Îmi place la nebunie noua locație Samsara Foodhouse și nu mi-e deloc rușine să-mi înnebunesc toți cunoscuții (inclusiv pe voi) să treacă pragul acestui restaurant cât de des posibil. Pe lângă opțiunile culinare sănătoase, sățioase și, să nu uităm, extrem de arătoase, trebuie să recunoașteți că în aer plutește o energie aparte. Eu pun totul pe seama măslinului, he is my favourite guy there. Dacă aveți puțin noroc sau inspirație să vă documentați înainte, puteți găsi plutind în aer și diverse sunete armonioase, care vă vor liniști sufletul la finalul unei zile haotice. Vă scutesc eu de un efort și vă spun că marțea e ziua cea mai melodioasă din săptămână la ei, și chiar în prima marți din noul an i-au avut drept invitați pe Ferencz Áron și pe Péter Bognár (MAG Instruments), doi artiști handpan minunați care sunt pe aceeași frecvență cu instrumentul lor și alături de care am vibrat pe sound-uri organice o seară întreagă.
Așadar, astăzi vă povestesc pe scurt despre evenimentele muzicale pe care Samsara Foodhouse le va găzdui în perioada următoare, în speranța că citiți voi printre rânduri și vedeți și nenumăratele motive pentru care merită să îi vizitați. Apropo, intrarea este liberă la fiecare dintre acestea.
Mâine, 15 ianuarie, vă așteaptă o serată muzicală cu ZĂNATEC. Dacă nu ați auzit niciodată până acum de acești ”zănateci”, aflați că vorbim despre un proiect care reunește muzicieni și instrumentiști în diverse formule, pentru diferite tipuri de evenimente, un proiect care s-a născut din pasiunea Haniei Moldovan pentru muzica clasică și din dorința ei de a o aduce mai aproape de oameni. Hania e de părere că în calea acestei întâlniri stă de multe ori tocmai rigiditatea în care s-a învăluit această artă – sălile grandioase, costumele de gală, liniștea abisală, nevoia de-a poza în cunoscător și teama de-a nu te face de râs aplaudând la momentul nepotrivit, așa că a creat ZĂNATEC, pentru că muzica clasică e superbă, nu are nevoie de nicio haină de gala și toți ar trebui să avem acces la ea. Evenimentele ZĂNATEC au loc in spații obișnuite, cu o viață și o energie a lor, nelegată neapărat de muzică. La Samsara le veți cunoaște și asculta pe Ana-Teodora Buia, cu a sa vioară, și pe Adela Hania Moldovan, la violoncel.
În data de 22 ianuarie ne dăm întâlnire cu Nicholas Sottirris și prietena sa de nădejde – mandolina. Pe Nicholas este foarte posibil să-l mai fi auzit cântând pe străzile Clujului în anii ce au trecut, căci nu îi este frică să cânte pentru oricine dorește să asculte și din punctul lui de vedere „strada este singurul loc în care muzica e ascultată cu mirare şi bucurie”. Tânărul artist este originar din Bistrița și a fost unul din primii instrumentiști cu care Samsara a colaborat și care a încântat oaspeții cu muzica lui. De curând s-a întors din Austria, iar de acum întâlnirile cu el vor fi tot mai dese, fiind mai aproape de noi.
Mergem mai departe și poposim în 29 ianuarie, când vom fi întâmpinați de către Anca Jilovan și nelipsita sa harpă. Anca a absolvit Colegiul de Muzică “S. Toduța” din Cluj-Napoca și Conservatorul de Muzică “Gheorghe Dima”, la secția de interpretare muzicala, specializarea harpă. Avea doar vârsta de unsprezece ani când a decis să se înscrie la un liceu cu profil artistic și să-și exprime micile trăiri prin muzică. La început nu s-a gândit la un instrument anume, dar realizând că trebuie să facă această alegere, și-a dorit să opteze pentru unul mai rar, mai puțin cunoscut. Harpa, iubită în mitologia greacă, simbol politic al Irlandei în trecut și instrumentul favorit al faraonilor în Egiptul antic, i-a adus mulțumirea și încântarea de care avea nevoie, căci îi oferă ocazia de a face și alte activități. Pe lângă oportunitatea de a cânta muzica clasică, Anca participă la evenimente caritabile, cununii religioase, stări civile în aer liber, evenimente aniversare și multe altele. Veniți să o ascultăm împreună?
Numele Dávid Hences (sau ”H e n c z m a n”) probabil nu vă este chiar străin. Acesta a început să studieze vioara clasică la șase ani și pianul la doisprezece. Muzica clasică, asupra căreia s-a concentrat mulți ani, i-a deschis drumul spre stiluri de dificultăți tehnice diferite. Din dorința de a-și lărgi paleta muzicală pe care o abordează, David s-a orientat spre stiluri care i-au oferit o libertate mai mare de improvizaţie, cum ar fi jazz, folk, fusion, gypsy manouche, jazz-rock. Este fondator și participant în mai multe proiecte și formații (Café Gitan, Sense, Edina Project, Hences Quartet) ca violonist sau solist, acoperind mai multe genuri și contribuind la toate cu stilul său original. În prezent, atenția i se îndreaptă spre muzica electronică și compozițiile originale, iar sufletul și energia pe care le pune în muzica lui sunt un adevărat spectacol de care vă veți putea bucura în data de 5 februarie, când vine la Samsara Foodhouse acompaniat de vioara sa.
Ultimul, dar niciodată cel din urmă, este evenimentul din 12 februarie, care ni-l aduce în urechile noastre pe Răzvan Măhuleț. Pasionat de ceea ce face și păstrând în suflet convingerea că acest lucru este singurul combustibil care ne poate alimenta viețile, Răzvan spune că se simte foarte norocos să promoveze conceptul de Piano Bar în România, mai ales că nu este atât de des întâlnit. La Samsara e ceva mistic în aer, din punctul lui de vedere, iar locația este una dintre preferatele sale. Voi ați fost vreodată la o seară cu piano bar? E timpul!
Acestea sunt evenimentele muzicale care vă așteaptă la Samsara Foodhouse până la jumătatea lunii februarie, nu uitați să urmăriți calendarul lor de evenimente. Care din serile prezentate mai sus v-au atras atenția în mod deosebit?