Școlile și facultățile au început, mai mult sau mai puțin…fizic. Dacă ești student, cel mai probabil înveți mai cu seama online, iar dacă facultatea ta a ales sistemul hibrid, nu poți decât să te bucuri că vezi și un amfiteatru fizic, nu doar online. Dacă însă îți desfășori activitatea exclusiv online, venim cu niște unelte și tipsuri de supraviețuire pe băncile amfiteatrelor digitale, ca experiența ta să fie ceva mai plăcută și apropiată de realitate.
Odată cu mutarea școlii în online, accentul cade și mai mult pe lucrul în echipă, care poate fi chiar mai greu de la distanță. Asana este un tool de project management în care poți lucra cu cei din echipa ta, poți vedea statusul unui task, poți să distribui task-uri celorlalți din echipă, puteți vorbi pe chat și totul este sincronizat între dispozitive. Trello e o aplicație asemănătoare, în care creezi board-uri pentru fiecare proiect, adaugi sarcini și delegi un coleg de echipă să le realizeze. Ambele sunt gratuite și disponibile atât pe PC, cât și pentru telefon.
Vezi această postare pe Instagram
Când vine vorba de lucrat exclusiv online, cred că apare problema distragerii: lucrezi și intri pe Facebook doar să verifici ceva, dar te trezești că dai scroll pentru două ore continuu. În sensul ăsta, Toggl e o unealtă foarte utilă: funcționează manual sau automat și îți setează alarme pentru a ști cât timp ai până trebuie să finalizezi task-ul; mai mult de atât, îți poți bloca accesul pe site-urile care te distrag, iar Toggl nu te va lăsa să le accesezi până nu îți finalizezi sarcinile. Pentru distragere și management, aplicația mea preferată e Forest, în special pentru telefon; îți setezi un timp în care nu ai voie să accesezi anumite aplicații, ca să rămâi concentrat la ce ai de făcut. În minutele în care tu nu stai pe telefon, în pădurea ta cresc mai mulți copaci, iar dacă vrei să verifici aplicațiile mai repede de terminarea timpului alocat, o să moară toți. Și nimeni nu vrea asta.
Vezi această postare pe Instagram
Ca să supraviețuiești în școala online (și bine, în școala în general), trebuie să-ți iei notițe, și mie mi se pare dificil să fac asta fizic, pe un caiet, în timp ce cursul se ține pe Zoom. Mi-e mai ușor să scriu direct pe laptop, și pentru asta folosesc Notion, care e un soi de aplicație minune; are o groază de template-uri pe care le poți folosi, cu notițe, îți poți face orarul, liste de cumpărături, poți să îți planifici bugetul, să îți structurezi examenele și planifici cursurile. Cred că e o aplicație care chiar te ajută să fii productiv, dacă asta vrei; și se găsește atât pentru PC, cât și pentru telefonul mobil, iar informațiile tale sunt deci constant sincronziate. Mie mi se pare cel mai bun tool pentru luat notițe și a devenit în scurt timp aplicația mea preferată; poți folosi și EverNote sau Nototo. Cea din urmă e tare utilă mai ales dacă ești un visual learner și ai nevoie de un suport vizual ca să reții mai bine informația. Eu nu fac neapărat parte din categoria asta, dar am testat-o și îmi place, deși nu rețin informațiile în modul ăsta. Dacă înveți cel mai bine prin scheme, tabele și desene, aplicația asta sigur o să îți fie pe plac.
Dacă vrei să profiți de școala online și să înveți și altele pe lângă, Skillshare e cel mai fain tool în acest sens; ai o multitudine de cursuri la dispoziție, unele dintre ele inedite și nu neapărat school-related, cum ar fi cursul lor de well-being. În rest, cursurile sunt din toate domeniile la care te-ai putea gândi: de la matematică la marketing și mandarină pentru începători. Și pentru că stăm aplecați în fața device-urilor atâtea ore pe zi, extensia Posture reminder o să îți spună în fiecare oră să te miști puțin ca să te dezmorțești.
Și pentru că trezitul de dimineață rămâne oricum o provocare, fie ea școala tradițională sau online, Alarmy e o unealtă care o să te ajute să te ridici din pat la timp pentru primul curs. Am zis să te ajute? Pardon, o să te forțeze. Nu e o alarmă obișnuită, pe care o oprești cu un simplu tap: ca să se oprească, Alarmy te pune să răspunzi la câteva calcule, ca să îți pună creierul în mișcare de dimineață. Dacă nu faci asta, alarma nu se oprește și sună din ce în ce mai tare, până când rezolvi operațiile. Și după ce le faci, sunt slabe șansele să vrei să te întorci în pat. E disponibilă atât pentru Android, cât și pentru iOS.
Alte tool-uri utile sunt cele legate de organizare și stocarea informațiilor (pentru că știm că o să ai zeci de cursuri care o să sfârșească în toate folderele de pe desktop). Eu folosesc Dropbox și Google Drive, dar sunt multe alte opțiuni și aici mi se pare că sunt cam toate la fel, ce diferă fiind memoria de stocare. Pachetul Office rămâne cu atât mai mult ceva indispensabil în facultatea online, dar o alternativă gratis e pachetul celor de la Google; Google Docs funcționează aproape la fel de bine ca Microsoft Word, doar că ai nevoie de conexiune la Internet. Tot la aplicațiile deja consacrate pot menționa și Zoom-ul, MS Teams, Skype și Google Meets, pe care sigur deja le folosim cu toții pentru cursuri, deci nu insist mai mult asupra lor.
Vezi această postare pe Instagram
Din kitul de supraviețuire pentru facultatea online fac parte și niște tipsuri. Poate o să te ajute dacă îți împarți desktop-ul în două; folosind split screen faci lucrurile mult mai ușor și deși tranziția între ferestre nu pare ceva complicat, consumă în final foarte mult timp pus cap la cap. Organizează-te făcând foldere pentru fiecare curs în parte și notează-ți datele esențiale pentru fiecare curs: adresa de email a profesorului, data examenului, modul în care o să se desfășoare, de câte prezențe ai nevoie. Și nu în ultimul rând, cred că e important să îți conturezi clar în minte scopul fiecărui device; spre exemplu, înainte scriam și de pe telefon, și de pe laptop, dădeam email-uri de pe ambele, practic făceam același lucru pe toate dispozitivele. Ce ajută e să îți impui că laptopul e pentru facultate și/sau job, iar telefonul pentru divertisment și social media. Asta m-a făcut să nu mai verific Facebook-ul de pe laptop, lucru care mă distrăgea de cele mai multe ori.
Și, în final, nu uita să bei apă și să te ridici, din când în când, de la birou; poate ajută chiar și să îți impui să faci un număr de pași zilnic. Facultatea online nu e ușoară, cum mulți ar crede, pentru că distragerile sunt mai multe și e dificil să îți menții concentrarea în fața unui ecran atâtea ore. Sper ca tool-urile de mai sus să te ajute să fii mai productiv, dacă asta vrei; dar dacă nu, sper să te ajute să îți faci treaba bine și poate mai ușor. Work smarter, not harder.
Tu cum supraviețuiești în facultatea online?