Turneul național Classic Unlimited de promovare a muzicii clasice în locuri atipice ajunge toamna aceasta în mai multe orașe din țară: București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Alba Iulia, iar lista orașelor care vor găzdui concerte e deschisă.
Pianistul român stabilit în Germania Bogdan Vaida aduce în țară un concept pe care l-a testat deja în Germania și prin care își propune să le arate oamenilor că arta și cultura pot fi descoperite în locurile în care ne trăim viața de zi cu zi.
Până acum sunt confirmate primele șase spații care vor găzdui concerte: fosta hală de producție din Iași, Hala Fix, Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, librăria Cărturești Carusel din București, magazinul Pegas din Timișoara, service-ul Autoworld din Cluj și tipografia Daisler Printhouse din Cluj-Napoca.
Pianistul Bogdan Vaida: „Muzica se schimbă în funcție de locul unde cânt”
Ideea de a cânta în locuri neconvenționale eu o am de mai mult timp. Mai exact am căutat o formă în care să le pot arăta oamenilor, indiferent că sunt sau nu cunoscători, ceea ce pe mine mă pasionează la muzică și anume conținutul ei concret și legătura cu viața de zi cu zi. Încerc să scot muzica din tiparele obișnuite în care contextul social sau anumite constrângeri sociale o sugrumă de multe ori. Adică o scoatem din sălile tradiționale de concert, unde rareori vin oameni care nu au fost învățați cu muzica clasică – spune Bogdan Vaida.
Pianistul afirmă că pentru el muzica se schimbă în funcție de locul unde cântă și speră ca asta să descopere toți cei care vor veni la concertele lui. În cadrul Classic Unlimited, Bogdan Vaida va interpreta Nocturna op. 48 nr 1 de Frédéric Chopin, Toccata de Sigismund Toduță, Rapsodia ungară de Franz Liszt și Tablouri dintr-o expoziție de Modest Mussorgski.
E foarte interesant pentru mine cum se schimbă muzica în funcție de locul unde cânt. Sigur, în funcție de acustică, loc și condiții. Dar și din punct de vedere afectiv, emoțional, în funcție de “aura” locului respectiv și mai ales de oamenii care își duc viața de zi cu zi acolo. Practic la fiecare concert se amestecă muzica cu “arta” locului respectiv. Pentru că și să meșterești la motociclete sau să vindeci bolnavi sau să cureți apa de… tot felul (am avut un concerte și la o stație de epurare) poate fi o artă – crede el.
Accesul la concertele din cadrul turneului Classic Unlimited va fi pe bază de bilet neobligatoriu. Fiecare persoană alege care e suma pe care o achită în funcție de experiența pe care o are în cadrul concertului. Rezervarea este obligatorie pentru fiecare concert, deoarece locurile sunt limitate.
Apel pentru locuri neconvenționale care să găzduiască concerte Classic Unlimited
Orice firmă, instituție, organizație sau persoană fizică poate propune un loc de desfășurare pentru viitoarele concerte din cadrul turneului de toamnă 2017 Classic Unlimited. Propunerile se primesc online pe site-ul classinunlimited.ro și tot acolo se fac și înscrieri la concerte.
În Germania, unde am pornit acest proiect – denumit acolo Klassic Mittendrin – sunt tot mai mulți oameni care se interesează și ne fac propuneri de concerte în locuri mai mult sau mai puțin excentrice. E greu de zis cum va fi în România. Dar și asta are farmec. Adică e o surpriză nu numai pentru public si pentru organizatori, ci și pentru mine. Pentru mine lucrul cel mai de valoare la proiect e că învăț foarte mult, iar concertele în locuri atipice mă schimbă ca muzician și ca om – spune Bogdan Vaida.