We’re Here To Help You

Contact us today to schedule an appointment

Call us today

815.555.5555

Request a Service

Interviu cu Marius Constantin despre Lemon POS, soluția pentru comercianții specializați pe evenimente și festivaluri

Home $ Articole $ Interviu cu Marius Constantin despre Lemon POS, soluția pentru comercianții specializați pe evenimente și festivaluri

De curând ne-am întâlnit cu Marius Constantin, fondatorul Donau. A fost ocazia perfectă să discutăm pe îndelete despre Lemon Pos, instrumentul care vine în ajutorul organizatorilor de evenimente și nu numai, salvându-i de multe bătăi de cap, teancuri de hârtii cu rapoarte și, cel mai important, oferindu-le timp și informații valoroase pentru business-ul lor. Am început prin a povesti despre principalele avantaje pe care le aduce soluția Lemon Pos, în special pe zona de evenimente, unde comercianții trebuie să se adapteze și să aibă și un flux mare, să vândă rapid.

Primul avantaj este ușurința cu care poate fi folosit. Nu ai nevoie de foarte multă logistică, de foarte multe chestiuni pe lângă casa de marcat, pe care oricum ești obligat să o ai. Având în vedere că poți lucra cu o simplă tabletă sau un telefon, conectate prin Bluetooth la casă, te ajută foarte mult. Din ce am observat eu, mulți vendori din zona de evenimente folosesc punct de încasare diferit, adică nu se ocupă cineva și de pregătire și de încasare, ci există un om al cărui treabă este exclusiv să aibă grijă de partea aceasta legată de bani. Al doilea avantaj este că știi ce ai vândut. Cu casa de marcat este destul de dificil să faci asta, trebuie să citești de pe hârtie, e mai complicat.

Ne-a captat destul de mult interesul diferența dintre casa de marcat și LemonPos atunci când vine vorba de contorizarea vânzărilor, motiv pentru care am dorit să știm mai multe detalii despre cum funcționează sistemul pe partea aceasta.

Ideea este în felul următor: ca informații principale avem – denumirea produsului, o grupă de produse și orașul sau momentul efectiv al vânzării. De aici poți crea orice fel de raport dorești pe cele 3 direcții. Poți vedea top 10 produse vândute, poți să observi care sunt vânzările pe diferite paliere orare, poți să te uiți exact la aspectele care te interesează și să te folosești de informație într-un mod benefic. În principiu, la evenimente sunt un număr destul de restrâns de produse, iar avantajul e că în momentul în care ai vafe cu topping, de exemplu, poți să faci o evidență și la acest nivel – care sunt topping-urile cele mai cerute, care nu etc.

Per total, îți poți da seama și văzând diferența dintre materia primă cu care ai intrat și cu ce ai mai rămas, însă la un eveniment care se întinde pe o durată de câteva zile e mai greu să obții informații de genul acesta pentru că personalul se schimbă, funcționează pe ture, nu poți avea niște rapoarte concludente. Un astfel de inventar îți arată doar cantitatea de marfă consumată, nu și vândută, și aici este o diferență. Plus că vei ști la următorul event cum să-ți dozezi eforturile din punctul de vedere al oamenilor, pentru că sunt situații când ai vânzări mai bune noaptea sau la ore specifice, iar interesul tău e tocmai să funcționezi în momentele acelea la capacități maxime, să-ți aduci materia primă în timp util. Iar rapoartele te ajută să vezi exact ce și cum se vinde.

Încă un avantaj notabil apare în cazul în care casa de marcat se defectează. Tableta poate fi folosită și pe post de memorie fiscală, dintr-un anumit punct de vedere, în sensul că se înregistrează în continuare încasările, care ulterior pot fi transferate pe casa de marcat. Doar că aici trebuie avut mare grijă cu niște chestiuni de natură juridică, pentru că legislația spune că trebuie să ai un registru special, în care să notezi vânzările.

Am menționat anterior că sistemul funcționează prin Bluetooth. Dacă sunteți îngrijorați că instrumentul v-ar putea crea probleme din punctul de vedere al conectivității, trebuie să știți că șansele sunt…practic inexistente. Distanța foarte mică dintre tabletă/ telefon și casele de marcat îl ajută să își îndeplinească funcțiile în parametrii optimi. Mai mult, dacă nu au întâmpinat nicio problemă la Untold, unde pe lângă rulajul foarte mare de produse existau și foarte multe Bluetooth-uri pornite care ar fi putut crea interferențe, atunci nu știm unde ar putea avea.

Tableta funcționează independent de Internet, având nevoie de această conexiune doar pentru două operații: sincronizarea prețurilor și a produselor, precum și raportarea, pentru că vorbim de informații stocate pe server. Marele avantaj al folosirii constante a Internetului e că situația se updatează la fiecare 30 de secunde, iar cineva care are mai multe puncte de vânzare în același timp poate vedea cash-flow-ul și toate informațiile legate de vânzare. Pe lângă asta, mai există un modul suplimentar – de rețetar. Dacă ai un depozit central de materie primă, aplicația te ajută să îți dai seama cam care ar fi necesarul de aprovizionare, poți estima în cât timp se termină marfa, te salvează de multe preocupări pe partea de logistică. Practic, vezi tot ce se întâmplă în timp real. Pentru vizualizarea părții de vânzare în sine există o aplicație Android care comunică cu casa de marcat, iar pentru raportare există un site care poate fi accesat foarte ușor din browser.

Orice tabletă care are Bluetooth și cu sistem de operare Android would do the job, nu trebuie să aibă caracteristici speciale sau ceva de genul. În schimb, o atenție sporită trebuie acordată caselor de marcat. În prezent pot opera doar cu patru modele, și asta pentru că doar acestea au opțiunea de conexiune prin Bluetooth.

Un alt aspect demn de menționat ar fi că ei se ocupă și de definitivarea politicilor de preț. Și cine a fost vreodată vendor de festival sau orice fel de eveniment, știe cum stă treaba la capitolul acesta, că pleci cu un preț de acasă, ajungi la fața locului, te mai uiți în stânga și în dreapta și mai scazi sau mai crești, se schimbă treburile de vreo două ori. De câte ori te răzgândești, de atâtea ori ei vor modifica prețurile pentru tine în sistem.

Noi am mai avut întrebări. Despre planuri de viitor, despre provocări, despre una-alta. Mai apoi, am fost curioși și am bătut și la ușa unor oameni care au apelat la această soluție. Vă povestim cât de curând, când revenim cu partea a doua a articolului. Stay close.

Trimite articolul:

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!