We’re Here To Help You

Contact us today to schedule an appointment

Call us today

815.555.5555

Request a Service

Cardio sau antrenament de rezistență? Care dă cele mai bune rezultate pentru slăbit?

Home $ Diverse $ Cardio sau antrenament de rezistență? Care dă cele mai bune rezultate pentru slăbit?

by | Sep 21, 2020 | Diverse

Cu toții ne dorim să arătăm cât mai bine și să fim sănătoși, iar sportul este un element esențial în ecuația aceasta. Când vine vorba însă despre ce fel de antrenamente trebuie să facem, antrenorii au păreri împărțite. Care este metoda cea mai eficientă să dăm jos kilogramele în plus: cardio sau antrenamentul de rezistență?

Rețeta pentru slăbit pare simplă: mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult. Însă și aici intervin mai mulți factori. Ce tip de corp ai? Ectomorf, endomorf sau mezomorf? Ai spune că nu contează, dar în funcție de acest lucru, îți poți stabili nutrienții macro: câte grame de proteine sau grăsimi ar trebuie să mănânci pe zi. De exemplu, ectomorful are libertatea de a mânca mai mulți carbohidrați pe zi, spre deosebire de endomorf care este tipul somatic cel mai dificil: pune kilograme cu ușurință pe el.

Odată ce ne-am lămurit ce fel de mâncare ar trebui să mâncăm și cât de multă, ar trebui să acordăm o atenție sporită și antrenamentelor pe care le facem. Cu toții suntem diferiți și ardem calorii în mod diferit. Același antrenament poate fi istovitor pentru mine și ușor pentru tine. Așa că este bine să ne cunoaștem limitele. În primul rând, este foarte important startul, de la ce greutate pornim. Dacă avem ceva mai multe kilograme în plus, ar fi indicat să nu începem cu ore în șir de cardio sau greutăți foarte mari, pe care nu le vom putea ridica și ne vom descuraja, renunțând imediat. Ideea principală este să facem mișcare, așa că e bine să începem cu ceea ce putem să facem la acel moment și, în timp, să creștem anduranța. Este iarăși indicat să descoperim o activitate care ne place, astfel vom avea mai multe șanse să ne și ținem de ea pe termen mai lung. Orice mișcare în plus arde mai multe calorii, deci vom fi în deficit caloric și vom slăbi. Aceasta e mecanica slăbitului.

Dacă ești în dilemă și nu știi ce să alegi între antrenamentele cardio și cele de forță, iată care ar fi diferențele. Cardio crește numărul bătăilor inimii este mai intens, deci vei arde mai multe calorii. Poți să îl faci oriunde vrei, fie afară în aer liber, în curte sau chiar în apartament, există programe online de toate felurile. Vei obosi însă mai repede, iar dacă nu ești un mare fan al săriturilor, alergării etc, cel mai probabil vei renunța după o perioadă scurtă, pentru că nu vei face mișcare de plăcere. În plus, cardio nu îți dezvoltă musculatura, ci vei arde surplusul de grăsime datorită deficitului caloric. Antrenamentul de forță îți va tonifia și dezvolta musculatura într-un mod armonios. Nu vei arde la fel de multe calorii în timpul orei de fitness, însă după da. Corpul poate arde calorii mai multe cu până la 48 de ore după ce ai terminat antrenamentul, creșterea mușchilor va genera acest proces. În plus, ai nevoie de echipament: greutăți de câteva kilograme, în funcție de nivelul la care te afli. Rezultatele se vor vedea însă în timp, necesită o perioadă mai lungă și trebuie să ai multă răbdare și determinare să te ții cu adevărat de sala de forță. Așa că fiecare activitate are avantaje și dezavantaje, depinde foarte mult de ce rezultat dorești să obții.

Orice training ai dori să faci, e bine să îți faci un obicei să îl incorporezi în rutina ta zilnică. Sportul este una dintre cheile unei vieți fericite și sănătoase. Nu este deloc o coincidență că toate persoanele de succes fac sport în timpul liber. Este un motiv valid și o legătură strânsă între un corp sănătos și o minte sănătoasă. De exemplu, să ne gândim la persoanele cunoscute. Celebritățile fac sport și îl promovează ori de câte ori au ocazia. Activitatea fizică le ajută să arate bine și, în industria lor, imaginea este totul. Nimic rău în asta, dar în alte domenii, sportul te ajută să te concentrezi și să ai o minte clară, fără nicio legătură cu aspectul fizic. Să ne gândim la jucătorii profesioniști de poker. Mulți dintre ei au susținut, nu de puține ori, că mișcarea îi ajută să gândească limpede și să își controleze emoțiile, factori esențiali în domeniul lor. Jucătorii trebuie să aibă o minte ascuțită deoarece fiecare dintre ei are propria sa strategie, așa că trebuie să ia decizii importante rapid. Și să nu uităm faptul că există turnee de milioane de dolari, așa că orice greșeală, oricât de mică, îi costă scump. Chiar dacă însă duci o viață normală și ai un job normal, sportul te va ajuta să depășești gândurile negative și stările de anxietate, pe care – de ce să nu recunoaștem – cu toții le avem la un moment dat. Starea de bine este dată de nivelul de dopamină, care crește atunci când ne facem mișcare.
Așa că, indiferent ce activitate fizică alegem, e important să ne ținem de ea și să devină un stil de viață. După vorba “cu o floare, nu se face primăvară”, nici cu o lună de sport nu vom deveni modele de fitness. Roadele le vom culege în timp, așa că ai multă răbdare și voință și îți vei atinge obiectivul.

Trimite articolul:

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!