Centrul vechi devine Centrul Verde. Sau cel puțin asta își dorește Asociația Daisler, care a anunțat, în cadrul celei de-a patra ediții de Strada Potaissa, lansarea acestei campanii. Ideea lor, pe lângă faptul că va avea un rezultat vizual deosebit, este și extrem de ușor de realizat, doar că este nevoie de ajutorul vostru, al comunității. Practic, se dorește transformarea generală din Piața Muzeului și a străduțelor adiacente prin adoptarea de jardiniere cu flori și plante și asamblarea lor la geamuri, flori, balcoane de către locuitorii acestei zone. Haideți să vă povestim pe îndelete.
Vara asta-i incertă, asta e clar, și nu știm pe unde o vom petrecere. Mai mult, nu știm nici cât va mai dura până ne vom minuna din nou de ce se întâmplă prin alte orașe și ”ce fain e la ei”, deci e un moment propice să ne concentrăm pe grădina noastră, să avem cu ce ne mândri când alții ne vor trece granițele. Orașul arată mai bine ca niciodată, dar încă sunt multe de reparat și remediat și este și datoria noastră, de cetățeni, să fim parte activă a schimbării. Sună a discurs politic, dar nu este. Nu poți doar vrea ”o țară ca afară” fără să pui umărul la schimbare.
Se spune că bunătatea oamenilor stă în lucrurile mici și foarte mici, în gesturi simple, dar care înfloresc bucurie în sufletele celor din jur. De data aceasta, bucuria are chiar parfumul și chipul unei flori sau a unei plante pentru că tot ce trebuie să faceți este să vă puneți una în balcon, pe terasă sau jardinieră. Doar la vedere să fie. Așa e și la austrieci, și la germani, și la italieni, francezi, maghiari, cehi, cam peste tot Europa Centrală. Și dacă tot lăudăm și ne dorim să fim cu ei, haideți să începem prin acest gest mic, dar cu bătaie lungă.
Nu-i imposibil, iar un exemplu clar în acest sens este chiar Bistro Viena și ce au reușit să facă aceștia cu clădirea, care a devenit un simbol al Clujului deja.
Cred că nimic nu se compară cu impactul vizual pe care îl provoacă florile în ochii oamenilor. Imaginea Bistro Viena este inspirată de modelul austriac, cu mușcate multe, curgătoare. Prezența florilor e un lucru pe care ni l-am dorit de la început, tocmai pentru a completa specificul restaurantului, și chiar dacă am întâmpinat și provocării, ne bucurăm să avem astăzi această înfățișare. Se fac multe poze, dar și mai mult ne bucură că primim întrebări de la trecători despre flori, despre cum îngrijim și menținem mușcatele. Mulți clienți ne-au spus că aleg terasa noastră tocmai datorită florilor. Avem și plante aromatice în spate – mentă, rozmarin, busuioc. Întotdeauna mi-am dorit să văd mai multe flori în Cluj și sper ca această campanie să fie imboldul de care era nevoie – Mario, proprietar Bistro Viena
Campania are toate variabilele bine puse la punct și oferă doritorilor (fie că locuiți aici, fie că aveți un spațiu de birouri) un imbold în procesul de decorare prin oferirea a 200 de jardiniere cu flori după data de 20 iulie. Sunt niște magnolii în ghivece cool, achiziționate de la micii producători care au fost prezenți și pe Strada Potaissa, ce-și așteaptă nerăbdătoare proprietari. Singura condiție este să le păstrați în văzul publicului și îngrijite până în luna octombrie.
Cea mai frumoasă casă cu flori din centrul orașului va fi premiată, să nu credeți că eforturile voastre nu vor fi apreciate. Chiar dacă prea puține lucruri pot depăși satisfacția că ai cea mai fercheșă casă, că se oprește lumea să o pozeze și are mai multe like-uri pe Internet decât tine, locatarii casei cu flori vor primi o cină la terasa lor preferată din Piața Muzeului. Toată familia, într-un loc ales de ei. Câștigătorul va fi stabilit la începutul toamnei de către un juriu anunțat ulterior.
Dacă locuiți în zona Pieței Muzeului, așadar, și vreți (vreți, nu?) să vă alăturați acestei frumoase inițiative, cereți una sau chiar mai multe jardiniere aici. Noi credem că Centrul Vechi merită să punem floare cu floare una lângă alta și să-i schimbăm fața în mai bine.
Ce spuneți, vă tentează ideea?