Procedura de repatriere decedați trezește incertitudine pentru majoritatea persoanelor care sunt nevoite să se confrunte cu o astfel de situație. Decesul subit al unei persoane dragi în străinătate este un moment dificil din punct de vedere emoțional, iar grija procedurilor aferente unui transport funerar internațional nu ar trebui să vă apese și mai mult pe umeri.
Pentru a evita eventualele probleme cauzate de contactarea unei firme specializate în repatriere care nu dispune de autorizațiile necesare și pentru a înțelege care este rolul complet al acesteia, trebuie să vă informați în prealabil cu privire la actele necesare procesului de repatriere decedați și să vă familiarizați cu întreaga procedură.
Cine este, așadar, responsabil pentru eliberarea documentelor?
Imediat după ce ați primit nefericita veste a unui deces în străinătate, este imperios necesar să vă adresați unei firme specializate în transport funerar internațional. Ea este responsabilă atât pentru repatrierea propriu-zisă, cât și pentru toate etapele legislative premergătoare acestui proces.
O firmă care oferă servicii de transport funerar internațional se află în posesia unei licențe eliberate de Camera de Comerț și Industrie, dar și a unei licențe de înregistrare din partea autorităților din statul în care a avut loc decesul. Aceste autorizații o acreditează pentru efectuarea demersurilor necesare în vederea obținerii pașaportului mortuar, obligatoriu repatrierii.
Atenție, așadar, la acele firme care încearcă să paseze responsabilitatea procurării documentelor la dumneavoastră. Este un semn că echipa pe care ați contactat-o nu îndeplinește toate normele legale pentru a duce la bun final transportul.
Ce documente sunt necesare pentru un transport funerar internațional?
Înainte ca pașaportul mortuar să fie eliberat, un prim pas obligatoriu este constatarea decesului de către o autoritate medicală. De cele mai multe ori, este indicat să se apeleze la ajutorul medicului de familie în situația în care decesul are loc la domiciliu, nu mai devreme de 15 ore de la încetarea din viață a persoanei dragi și nu mai târziu de 30 de ore.
În cazul unui deces care are loc în spital, procedurile vor intra în responsabilitatea spitalului. Decedatul va rămâne sub supraveghere medicală timp de 2 ore, după care va fi transferat către morga spitalului.
Autoritățile medicale, indiferent de caz, vor elibera un certificat de deces, care, alături de alte documente solicitate de autoritățile statului în care a avut loc nefericitul eveniment, vor fi depuse în vederea obținerii pașaportului mortuar. Acesta poate fi eliberat atât de primăria localității în care a avut loc decesul, cât și de oficiile consulare.
Servicii de repatriere decedați realizate cu profesionalism și responsabilitate
Dacă familia dumneavoastră este nevoită să se confrunte cu pierderea subită a unei persoane dragi în străinătate, puteți apela cu încredere la serviciile de repatriere decedați Airsalm.
Grație experienței și numeroaselor parteneriate internaționale, Airsalm este una dintre cele mai apreciate companii care pune la dispoziție o gamă completă de servicii, asigurând documentația necesară procedurii de repatriere decedați, realizarea efectivă a unui transport funerar internațional atât pe teritoriul Europei, cât și la nivel intercontinental, și organizarea ceremoniei funerare în țară, prin intermediul partenerilor disponibili la nivel național.
Mai mult decât profesionalism, echipa Airsalm demonstrează empatie și respect, oferind familiei nu doar un sprijin moral, ci și certitudinea că cel drag se va întoarce în siguranță acasă.
Articol redactat de: SEO365.ro