We’re Here To Help You

Contact us today to schedule an appointment

Call us today

815.555.5555

Request a Service

Cum a fost la .msg Heart Work 2.0 în Aghireșu-Fabrici

Home $ Articole $ Cum a fost la .msg Heart Work 2.0 în Aghireșu-Fabrici

by | Jul 31, 2018 | Articole, Cum a fost la

Ne-a plăcut tare mult inițiativa prietenilor de la .msg de a construi un loc de joacă pentru 290 de copii ce învață în Aghireșu-Fabrici. Vă povesteam anterior că nu e prima acțiune de acest gen a celor de la .msg. Anul trecut a avut loc .msg Heart Work în Mărișel, unde a fost amenajat un loc de joacă pentru copiii din localitate. Așa că anul aceasta, acțiunea .msg & friends Heart Work 2.0, ne-a avut și pe noi alături.

Pe la ora 10 am ajuns la școala din Aghireșu-Fabrici. Noi am mers cu mașina, dar se putea merge și cu un autocar pus la dispoziție. O parte din echipa .msg ajunseseră și aveau deja ajutoare prezente. Era încă devreme, așa că am băut cafeaua acolo, printre povești, iar în scurt timp au avut loc discuțiile introductive – ce?, cum? și de ce? se întâmplă acțiunea. Vlad Groza, PR & Marketing Manager la .msg, ne-a spus de ce împreună cu colegii săi se implică efectiv prin muncă, nu doar printr-o sponsorizare, și cum rezonează cu astfel de acțiuni.

De fiecare dată nu punem doar degetul pe hartă și luam o școală la întâmplare, ci căutăm o comunitate – o școală, unde este nevoie. Mă refer la comunități cu copii, unde soarta a fost mai puțin generoasă, iar condițiile pe care le au în zona școlii, sau a spațiului de joacă sunt mai sărace. Mergem și contribuim acolo.

Nu este prima acțiune care are loc în Aghireșu-Fabrici. Asociația Profesor Gheorghe Balaci condusă de Flavian Pah, ce luptă împotriva abandonului școlar, a ajuns în urmă cu trei ani în comunitate. Atunci a început implementarea unui program integrat de educație după școală și afaceri sociale. Acum, alături de .msg mai pun o cărămidă în construcția unei comunități mai puternice.

În urmă cu trei ani de zile, căutam o echipă de profesori care să poată implementa un astfel de proiect și care să ducă mai departe proiectele de acest gen. Aghireșu s-a dovedit a fi alegerea perfectă. Suntem la trei ani distanță de prima intervenție în comunitate și suntem deja 100% sustenabili din punct de vedere financiar. Comunitatea s-a schimbat în bine și sunt mândru de lucrul acesta. Pe lângă copiii care încă sunt în programul afterschool, sunt copii care au terminat clasa a opta aici în sat, și pe care îi susținem cu burse școlare pentru a merge la liceu în Cluj. Sunt foarte mândru și de afacerile sociale. Sunt 7 solarii cu mentă, busuioc și rucola, în care lucrează părinții copiilor pe care îi susținem în program.

La acțiune s-a alăturat și fundația United Way, ce are misiunea de a ajuta comunitățile să își atingă potențialul maxim. Irina Urs, reprezentanta filialei United Way din Cluj, consideră că frumusețea membrilor .msg constă în faptul că sunt o comunitate care reușește să aducă și alți oameni împreună, pentru realizarea unei fapte bune.

Nu știu dacă lumea își dă seama cât de grozav te simți când lași ceva în urma ta, mai ales într-un cadru așa de drăguț. Cred că toți am primit la un moment dat câte o șansă sau am întâlnit oameni care ne-au ajutat și ne-am dat seama că fără ei nu eram unde suntem astăzi. Mi s-au părut atât de importante momentele acelea și oamenii aceea, încât mi-am spus că nu pot să nu fac același lucru pentru alții. Cu .msg ne-am abordat inițial unii pe alții pentru un proiect de charity. Încet, încet mi-am dat seama că sunt niște oameni unici. Sunt printre puținele companii care înțeleg cât de important e să faci voluntariat și să donezi, nu numai pentru proiectul acesta, ci și pentru alte proiecte destinate copiilor.

Am primit o listă de task-uri care urmau să fie duse la capăt până la finalul zilei. Pentru fiecare erau menționate gradul de complexitate, numărul de oameni necesari și uneltele/instrumentele necesare – adică organizare eficientă. Primul meu gând: Oare apucăm azi să facem tot? Dar nici n-am apucat să caut un răspuns la întrebare că deja eram într-o echipă care avea un task și ni se explica primul pas. La fel s-a întâmplat și în cazul celorlalte echipe, așa că după câteva minute fiecare muncea de zor.

Mi-a plăcut deschiderea participanților. Apreciau orice idee, orice sfat, orice contribuție. Ca să nu mai spun că deschiderea a eficientizat munca în echipă. La vopsirea cauciucurilor fiecare a primit câte o culoare. Normal că nu ne-am limitat la cauciucuri unicolore. Am amestecat culori, am făcut picățele, dungi, flori sau frunze… orice ne-a inspirat bucurie. Între timp, prindeau contur trambulina și multifuncționala. Băieții s-au mobilizat de parcă în fiecare zi lucrau cu șuruburi, piulițe și ciocane.

Deși munca a fost eficientă, nu a fost vorba de o solicitare prea mare. Printre curățat, vopsit sau asamblat ne-am găsit timp și să glumim sau să ne cunoaștem mai bine. Din când în când făceam o pauza ca să gustăm din bunătățile de la Hai Hui. Van-ul lor nu a trecut neobservat. Un băiat privea confuz mașina colorată, crezând inițial că e o mașină care vinde înghețată. Mi-a spus că îl cheamă Andrei și trece în clasa a treia.

Eu învăț aici la școală. O să îmi placă foarte mult când o să fie gata locul de joacă. În trambulină o să mă dau prima dată. Iubesc trambulinele. Am fost și la Cluj și m-am mai dat de mai multe ori. Când eram mic aici erau niște leagăne, din câte îmi amintesc, dar le-a stricat cineva. De parcul vechi nu s-a avut grijă, dar cred că de ăsta, da.

Dincolo de gardul școlii, alți copii se uitau curioși de pe o bancă. Deja știau că urmează să aibă un loc de joacă și așteptau nerăbdători să îl încerce. Vor merge mai cu drag la școala acum, spun ei. La fel ca Andrei, cel mai mult vor să încerce trambulina.

Cei din echipa .msg s-au simțit bine în cadrul acțiunii, au fost acompaniați de prieteni, familie sau… căței. Cei din urmă au dat startul distracției, chiar înainte ca locul de joacă să fie finalizat. Iar localnicii au apreciat munca, răsplătindu-ne cu câte o porție de sărmăluțe. Atmosfera a fost prietenoasă și a făcut loc pentru dezvoltarea relațiilor dintre colegi. Daniel, unul dintre angajați, a participat la ambele acțiuni și a făcut-o de ambele dăți cu drag.

Am fost și la acțiunea de anul trecut. Anul trecut am fost doar cei de la firmă, fără vreun ONG. Anul acesta acțiunea s-a extins, este mai amplă. Experiența avută aici a fost la fel de bună ca un teambuilding în care te distrezi și practici munca în echipă. Ne-a ieșit destul de bine. Față de munca la birou, munca de aici nu diferă foarte mult. Deși nu prea avem experiență la asamblat, în cazul ambelor tipuri de muncă trebuie să ne gândim inițial ce avem de făcut, înainte de a începe munca propriu-zisă.

Radu Jinga (Directorul General .msg systems România) ne-a spus că apreciază implicarea angajaților și consideră că este de datoria companiilor să dea startul unor astfel de acțiuni.

Cred că, într-un fel, este rolul companiilor, a mediului de business, să ajute prin acțiuni de genul acesta. Cred că este și rolul nostru, iar oamenii se simt bine făcând asta. Ieșim în număr foarte mare să participăm, iar asta cred că este o emblemă pentru echipa noastră. Fiecare vine benevol. O facem dintr-o pornire interioară, dintr-o convingere. Oricine dorește să ni se alăture este binevenit. Se vede și astăzi – sunt foarte mulți membri .msg, dar și mulți prieteni care au venit să participe și care rezonează cu acțiunea.

Nu numai rude și prieteni au venit să dea o mână de ajutor. Printre participanți am întâlnit-o și pe Miruna, venită tocmai din Constanța pentru a face o faptă bună în Aghireșu-Fabrici.

Studiam Facebok-ul și am văzut distribuită o postare prin care era descrisă acțiunea de aici. Am zis: OK, trebuie să merg acolo. Și asta am făcut, pur și simplu. Asta am simțit, asta am făcut. Vineri am venit cu trenul, am ajuns în Cluj și am pornit încoace. Cel mai mult mi-au plăcut sufletele oamenilor implicați. Este o acțiune de suflet și se simte. Nu este deloc obositor, nu îmi este somn. O să dorm în tren, diseară, când plec. Dacă vor mai fi acțiuni precum aceasta, vin cu cea mai mare plăcere 🙂

La finalul zilei, un loc de joacă de toată frumusețea a prins contur în curtea școlii. Iar copiii din Aghireșu-Fabrici nu s-au lăsat așteptați. Au venit, l-au testat și au dat verdictul: le place. Per total, acțiunea din Aghireșu-Fabrici mi-a dat impresia unei zile de muncă în familie, unde, pe lângă misiunea oficială – locul de joacă, mai exista o misiune îndeplinită: relaționarea.

Trimite articolul:

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!