Un lucru îl știm cu siguranță: într-un oraș cum e Clujul, cu o ofertă atât de diversificată și în continuă schimbare, a devenit vital să fim întâmpinați cu ceva diferit când trecem pragul unui local. Unii au optat pentru un meniu personalizat în funcție de tematica locului, alții se mândresc cu un Chef care face minuni în bucătărie, dar mai sunt și câțiva care au mizat pe tendința oamenilor de a se ”atașa” de rarități, pe faptul că sunt mulți cei care aleg un pub, un restaurant, un local în general, special pentru un produs pe care îl găsesc exclusiv acolo. Astăzi vom povesti puțin despre câteva locuri din Cluj unde poți merge atunci când ești în căutarea unei beri speciale.
Klausen Burger este destinația evidentă pentru cei care nu se mulțumesc cu puțin și sunt în permanentă căutare de calitate superioară, dar care nu se regăsește la orice pas. Având nu doar statutul de restaurant, ci și pe acela de micro-berărie, cei de la Klausen Burger își fac singuri berea pe care o servesc, numai cu materie primă importată, ingrediente naturale, fără a folosi niciun fel de stabilizatori sau conservanți chimici. Berea nu este nici măcar pasteurizată, menținându-se la temperaturi scăzute, după cum ne-a povestit la un moment dat în interviul de aici Bota Lehel, unul dintre proprietari. Puteți alege o brună, blondă sau roșie, însă eu vă spun că dacă nu ați apucat încă să încercați nimic de la ei, Arrogant e un start de excepție. Apropo, au schimbat rețeta la Red Revolution. Ați apucat să o gustați?
Nelipsit din această listă e Deutsches Haus, restaurantul cu specific german care ne-a cucerit iremediabil când am fost la cină și am gustat din tipurile de bere pe care le servesc, dar și câteva preparate originare în bucătăria nemților. Au bere la draft, una cehă (Primator) și trei nemțești – Warsteiner, Krombacher și Weltenburger. Mie mi-a atras atenția tocmai Primator-ul, și îndată ce veți ajunge în fața lui, veți vedea că aroma emanată, gustul puternic, chiar și înfățișarea care fură privirile prin culoarea inconfundabilă, toate acestea contribuie la oferirea unei experiențe complete. În plus, știu că mulți preferă berile la draft în detrimentul celorlalte, așa că… oh well, you just found the one. Apropo de preferințele de genul acesta, nu uitați că am adunat la un moment dat și câteva localuri din oraș unde poți bea bere artizanală la draft .
Colin’s Gastro Pub a adunat de-a lungul timpului aproape 30 de etichete de bere, într-un meniu separat de cel de bază. Oferta lor include atât băuturi artizanale românești, însă majoritatea sunt specialități de import. Dacă nu vreți să vă depărtați de meleagurile noastre, nici măcar într-o călătorie a gusturilor, puteți încerca Terapia, o bere nefiltrată, care vine în variantele Gold (bere blondă) și Platin (bere albă). Dar dacă vă simțiți destul de aventurieri astăzi, desigur că vă vom îndemna spre Germania, mai exact către un Baisinger din Rottenburg. Sau poate vă surâde ideea de a încerca March of the Penguins. Aveți variante pe alese aici, doar întrebați pentru recomandări dacă aveți nevoie de îndrumare.
Poate că ați auzit de Sisters pentru că se vorbește destul de des despre faptul că merită, fără dar și poate, să le treceți pragul pentru vibe-ul extrem de fain, oamenii prietenoși care se adună acolo, cafeaua și ceaiurile aromate. Mulți uită că fetele de la Sisters nu te întâmpină doar cu zâmbete colorate și floricele, ci au deja destul de mult timp de când au adus berea artizanală în local. Nu se dau ele în spate de la nicio provocare. Așa că, oricând aveți poftă de Zăganu la draft, aici o găsiți.
O altă propunere ar fi Blend. Brews and Bites, unde găsiți, de asemenea, o selecție simpatică de branduri artizanale românești. În plus, au mai multe tipuri la draft, exact așa cum îi place găștii tale de prieteni. Din când în când, ei organizează și evenimentele ”Tap Takeover”, în cadrul cărora aveți ocazia să vă concentrați toată atenția asupra berilor produse de o anumită berărie, să le degustați, să le lăudați și să reveniți special pentru ele, desigur.
Voi unde mergeți când aveți poftă de o bere mai rar întâlnită în Cluj și care este aceasta?