We’re Here To Help You

Contact us today to schedule an appointment

Call us today

815.555.5555

Request a Service

Artiști internaționali de mare valoare vor susține la Cluj-Napoca o serie de concerte în cadrul Stagiunii Camerale George Enescu

Home $ Știri Cluj $ Artiști internaționali de mare valoare vor susține la Cluj-Napoca o serie de concerte în cadrul Stagiunii Camerale George Enescu

by | Aug 27, 2020 | Știri Cluj

Începând de miercuri, 2 septembrie, în cadrul Stagiunii Camerale George Enescu vor avea loc o serie de concerte excepționale susținute de câștigători și protagoniști ai Festivalului și Concursului George Enescu: Victoria Vassilenko, Gyehee Kim, Daria Parkhomenko, alături de Alexandru Tomescu și Omar Massa, în cadrul Turneului Internațional Stradivarius.

enescu

Victoria Vassilenko și Gyehee Kim marchează concertul de deschidere
Primul concert este susținut de două artiste desăvârșite, câștigătoare ale Concursului Internațional George Enescu în anul 2016 la secțiunile pian și vioară – miercuri, 2 septembrie, începând cu ora 19:00, în curtea Liceului Teologic Reformat din Cluj-Napoca.

În prima parte a recitalului, Victoria Vassilenko va aborda un repertoriu contrastant format din Simfonia nr. 4 de Ludwig van Beethoven / Franz Liszt, respectiv o serie de fragmente din „Spărgătorul de nuci” de P.I. Tchaikovsky. În cea de-a doua parte i se va alătura violonista coreeană Gyehee Kim, alături de care va aborda un program alcătuit din sonatele lui Beethoven.

Victoria Vassilenko s-a născut în Burgas, Bulgaria și a terminat Școala Națională de Muzică din Sofia. Din 2011 a studiat la Colegiul de muzică “Regina Sofia” din Madrid, iar în iunie 2015 a câștigat premiul celui mai bun student al anului, oferit de Regina Sofia a Spaniei. A obținut diploma de licență de la New Bulgarian University, iar în iunie 2019 a absolvit masteratul la Conservatorul din Bruxelles cu prof. Boyan Vodenitcharov.

Victoria este câștigătoarea mai multor premii atât în țara ei natală, Bulgaria, cât și în Italia, Grecia, Republica Cehă, Anglia. A susținut recitaluri în Viena și New York și este solista mai multor orchestre importante. În iulie 2009 a luat parte la Festivalul de muzică de cameră “Musica Mundi” Brussels, Belgia, unde a fost aleasă solista orchestrei “Musica Mundi” condusă de Maxim Vengerov.

Violonista coreeană Gyehee Kim a câștigat marele premiu la Concursul Orchestrei de Cameră Coreene, devenind cea mai tânără câștigătoare din istoria competiției, iar un an mai târziu a debutat la Seul în seria de concerte Kumho Prodigy. De atunci a cântat cu orchestre coreene de top, precum Orchestra Simfonică din Coreea, Orchestra de Cameră din Coreea, crescându-și reputația în țara natală.

Din 2019 trăiește la Munchen, în Germania, unde își continuă studiile la Hochschule für Musik und Theater München. A câștigat premii în mai multe competiții internaționale de vioară prestigioase, inclusiv Premiul I la Concursul Internațional de Vioară „Andrea Postacchini” 2018 sau Premiul I, Premiul Publicului și Premiul Central Aichi Symphony Orchestra la Concursul pentru vioară din Munetsugu Angel 2017, care a inclus împrumutul lui „Rainville” de Antonio Stradivarius timp de trei ani.

Daria Parkhomenko, între pasiunea pentru Rahmaninov și descoperirea lui Enescu
Pianista de origine rusă Daria Parkhomenko este câștigătoarea Concursului Internațional George Enescu din București în 2018, la secțiunea pian, atunci când s-a avântat spre una dintre cele mai complexe și provocatoare partituri din întreaga literatură de pian – Concertul pentru pian și orchestră nr.3 în re minor op.30 de Serghei Rahmaninov.

Tânăra artistă va susține un concert de excepție în Cluj-Napoca, sâmbătă, 5 septembrie, începând cu ora 19:00, în cadrul căruia va pendula între muzica compozitorului ei preferat, Rahmaninov, cântecele pline de emoție semnate de Enescu, pe care în ultimii ani a început să le descopere cu tot mai mult interes și cele ale compozitorului francez Debussy.

Artista s-a născut în Rostov-pe-Don, Rusia. A început să cânte la pian la vârsta de 4 ani, a studiat la Colegiul Special de Muzică din cadrul Conservatorului de Stat Rahmaninov și continuă în prezent studiile la Universitatea de Muzică și Teatru din Hamburg și la Școala de Muzică din Fiesole, Italia.
Daria a reușit să obțină premii importante la multe concursuri internaționale de pian, grație echilibrului fin pe care l-a obținut în timp între lejeritatea interpretării, virtuozitatea tehnică, sensibilitatea transmisă și multitudinea de nuanțe. De-a lungul timpului, aceasta a susținut recitaluri și concerte cu orchestra în săli importante din Rusia, Europa, Taiwan, Japonia sau Statele Unite ale Americii.

Alexandru Tomescu și Omar Massa, un popas pentru melomanii din Cluj în cadrul Turneului Internațional Stradivarius
Stagiunea Camerală George Enescu va găzdui Concertul PIAZZOLLA99 din cadrul Turneului Internațional Stradivarius 2020, ce îi are ca protagoniști pe celebrul violonist Alexandru Tomescu și Vioara Stradivarius, alături de artistul argentinian de bandoneo, Omar Massa. Ambii vor concerta în curtea Parohiei romano-catolice Sf. Mihail din Piața Unirii – marți, 8 septembrie, începând cu ora 19:00.

Celebrul violonist român contemporan, Alexandru Tomescu, întruneşte, în conştiinţa publicului, amprenta unei vocaţii şi a unui destin artistic. De la vârsta de şase ani, cântă acompaniat de tatăl său, pianistul Adrian Tomescu, participând la numeroase evenimente şi concursuri muzicale. Dintre numeroasele competiţii naţionale şi internaţionale câştigate trebuie menţionate Concursul „Paganini“ (Genova, 1995), Concursul „Marguerite Long – Jacques Thibaud“ (Paris, 1999) şi Concursul „George Enescu“ (1999). A concertat sub bagheta unor dirijori importanţi, între care Kurt Masur şi Valery Gergiev, Vasilii Petrenko, alături de pianişti precum Valentina Lisitsa şi Eduard Kunz, în săli celebre.

Din anul 2007 și până în 2023, în urma unor concursuri, îi este încredinţată Vioara Stradivarius Elder – Voicu, care a devenit protagonista câtorva proiecte muzicale de anvergură şi notorietate, sub genericul Turneul Internațional Stradivarius.

Omar Massa s-a născut la Buenos Aires – Argentina. A început să înveţe pianul de la cinci ani, iar la şapte ani şi-a făcut debutul la Café Tortoni, o celebră casă de tango din Buenos Aires, cu muzică de Astor Piazzolla. La 12 ani a intrat la Conservatorul Naţional de Muzică, unde a studiat bandoneon cu mari profesori precum Rodolfo Mederos, Marcos Madrigal şi Julio Pane. A fost de asemenea discipol al Maestrului Alejandro Barletta.

Unul dintre marile evenimente la care a participat a avut loc în martie 2011, când l-a acompaniat pe Placido Domingo în faţa unui public de 120.000 de oameni, la Buenos Aires, Arena 9 de Julio. Tot atunci a cântat cu soprana Virginia Tola şi Filarmonica din Buenos Aires şi a dirijat Ansamblul de bandoneon cu care Placido Domingo a decis să încheie concertul din Argentina. Au urmat multe alte săli mari din Europa, Asia şi America.

În afara repertoriului cult contemporan pentru bandoneon, Omar a abordat în concertele sale şi muzica barocă. Activitatea sa de creaţie a dat roade prin mai multe lucrări pentru ansamblu, precum Suite Patagonia şi Concertango din 2013. Omar Massa susţine cursuri de masterclasses la bandoneon pe muzica lui Astor Piazzolla la National Conservatory of Music, Higher School of Music and National Autonomous University of Mexico.

Biletele pentru toate cele 3 concerte s-au pus deja în vânzare. Există o singură categorie de acces, iar prețul unic pentru o persoană este de 40 lei. Biletele se pot cumpăra online de pe platforma www.iabilet.ro, iar locurile sunt limitate.

Concertele din cadrul Stagiunii Camerale George Enescu sunt organizate în conformitate cu prevederile legale actuale, în condiții de distanțare socială și respectare a tuturor măsurilor de prevenire COVID-19.

Organizată de către Asociația Culturală Play, Stagiunea Camerală George Enescu – asociată Festivalului și Concursului Internațional George Enescu – este o acțiune co-finanțată de Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Detalii despre acest eveniment găsiți pe pagina de Facebook “Festivalul Enescu la Cluj-Napoca”.

Trimite articolul:

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!