We’re Here To Help You

Contact us today to schedule an appointment

Call us today

815.555.5555

Request a Service

Despre Târgul de Cariere, un brand de Cluj. Interviu cu Mihai Cotos

Home $ Articole $ Despre Târgul de Cariere, un brand de Cluj. Interviu cu Mihai Cotos

Săptămâna viitoare are loc o nouă ediție a Târgului de Cariere. Noi îi vom trece pragul, la fel ca în fiecare an, nu pentru că plănuim să lăsăm ClujLife în aer și să nu vă mai scoatem din casă, ci pentru că am urmărit evoluția acestui eveniment în timp și suntem fericiți să-l vedem crescând și contribuind în asemenea măsură la bunăstarea comunității locale.

Înainte să ajungem la târg, am băut o cafea cu Mihai Cotos, ca să aflăm mai multe din culisele acestui eveniment și ce ni se pregătește pentru această nouă ediție. Iar sursa noastră e de primă mână, pentru că Mihai este cel care a pus bazele Târgului de Cariere în anul 2006 și care continuă să conducă echipa ce stă în spatele acestui eveniment.

A fost un noroc că l-am prins la o discuție pentru că, zice el, nu obișnuiește să ”iasă în lumina reflectoarelor”. Mihai e un tip care preferă să facă mai multe și să spună mai puține, să fie apreciat după ceea ce lasă în urma lui. E de 12 ani în domeniul organizării de evenimente, timp în care a trecut printr-o paletă extrem de diversă de activități și sigur ați mai auzit de el și în diverse discuții despre proiecte în care s-a implicat, precum Jazz in the Park sau Photo Romania. La TdC e în continuă transformare, investind timp, energie, și un buget pe măsură cu scopul de a avea un event atractiv și care să fie cu un pas înaintea competiției din piață.

L-am întrebat pe Mihai cum s-ar descrie el ca antreprenor și dacă se gândește vreodată să facă altceva – pentru că știm cu toții că nu-i treabă simplă să ai firma ta, în zilele noastre.

Nimic nu e pentru totdeauna. Nicio rețetă nu are succes la nesfârșit fără upgrade la nevoile pieței. Mereu mă gândesc că e timpul să fac altceva, dar de fiecare dată din perspectiva de antreprenor. I am a builder – e descrierea care mi se potrivește cel mai bine. Pentru că sunt un om care construiește constant, care încearcă să clădească echipe, să investească în oameni, să îi crească profesional și să îi vadă împliniți. Prefer să fac asta și să investesc mai puțin în PR sau în propria imagine. Nu mi-am dorit niciodată să ies în față, prefer ca rezultatul muncii mele să fie cel care se face cunoscut.

Mihai ne-a spus că multe lecții antreprenoriale au venit odată cu experiențele mai puțin reușite pe care le-a trăit. Nu și-a pierdut încrederea în oameni, indiferent de provocări, considerându-și echipa și felul în care relaționează cu aceasta un aspect vital în munca de organizare de evenimente. Aventura TdC a început în 3 oameni. Acum, firma are un birou la Cluj și unul la Iasi, iar echipa numără 14 membri, respectiv 20 în full sezon. La fiecare ediție, în fiecare oraș, echipa e completată de 20-30 de voluntari care asigură parte din precomunicarea evenimentului și facilitează organizarea din zilele de târg. Iar târgul nu a influențat doar destinele celor care îi trec pragul, ci și ale celor care au ales să se implice direct în acest eveniment.

Avem povești frumoase în firmă: voluntari pe care i-am remarcat și pe care am ales să îi angajam în echipa TdC sau colegi din TdC care, interacționând cu companiile prezente la eveniment, și-au găsit job-ul la care visau de mult și au reușit să se și angajeze.

Târgul de Cariere a cumulat de-a lungul timpului 150 de evenimente în toată țara și în Republica Moldova. În Cluj, evenimentul au ajuns la cea de-a 24-a ediție. Cu câteva mii de angajați în fiecare sezon, rezultatele târgului trec cu ușurință de pragul de 30.000 de persoane care și-au găsit un loc de muncă.

Toate acestea sunt posibile datorită unei organizari riguroase, împărțite în două ediții pe an: ediția de primăvară derulată în perioada lunile aprilie și martie și ediția de toamnă din octombrie și noiembrie. Nouă evenimente, extrem de apropiate ca dată, un nou oraș în fiecare săptămână și un târg transformat într-o caravană națională, în adevăratul sens al cuvântului. Patru luni pe ani suntem cu valiza în portbagaj, cu logistica de eveniment îngrămădită în două camioane și ne bucurăm să întâlnim oameni – angajatori, canditați, voluntari sau simpli curioși – fiecare cu planurile și aspirațiile sale.

Târgul se organizeză și în Republica Moldova, mai exact în Chișinău. De ce a ales Mihai să scoată conceptul și în afara țării? În primul rând pentru că piața din Moldova e una în creștere, cu cerere mare, dar și pentru că apreciază mult tinerii de acolo și își dorește ca târgul să le ofere acestora șanse mai mari de a-și găsi un loc potrivit de muncă. Nu a fost ușor să ducă târgul în Moldova, dar mutarea s-a produs în pofida dificultăților: mai întâi în sistem de franciză, apoi prin operarea directă prin intermediul biroului de la Iași, iar astăzi, întreaga echipă așteaptă deplasarea în Moldova pentru organizarea celor două ediții anuale ale evenimentului. Diferențele de limbaj au determinat susținerea unui concept diferit cu mesaj adaptat de campanie, și astfel târgul s-a deschis pentru toate categoriile de participanți: de la instutuțiile publice care aleg să recruteze într-o manieră mai modernă, până la companiile multinaționale care doresc să se extindă în Moldova.

Am fost curioși dacă de-a lungul timpului au existat oameni care să nu găsească târgul unul relevant, în contextul existenței unor site-uri precum BestJobs sau eJobs. Știm cu toții cât de comozi putem deveni noi, ca specie, în general.

Am și avut parteneriate cu astfel de site-uri. Ce pot spune însă e că, la târg, experiența este cu siguranță diferită de o aplicare pe online. Nu doar că depui un CV, dar poți cere și primi live și o reacție sau un prim feedback de la angajator. Sunt unele companii care derulează și interviul preliminat în cadrul evenimentului, scurtând și mai mult întregul proces de recrutare. Așa că, da, e indicat să ai CV-ul pe online, oriunde crezi că e relevant pentru tine, dar fie că îți cauți activ un loc de muncă sau doar vrei să vezi ce mai e nou pe piață ori să îi testezi abilitțile de relaționare cu un potential angajator, atunci nu ezita să ne faci o vizită la TdC.

Ce se întâmplă la ediția de săptămâna viitoare? Organizatorii TdC au multe noutăți pentru noi. Începem cu una foarte sonoră pentru publicul ClujLife, și anume un parteneriat între TdC și Electric Castle! Concret, festivalul își caută voluntari și pentru că cererea e mare și oferta limitată, Electric vrea să aibă cei mai buni voluntari în echipă! O altă surpriză legată de acest parteneriat este că toți participanții la Târgul de Cariere vor putea să se înscrie la tombola ce le va da ocazia să câștige un abonament gratuit la EC 2018. Parteneriatul nu se oprește aici, ci continuă și în iulie, la Bonțida, când ne vom întâlni cu echipa TdC implicată de această data într-o altfel de activare, și una pretty cool am putea spune. Mai multe, vezi direct live, pentru că știm că nu vei rata Electricul nici în acest an.

Dar să revenim la echipa de voluntari EC recrutată în cadrul TdC. De ce să fii voluntari la Electric? Dincolo de distracția oferită, orice experiență de voluntariat este una extrem de importantă și de formare. Mihai încurajează mult voluntariatul în general și crede că doar așa poți afla ce vrei să faci în viitor, ce îți place, ce ți s-ar potrivi și cum ar fi să ai un demo live de job în “viața reală”.

Am fost voluntar în AIESEC și de acolo pot spune că au pornit tot felul de idei care s-au materializat în business-ul pe care îl am astăzi. Vânzări, marketing, producție, totul era învățat prin practica din organizație și mai puțin în facultate, din păcate. Experiența ca voluntar la un eveniment sau într-un ONG este prețioasă și greu de înlocuit. E bine să treci prin etapa de voluntariat și să înveți lucrurile pe pielea ta, cu mai puține responsabilități decât ca la un job normal, într-un loc unde e ok să mai și greșești, pentru că, da, la început se întâmplă să o dai în bară. Dar așa și înveți, fără a suferi niște consecințe grave, costisitoare, să zicem, cum s-ar întâmpla la un job normal.

Târgul de Cariere de la Cluj e structurat în două sesiuni: Târgul Global și Târgul de Cariere în IT – destinat excusiv joburilor de pe acest segment. Târgul din IT a apărut pe fondul creșterii accelerate a numărului de companii de pe acest segment – în Cluj și Iași – orașele unde există această sesiune specială de recrutare. Competiția a devenit tot mai mare atât în zona de produse și servicii dezvoltate dar și în zona celor care le dezvoltă – lupta pentru fiecare angajat de la recrutare la fidelizare e un aspect deja bine cunoscut în piața de IT. Insight-ul a dus la separarea târgului în cele două sesiuni și astfel la campanii diferite de comunicare și atragerea unor tipologii diferite de candidați – o separare bine venită atât pentru angajatori cât și pentru cei interesați de un loc de muncă în IT.

Săptămâna viitoare, la Sala Polivalentă ne vom întâlni cu 130 de companii sau organizații care scot la concurs locurile de muncă – 80 în diverse domenii și 50 exclusiv pe piața de IT. Organizatorii sunt pregătiți să întâmpine 7000 – 8000 de oameni.
La fel ca în trecut, va exista îndrăgita zonă de gaming, unde vă puteți relaxa între discuțiile cu angajatorii, dar și o zonă de lounge, unde puteți bea o cafea bună cât actualizați CV-ul ca să fiți cât mai atractivi pentru compania pentru care doriți să lucrați.

Ce mai e de zis? Mult succes în continuare, Mihai! Iar noi ne vedem săptămâna viitoare la Târgul de Cariere din Cluj începând cu 17 aprilie, de la ora 10:00.

Nu vă uitați CV-urile acasă!

Trimite articolul:

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!