hotel Sport.
Estimăm că vom avea între 60 și 70.000 de oameni pe parcursul celor 4 zile, dar depinde de vreme. Pentru Cluj ne vom pregăti și vom avea locuri de refugiu, acoperite. Deși am avut parte de câte o ploaie la Iași și Arad, nu s-a speriat nimeni și oamenii au rămas.
Doar echipa lor numară 40-45 de oameni, de la logistică, vânzări și financiar, la marketing & PR, foto / video etc. La o medie de 8 oameni la fiecare vendor sunt câteva sute de oameni implicați în acest festival, care la rândul lor colaborează cu alții (technic, security, furnizori etc) implicați mai mult sau mai putin în acest festival.
Deja lucrează la edițiile de anul viitor, iar harta cu siguranță va crește și vor ajunge în mai multe orașe. În cele în care au fost până acum, feedback-ul a fost foarte bun și vor merge și anul viitor. Momentan analizează fiecare propunere, se duc personal să ia pulsul pieței ca apoi să-și poată face un plan. Nu au avut la nicio ediție sub 35 de vendori, astfel că nu orice oraș poate fi potrivit pentru o ediție la acest nivel.
Ne vedem la Cluj la Street Food Festival în perioada 6-9 iulie!