We’re Here To Help You

Contact us today to schedule an appointment

Call us today

815.555.5555

Request a Service

ABCivic – Manual de cetățenie activă sau cum să devenim cetățeni mai buni

Home $ Articole $ ABCivic – Manual de cetățenie activă sau cum să devenim cetățeni mai buni

by | Aug 17, 2020 | Articole, Carte

Cine mă urmărește pe social media sau pe Goodreads știe că citesc cu precădere beletristică, pentru că îmi place să mă pierd în alte lumi. De la o vreme însă am realizat că ar trebui să mă pierd ceva mai mult și în lumea asta în care trăim; am început să citesc mai multă non-ficțiune și cărți vag științifice și – deși beletristica rămâne principala mea iubire – cred că lecturile de non-ficțiune sunt un must. Și tot aici intră și ABCivic, Manual de cetățenie activă, de Raluca Iordăchianu, Oana Olariu, Raluca Onufreiciuc, Elena Racu, o cărțulie online pe care am citit-o zilele astea și despre care vreau să vă împărtășesc câteva lucruri.

Despre carte am aflat în contextul ABCivic la Liceu, o inițiativă care face fix ce sugerează și numele: îi motivează pe liceeni să devină cetățeni mai buni și îi învață cum să facă asta. În cadrul inițiativei, facilitatorii organizației colaborează cu șase clase de liceeni de la Colegiul Național „Emil Racoviță” și Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”, pentru a-i ajuta să-și dezvolte abilități ca spiritul de inițiativă, un mod de gândire orientat pe găsirea de soluții, colaborare și acțiune pentru binele comunităților din care elevii fac parte.

ABCivic este o carte lansată în 2018, la inițiativa echipei Civica, un grup de oameni faini din Iași care și-au dat seama că trebuie să facem lucrurile cum trebuie. Nimic mai mult, nimic mai puțin. O comunitate de oameni care vor să transforme lumea în care trăim în una corectă și cu simț de răspundere. Și de asta au și lansat ABCivic, un manual simpatic foc care cuprinde niște informații musai de știut de toată lumea, despre care vă povestesc imediat.

În primul rând, cel mai mult îmi place la astfel de cărți că pot fi citite și de cei care sunt poate mai puțini pasionați de lectură sau de cei care nu își găsesc timp ori răbdare să citească beletristică. Și vine în format PDF, deci o poți citi liniștit în autobuz de pe telefon. Eu una am printat-o, căci da, atât de old-school sunt, dar chiar nu îmi pot găsi concentrarea când citesc pe telefon (și tare îi invidiez pe cei care o fac).

ABCivic vorbește cu un limbaj cât se poate de simplu despre comunități, puterile dintr-un stat și rolul lor, despre legi, despre stat în general și, nu în ultimul rând, despre fake news. Partea mea preferată. Și când am spus că poate fi citită și de ne-cititori, am spus-o pentru că e chiar un manual; are ilustrații faine și amuzante, o mulțime de scheme ușor de înțeles și chiar și mici exerciții de înțelegere.

Am mai avut în trecut tentative de a citi cărți despre educație civică, dar limbajul de lemn și maniera total neprietenoasă în care erau scrise m-au făcut să le abandonez după primele 50 de pagini; cred că menirea unei astfel de cărți nu e să îți dovedească câte neologisme știu autorii, ci cât de bine pot explica termenii lor, pe limba ta. Ca să înțeleagă toată lumea. ABCivic e un manual foarte accesibil și ușor de înțeles, acum e pe mâna surorii mele de 12 ani, care până acum nu s-a plâns că există lucruri pe care nu le-ar înțelege. Deci eu zic că își îndeplinește cu brio scopul. Cartea e împărțită în patru capitole: primul vorbește despre instituțiile unui stat și rolul fiecăreia, al doilea e despre drepturi, libertăți și responsabilități, al treilea despre implicarea noastră în comunitate și ultimul despre manipulare digitală și știri false.

Deși o parte din informațiile din primele trei capitole le știam, acum am făcut ceva și mai important: le-am înțeles. Ultimul capitol mi-a plăcut cel mai mult pentru că da, sunt subiectivă; în calitate de studentă la Jurnalism mereu îmi fug ochii acolo unde văd fake news și manipulare digitală. Capitolul Decodare din ABCivic fix despre asta vorbește: despre cum și cât de important este să verifici ce citești până te asigură că informațiile sunt valide și tot capitolul ăsta ne povestește despre mecanismul din spatele știrilor false și de ce acestea prind la public, cum s-ar spune. Nu în ultimul rând, autorii vorbesc și despre „urzeala” rețelelor sociale și cum contribuie social media la propagarea unor informații false. Dacă nu aveți vreme să vă bucurați de toată cartea, vă sugerez să citiți măcar capitolul despre știri false, care, din păcate, sunt peste tot, mai ales în situația pandemică globală prin care trecem. Dați capitolul ăsta mai departe către mătuși și bunici, poate așa vor înțelege că nu, dacă au văzut ele pe WhatsApp că tinctura de gălbenele vindecă durerile de cap, coronavirusul, rujeola și toate cele, nu înseamnă că e adevărat.

Autorii ABCivic, Manual de cetățenie activă au creat, prin acest manual-kit, contextul ideal pentru ca cei care nu au făcut-o până acum, să se poată pună la curent cu niște lucruri relevante, cum ar fi rolul instituțiilor în stat, drepturi, obligații și așa mai departe. Știu, știu ce o să spună unii: că toată lumea știe lucrurile astea. Eu nu cred că e așa. Oricât de inteligenți suntem, nu cred că o informație în plus strică, pentru că niciodată nu le poți ști pe toate. Și, mai mult de atât, dați cartea asta mai departe în comunitățile mici, pentru că acolo e nevoie de conștientizarea acestor lucruri, implicit drepturi și responsabilități. Un alt lucru pentru care îmi place manualul ăsta așa de mult este că spre final găsești diferite modele de cereri, fie că vorbim de cereri pentru o anumită instituție, fie că vorbim de cereri pentru ora de religie din școli. ABCivic e un manual de cetățenie activă, fix cum îi spune numele; e un manual cu sens despre puterile din stat, despre ce să și faci când pățești ceva și cui te plângi. Pentru că să fii cetățean al unei țări nu înseamnă doar să locuiești acolo, ci să te implici activ. Și, cu pași mici, poate putem schimba ceva.

Poți descărca, citi și da mai departe manualul de aici. Simplu ca Bună ziua. Sau ca A-B-Civic 🙂

Trimite articolul:

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!