Da, primele trei localuri noi din anul 2019! Să fie într-un ceas bun și să avem tot anul doar lucruri bune de spus după aceste vizite. Nici noi nu ne așteptam să începem atât de devreme această ”inspecție” prin oraș, dar prea ne-au ieșit în cale și ne-am gândit că oricum nu are sens să amânăm. Toate trei sunt localizate în zona centrală, dacă vă ambiționați, într-o zi le treceți pragul tuturor. Așadar, astăzi vorbim despre două coffee-shop-uri – The Green Speciality Coffee și Vandy Alchemy, și o… Cartofisserie.
Prima oprire a fost la The Green Speciality Coffee, pe strada Emil Isac, nr. 5, nu aveți cum să treceți pe lângă el și să nu-l vedeți, credeți-mă pe cuvânt. Au optat pentru un decor care transmite ideea de cozy, homey, fără artificii incredibile în materie de design, ci doar făcând un mix ușor între cărămidă și lemn. Predomină culoarea verde, dar nu este stridentă și nici nu deranjează vizual, împletindu-se armonios cu celelalte culori, care dau o voioșie aparte locului. Puteți să optați pentru varianta to-go sau să luați un loc la una din cele 5 măsuțe. Noi am ajuns în jurul orei 14.00 și nu era nimeni, așa că am ocupat o masă lângă geam. Până să plecăm de acolo, coffee-shop-ul era plin. Maybe it s the coffee, maybe someone is following me.
În meniu – nicio surprinză. Servesc băuturile clasice pe bază de cafea și puteți opta și pentru metoda de brewing – french press, V60, Aeropress, dar și sucuri proaspete, limonade și bunătăți de sezon, care să vă încălzească sufletul înghețat. După cum v-ați prins deja din nume, cafeaua este de specialitate, adusă de la The Bean Speciality Coffee, din Sighișoara. În ceea ce privește prețurile, acestea se încadrează între 5-12 lei, doar Oreo Cream (băutură caldă) ajungând la suma de 15 lei. Ne-am luat câte un cappucino (da, inclusiv eu) și având în vedere experiența pe care o am în domeniu, pot spune că a fost mai bună decât altele băute, dar nu cea mai bună. Mi-au plăcut mult cănile în care servesc cafeaua, dar nu neapărat și paharele de la to-go. Nu sunt foarte instagramabile. Per total, o experiență bună, recomand.
Și nu pentru că nu ne-am terminat poveștile, ci pentru că Vandy Alchemy era prea aproape ca să spunem pas (cred că are și perete comun cu Green Coffee, atât de aproape). Au și aceeași adresă pe Facebook – Emil Isac, nr. 5. Oricum ar fi, cei de la Vandy vă atrag atenția și cu un cerculeț galben pe care stă pictat un V, fix în dreptul locației lor. E mult mai mic ca precedentul, avem cinci scaune de bar și un fotoliu, de stat puteți sta pentru că e foarte primitor, doar vă ziceam în ideea în care să excludeți întâlnirile de grup la cafea aici. Design-ul merge pe o abordare industrială, cu metal și culori țipătoare (galben, albastru), dar totul arată foarte bine. Mai ales pereții.
Eu am spus ”pas” cafelei, că altfel m-aș fi întins mai mult decât mi-e plapuma, și am ales o ciocolată caldă cu cocos. Asta nu m-a oprit din a studia atent meniul, afișat sus, în văzul lumii. Avem ”Speciality Potions” – Espresso, Americano, Cold Brew și Long Black, ”Milky Magic Coffee”, unde ne întâmpină câteva nume mai deosebite – Cortado, Cappucino, Flat White, Latte, Salted Caramel Latte, Hazelnut Latte și ChocoCookie Latte, ”Hot Alchemy” – unde găsim băuturile calde, sezoniere, dar și o secțiune de ceai și tot felul de băuturi reci. Cafeaua, de asemenea de specialitate, că nici nu se mai poartă altfel la Cluj, a fost pe placul nostru și să știți că se și vinde în locație în formă pură, dacă aveți voi chef de experimente acasă. Prețurile pornesc de la 6 lei, încurajăm cu tărie o vizită.
În cele din urmă am ajuns și la Cartofisserie, unde nu e chiar foarte greu să vă imaginați ce se întâmplă. Numele nu este chiar nou pe harta României, căci mai există locații în Brașov, București și Ploiești, iar de curând au poposit găsiți în Piața Unirii, la numărul 19, unde mai demult era Wok`n Roll, iar mai apoi a fost Gyros House. La ei am fost astăzi pe la ora 11.00, dar să știți că nu e chiar prima dată când poftesc cartofi prăjiți la micul dejun și chiar am fost fericită că am putut da vina pe job pentru fapta aceasta. Spațiul este destul de mic, și aveți posibilitatea de a rămâne acolo și a devora gălbiorii prăjiți la una din cele 3 măsuțe mici, dar veți plec mirosind pe măsura actului vostru curajos, căci bucătăria este deschisă, iar cartofii sunt pregătiți chiar acolo, lângă voi. Da, vă puteți uita nestingheriți.
Puteți alege cartofi la costum (cu coajă) sau relaxați (fără) într-un con de dimensiunea baby, petit, mediu sau grande, peste care adăugați unul din cele 12 sosuri pe care ei vi le pun la dispoziție. Prețul unei porții de cartofi este între 6 și 12 lei, iar sosul (40ml) costă 3 lei. Dacă foamea e ușor mai serioasă, au și meniuri cu frigărui, coaste marinate, cărnăciori picanți, pulpițe și mititei (19-23 lei). Iar dacă vă simțiți vinovați pentru alegerile făcute, nu uitați să comandați și un suc natural de mere, fără zahăr. Acum, despre gust nu știu ce aș putea să vă spun, căci vorbim la urma urmei de niște cartofi. I-am mâncat, mi-au plăcut, le puteți face o vizită de poftă, doar să nu fie prea dese. Nu de alta, dar totul se depune.
Voi ați vizitat vreunul din aceste trei localuri? Ce părere aveți?