Renumitul regizor, scenarist și producător polonez Krzysztof Zanussi va primi Premiul pentru întreaga carieră la cea de-a 13-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie). Cineastul va fi celebrat la gala de închidere a TIFF, dar și în cadrul unei proiecții speciale a lungmetrajului său de debut, care l-a lansat în forță în lumea cinematografiei, în 1969 – Structura cristalului. Zanussi va susține și un masterclass pentru pasionații de film duminică, 8 iunie.
Krzysztof Zanussi (74 de ani) a regizat peste 40 de filme de ficțiune și documentare, pentru cinema și TV, majoritatea multi-premiate în festivaluri. Debutul în lungmetraj de cinema cu Structura cristalului (1969) i-a adus premii importante la Mar del Plata și Valladolid și recunoașterea criticii internaționale. Au urmat filme ca Iluminarea (1973) – Leopardul de Aur și Premiul FIPRESCI la Locarno -, A Woman’s Decision (1975) – Premiul OCIC la Berlin, Spirala (1978) – Premiul Juriului Ecumenic la Cannes, The Constant Factor (1980) – Premiul pentru regie și Premiul Juriului Ecumenic la Cannes, Imperativ (1982) – Premiul Pasinetti și Marele Premiu al Juriului la Veneția, Anul soarelui liniștit (1984) – distins cu Leul de Aur la Veneția și nominalizat la Globul de Aur, sau Persona non grata (2005), inclus în competiția de la Veneția.
Un eveniment special la TIFF va fi și premiera impresionantului Cathedrals of Culture 3D, un documentar 3D despre clădiri iconice din lume, regizat, printre alții, și de regretatul Michael Glawogger, decedat pe 23 aprilie. Ceilalți cinci autori sunt Wim Wenders, Robert Redford, Michael Madsen, Karim Aïnouz şi Margreth Olin. Fiecare a regizat un fragment, alegându-și clădirea care îl inspiră cel mai mult, de la Centrul Pompidou și Biblioteca Națională din Rusia, la închisoarea Halden sau mănăstirea Salk Institute din California. Cathedrals of Culture 3D a fost proiectat în premieră mondială la Berlinală, iar la Cluj va fi prezentat de producătorul Erwin M. Schmidt și de apreciatul regizor brazilian Karim Aïnouz (Madame Satã, The Silver Cliff).
Spectatorii îi vor reîntâlni la TIFF și pe unii dintre eroii marelui ecran, populari în comunism. „Trilogia ardelenilor”, care beneficiază de copii noi pe 35 mm, prezentate toamna trecută la Making Waves: New Romanian Cinema, va fi proiectată într-un maraton inedit la Cluj. Profetul, aurul şi ardelenii (r. Dan Piţa, 1979), Artista, dolarii şi ardelenii (r. Mircea Veroiu, 1981) şi Pruncul, petrolul şi ardelenii (Dan Piţa, 1982) au fost văzute de peste 17 milioane de români, înainte de 1989.
Iubitorii de film vor putea urmări, cot la cot cu fanii fotbalului, clasicul Fever Pitch (r. David Evans, 1997), o ecranizare după Nick Hornby, cu Colin Firth în rolul unui microbist a cărui viață e indisolubil legată de cea a echipei sale favorite, Arsenal. Filmul va avea parte de o proiecție de gală în cinstea producătorului britanic Nik Powell, director al National Film and Television School din Marea Britanie, care va fi prezent la TIFF în calitate de membru al juriului.
În onoarea unui alt invitat special și membru al juriului, Michael Kutza, directorul Festivalului Internațional de Film de la Chicago, va fi adus la Cluj Strictly Ballroom (r. Baz Luhrmann, 1992). Filmul a câștigat trofeul Silver Hugo pentru Cel mai bun debut la Chicago. Proiecția de gală va marca 50 de ani de la înființarea prestigiosului festivalul american de către Michael Kutza.
În an electoral, Viva la liberta! (r. Roberto Andò) va provoca dezbateri despre ce înseamnă politica azi, în România, la care vor participa politicieni, analiști și jurnaliști. Absurdă și contemplativă, comedia cu Tony Servillo în dublu rol – al liderului unui partid de opoziție care dispare fără urmă și al fratelui său geamăn, scos dintr-un spital de boli mintale pentru a-l înlocui – e o satiră a politicii actuale din Italia, care se suprapune perfect peste cea din România. Viva la liberta! a fost premiat pentru scenariu și interpretare la premiile David di Donatello și a rulat în competiția Karlovy Vary.