We’re Here To Help You

Contact us today to schedule an appointment

Call us today

815.555.5555

Request a Service

Christmas Wine Choice – 8 vinuri si cu ce le poți asocia culinar

Home $ Articole $ Christmas Wine Choice – 8 vinuri si cu ce le poți asocia culinar

by | Nov 30, 2018 | Articole

Experiența culinară poate fi transformată complet în prezența unui vin potrivit, dar câți dintre noi știm cu adevărat să facem asocierile corecte? E posibil să mai fi auzit în stânga și-n dreapta câte un “pont”, dar nu puteți apleca urechea la orice, așa-i? Sărbătorile bat ușor la ușă și curând ne vom aduna cu toții în jurul unei mese bogate. Dacă vreți să fiți siguri că invitații voștri se bucură pe deplin de felul în care sunt primiți, cel mai bine faceți o trecere rapidă în revistă a acestor 8 vinuri din selecția Christmas Wine Choice și mâncărurile pe care le puteți servi alături. Stați fără grijă, vorbim despre vinuri albe, despre rose, dar și despre cele roșii și spumante, deci puteți să alegeți și în funcție de preferințele personale. E important să stea și gazda la masă, nu doar să se agite în bucătărie.

Vinuri albe

În primul rând avem NACHBIL GRAND PA, un cupaj din Fetească Regală, Riesling Italian, Baras mic și Baras mare, ultimele două fiind soiuri locale din comuna Beltiug, soiuri al căror proveniență este încă necunoscută. Aceste soiuri au fost descoperite recent în podgoria cramei, pe niște butuci foarte bătrâni, vârsta lor fiind cuprinsă între 60 și 100 de ani. De aici vine și numele cupajului – “Grandpa”. Trebuie știut faptul că este foarte greu să întreții o viță de vie atât de veche, deoarece toată întreținerea, recoltarea trebuie făcută manual și cu multă atenție. Rădăcinile adânci ale viței de vie și cele patru săptămâni de fermentare au făcut ca acest vin să fie foarte complex în arome și cu o mineralitate pe măsură.

Asociere culinară – pește, în general, somon, fructe de mare, dar și o salată light.

Cu siguranță mulți ați auzit de Crama La Salina, o cramă locală, ea aflându-se în Turda, foarte aproape de zona turistică Salina Turda. CHARDONNAY-UL de la ISSA este vinificat în stil clasic, prezintă o excelentă tipicitate de soi, cu o culoare galben-verzuie strălucitoare și cu arome dominante de fructe albe (pară, măr) continuată prin note intense, plăcute, de citrice și altele, mai temperate, minerale. Gustul este rotund și echilibrat, cu o tentă fină de unt topit și cu o bună aciditate. Finalul este plăcut, ușor condimentat.

Asociere culinară – preparate din pește, fructe de mare și carne albă. 

Vinuri rose

PINOT NOIR ROSE, vinificat în stil clasic, este o surpriză plăcută, mai ales că soiul este unul foarte pretențios și dificil. Prezintă o culoare plăcută, roz-somon strălucitor. Aromele tipice soiului se transformă prin vinificarea în rose, în note de trandafirii, căpșună și pepene roșu. Gustul este sprințar, cu o bună aciditate, dar suficient de corpolent, cu un final plăcut susținut în post-gust.

Asociere culinară – ca aperitiv, alături de bruschete cu somon sau piept de rață afumat; coq au vin; brânzeturi.

O altă opțiune ar fi FRIZA ROSE, de la Crama Carastelec, prima cramă din ţară care produce vinuri efervescente, de tip petiant. În cazul vinurilor petiante, dioxidul de carbon din vin rezultă din propria fermentație a mustului, iar vinurile au o perlație ușoară (între 1 – 2,5 bar presiune) ceea ce le transmite o maximă fructuozitate şi prospeţime. Brandul dedicat vinurilor petiante este Friza, de la cuvântul “frizzante” din italiană, care înseamnă carbogazos. Culoarea somon și mirosul profund de zmeură și căpșuni sunt specifice soiului Pinot Noir, iar apariţia bulelor mici, catifelate şi persistente amplifică senzaţia stării de prospeţime şi naturaleţe. Gustul de aceleași fructe roșii de vară, cum ar fi zmeură și căpsunile, aciditatea distinsă şi post-gustul amărui de grapefruit se potriveşte cu caracterul vinului petiant.

Asociere culinară – preparate din pește și fructe de mare, sushi, salate, brânză proaspătă. 

Vinuri roșii

BALLA GEZA FETEASCA NEAGRA & CABERNET FRANC  este o asamblare foarte curajoasă a două vinuri cu caractere total deosebite, dar care se completează reciproc foarte bine. Un vin foarte intens colorat, cu o aromă fină de la Feteasca Neagră, echilibrat, plin, un vin “bărbătesc”, fără etalarea caracterelor tipice de soi.

O astfel de sticlă de vin premium poate fi un cadou potrivit și poate avea și o tentă gourmet dacă i se alătura un preparat pe bază de carne de vânat, de foarte bună calitate și ambalat corespunzător.

 

Crama Nachbil a fost prima cramă din Romania care a plantat syrah în anul 2003. NACHBIL SYRAH oferă minunate note de prune, mure și afine, cu o picanterie ce amintește de piper și măsline negre. Pe cerul gurii este mătăsos, elegant și puternic, fără să pară greu. Nu este de mirare că cel mai cunoscut vin al cramei Nachbil este produs din acest soi. Syrah-ul este în acord perfect cu terroir-ul din Beltiug. Lumea aromelor syrah este fascinantă, caracterizată prin armonia dintre notele fructate și cele condimentate, în timp ce aciditatea plină de caracter al terroir-ului oferă acestui vin o neinfrânare inconfundabilă.

Asociere culinară – friptura de vită și carne de vânat.

Spumante

CARASSIA BLANC DE BLANCS este un spumant făcut prin metoda tradițională, din soiul Chardonnay, de către crama Carastelec, o cramă modernă, ce face spumante de o calitate superioară, dovadă stând și multele premii câștigate la concursurile internaționale. Crama se află în județul Sălaj. Acest spumant a stat la maturare în sticlă timp de 20 de luni. Notele elegante de brioșă, drojdie și cremozitatea vinului se combină și se completează cu prospețimea aromelor de fructe proaspete, arome fine de citrice, pere, mere, piersici, acestea fiind susținute de aciditatea vinului și echilibrate cu dozajul. Perlajul fin și persistent învăluie palatul și dau eleganță vinului nu doar vizual, ci și prin textura fină care le oferă. Post-gust persistent cu note de miere, flori albe. Structură armonioasă, echilibru perfect între prospețime și maturitate.

Asociere culinară: foie gras, pește, sushi.

TAITTINGER Brut Réserve este un blend inedit din struguri Chardonnay (40%), Pinot Meunier (55%) şi Pinot Noir, atent selectaţi din diverse podgorii cu renume, având în compoziţie vinuri maturate până când ating perfecţiunea. Procentajul ridicat de Chardonnay conferă o aromă elegantă şi un echilibru desăvârşit acestui sortiment tânăr de şampanie, care petrece trei ani în pivniţă pentru a dobândi maturitatea, mineralitatea şi calitatea dorite. Casa Taittinger produce sortimentul Brut în fiecare an, fără excepţie. Taittinger Brut Reserve respectă cu stricteţe tradiţia, pentru a oferi de fiecare dată aceeaşi experienţă gustativă desăvârşită amatorilor de şampanie. Taittinger Brut Réserve oferă un parfum proaspăt şi expresiv care combină note de pere şi piersici zemoase cu aroma brioşelor abia scoase din cuptor şi accente florale. Arome echilibrate, armonioase de fructe de livadă, note dulci de miere şi un strop de vanilie.

Asociere culinara: paste, brânză de capră proaspătă.

Ei bine, tu cu ce vin îți aștepți familia și prietenii anul acesta? Poți găsi toate vinurile în catalogul Your Christmas Wine Choice, disponibil online aici. Dacă dorești să comanzi vinuri pentru masa de Crăciun sau o atenție pentru apropiați, găsești toate detaliile chiar aici.

Trimite articolul:

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!