Spuneam, la finalul lunii trecute, că octombrie a fost luna care a marcat începutul toamnei și… sfârșitul propriu-zis al verii în Cluj, fiindcă a adus cu sine tot ceea ce cunoaștem ca fiind specific acestui anotimp atât de colorat în culori ruginii. Ei bine, în noiembrie putem spune că things went from 0 to 100, fiindcă nici nu și-a intrat bine toamna în drepturi la noi în oraș că i-a și făcut loc iernii să-și facă simțită prezența. Așa se face că ne-am culcat într-o vineri seara după o zi ploioasă în care n-am prea fi vrut să ieșim din casă deloc și ne-am trezit într-o sâmbătă dimineața cu mai multă zăpadă decât ne-am fi gândit așternută la tot pasul prin oraș.
Sigur, am văzut și noi avertizarea meteo potrivit căreia s-ar putea ca sâmbăta să ningă. Dar nu ne-așteptam ca acest lucru să ne împartă deja în două categorii: a. cei care am profitat de faptul că, fiind sâmbătă, n-a fost necesar să ieșim din casă, așa că am spus pas oricărei tentative de-a părăsi căldura apartamentelor noastre și, respectiv, b. cei care s-au bucurat cât se poate de sincer de prima zăpadă din iarna anului 2020 și-au luat Clujul la pas cu entuziasm sau – și mai bine – au pornit în one-day trips spontane ba în Mărișel, ba pe Dealul Feleacu, ba chiar pe… Cetățuie.
Între noi fie vorba, noi am fost printre cei aflați în prima categorie – de-aceea și postarea noastră de sâmbătă dimineața a constat, vizual, în Lacul Chios plin de rățuște și raze de soare și, textual, a început cu “👆🏻Aici e un throwback la zilele fără zăpadă.” Dar tot ne-a părut puțin rău că nu suntem mai mari fani ai iernii când am văzut câte poze frumoase și pline de zăpadă a postat comunitatea #clujlife pe hashtagul aferent acesteia. Ceea ce ne bucură, totuși, e că în preponderent, luna noiembrie a fost o lună de toamnă. O lună îmbrăcată în culori vibrante – de la roșu la vișiniu, și de la galben la portocaliu.
Iar acest lucru ne-a făcut să ne gândim cât de frumos arată orașul îmbrăcat în toamnă. De fapt, dovada constă în fotografiile surprinse de comunitatea #clujlife pe tot parcursul acestei luni.
Dar și fotografiile surprinse de noi servesc ca dovadă în acest sens. Fiindcă ceea ce ne-a plăcut cel mai mult să facem luna aceasta a fost să luăm la pas cât mai multe dintre parcurile Clujului și să explorăm (și, bineînțeles, fotografiem) modul cum s-a așternut toamna în fiecare dintre ele. Așa, ne-am plimbat prin Parcul Armătura – unde, apropo, luna aceasta s-au instalat spații permanente de lectură sub forma unei rețele de căsuțe ale lecturii care ne-au impresionat foarte mult – prin Parcul Iuliu Prodan și, mai ales prin… Parcul Central. Dar chiar și așa, preferatul nostru a rămas de departe Parcul Armătura.
Înclinăm să credem că acest lucru se datorează tocmai acestei inițiative care compensează pentru lipsa unui loc special amenajat în care fiecare cetățean să poată consulta cărți sau chiar să le împrumute și, uneori, să și doneze, la rândul său, scrieri pe care nu le mai folosește. Nu degeaba ne place să (re)descoperim Clujul în mod constant – are îndeajuns de multe de oferit încât să nu ne permită să ne plictisim și să ne ofere întotdeauna ceva încântător care să ne bucure, uneori, la tot pasul. Spunem acest lucru în mod obișnuit, dar cu atât mai mult acum, după ce am și aflat istoria din spatele bijuteriilor arhitecturale de neratat din Cluj – fiindcă ne-am obișnuit să make the most out of what we got.
Și facem acest lucru cu precădere acum, când opțiunile noastre par destul de limitate – însă, ne place să ne dovedim în mod frecvent că greșim gândindu-ne că nu avem alternative. Ca de exemplu, cu toate că industria HoReCa a suferit noi modificări după data de 22 octombrie, în noiembrie am pus cap la cap opțiunile pe care le avem și, prin urmare: a. putem susține în continuare afacerile locale, respective b. opțiunile de home delivery pe care le avem sunt nelimitate – de la cină în doi împreună cu un vin bun la meniuri family pentru 4 persoane, și de la ceaiuri de specialitate și premium la un brunch perfect de weekend… toate sunt la un click distanță.
Ba chiar și la câțiva pași distanță – fiindcă multe dintre localurile noastre favorite încă funcționează în regim pick-up. Speaking of which, în decembrie, atunci când decizi, totuși, să iei o mică pauză de la #workfromhome și să faci câțiva pași până la localul tău favorit pentru a-ți ridica mâncarea în regim pick-up, nu uita să fii cu ochii-n patru după instalațiile de lumină ale ediției 2020 a festivalului Lights On România. Și, bineînțeles, ai grijă să fii și cu telefonul la-ndemână ca să le surprinzi în câteva cadre pe care să le postezi, ulterior, pe hashtagul #clujlife.
Chiar dacă instalațiile vor fi disponibile doar până în 6 decembrie, te asigurăm că și de la începutul lunii încolo, Clujul tot va avea îndeajuns de multe colțuri ascunse și unghiuri surprinzătoare ce așteaptă să fie fotografiate de tine și regăsite, ulterior, în topul celor 10 cele mai frumoase poze din Cluj postate în luna decembrie pe Instagram.