We’re Here To Help You

Contact us today to schedule an appointment

Call us today

815.555.5555

Request a Service

Cele mai „verzi” 7 clădiri din Cluj

Home $ Articole $ Cele mai „verzi” 7 clădiri din Cluj

În 2020, Cluj-Napoca a intrat în topul orașelor în care se regăsesc cele mai multe clădiri verzi din România. O clădire verde înseamnă o construcție realizată din materiale regenerabile, durabile, care minimizează sau elimină degajările toxice. Într-o astfel de clădire, spațiile de birouri sunt ușor adaptabile, multifuncționale, iluminate natural și cu o calitate crescută a aerului interior. Astfel, clădirile verzi creează beneficii și oportunități pentru mediul înconjurător, atrag după sine beneficii de natură economică, precum și de natură socială. În momentul de față avem, în oraș, clădiri verzi de birouri, complexe rezidențiale verzi dezvoltate de către Studium Green încă din 2012, iar prima clădire publică verde din România se află în proces de construcție – Clădirea Consiliului Județean (CJ) Cluj. Iată care sunt poveștile lor și ale celorlalte incluse în selecție, precum și ce le caracterizează.

Amera Tower

Prima clădire verde din Cluj este Amera Tower de pe Calea Baciului, una dintre cele mai înalte clădiri din Cluj, care numără 46 de metri. Încă din urmă cu 10 ani, aceasta a fost certificată LEED de US Green Building Council. Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) e sistemul predominant de certificare a construcţiilor sustenabile în SUA, bazat pe eficienţa energetică, reducerea consumului de apă și emisiilor de CO2, îmbunătăţirea calităţii aerului în interiorul clădirilor și economia de resurse. Amera Tower dispune, pe lângă cele 11 etaje unde îşi desfăşoară activitatea mai multe firme din oraş, şi de o parcare de 135 de locuri supravegheată video, la parter un restaurant cu o capacitate de 150 de locuri şi o cafenea de 80 locuri, singurul loc destinat fumătorilor, iar pe acoperiş este amenajată o terasă de 300 locuri. Pe deasupra, Amera Tower este și prima clădire de birouri din România certificată “Zero Waste”.

Binarium

Despre Binarium am mai povestit anterior atunci când am dat clădirea drept exemplu de reconvertire în inovație adaptată la prezent. Clădirea Binarium, odată reconvertită din fosta fabrică Flacăra, a devenit prima clădire din România câștigătoare a calificativului de outstanding la BREEAM Awards 2019 și nominalizată din nou pentru BREEAM Awards 2020. Building Research Establishment Environmental Assessment Method (BREEAM) este prima metodă stabilită la nivel global de evaluare, rating și certificare a sustenabilității clădirilor și a impactului lor asupra mediului. În procesul de reabilitare și reconversie a platformei industriale dezafectate, beneficiarii au avut în vedere atingerea unor performanțe energetice superioare și crearea unui spațiu modern de lucru situat în zona centrală a orașului. Astfel, în cadrul premiilor BREEAM Awards 2019, clădirea Binarium Business Center a câștigat la categoria “Commercial Projects – In-Use”. Acest premiu este destinat proiectelor comerciale care continuă să aplice și să respecte criteriile de clădire verde atinse pe durata certificării, îmbunătățind astfel continuu performanța clădirii.

The Office

The Office, încă din perioada în care era în stadiul de proiect, a obținut certificarea BREEAM Excellent. De îndată ce și-a început activitatea, a obținut certificarea finală. În calitate de „clădire verde”, The Office dispune de sisteme avansate de reducere a consumului de energie, de soluții inovative de încălzire și răcire și este construită din materiale cu impact minim asupra mediului. „Terasele verzi, o extensie naturală a locului de muncă, permit pauze active care stimulează creativitatea. Datorită sistemului propriu de colectare selectivă a deșeurilor și unui sistem energetic extrem de eficient, The Office joacă un rol activ în reducerea poluării. Acest lucru permite economii consistente la taxele de servicii, făcând proiectul eligibil pentru o reducere de 72% la impozitul pe proprietate”, ne informează site-ul clădirii de birouri. Modul în care a fost proiectată și concepută clădirea permite accesul a 540 de biciclete/motociclete spre a fi lăsate în interiorul său. Astfel, locația este ușor accesibilă cu orice mijloace de transport.

Liberty Technology Park Cluj

Liberty Technology Park este un alt exemplu de inovație adaptată la prezent. În 2012, fostele hale ale fabricii de mobilă Libertatea au fost reabilitate sub forma Liberty Technology Park, primul parc tehnologic din România. Principala problemă de care s-au lovit investitorii a constat în necesitatea adaptării la anumite standarde eco. Astfel, a fost esențial să se acorde o atenție deosebită etapei de termoizolare a clădirii, care a impus protejarea unei clădiri de patrimoniu industrial. Pentru că nu s-a dorit realizarea unei intervenții asupra fațadei de cărămidă aparentă a fabricii, s-a recurs la termoziolarea interiorului său. Astfel, în urma unei investiții de 26 milioane de € în 7.000 mp de birouri și nu numai, începând din 2013, Liberty Technology Park oferă: opt clădiri de birouri eco oferind spații office alături de zone destinate organizării de evenimente, săli de conferințe, o zonă de leisure ce include un restaurant cu terasă, o cafenea, spații verzi amenajate, grădini interioare și o zonă de retail și îngrijire medicală.

United Business Center

În Cluj-Napoca, United Business Center este prezent cu trei clădiri de clasa A: United Business Center Iulius, United Business Center Tower și United Business Center Riviera – C1. Certificatele Green Building atestă construirea lor cu răspundere față de mediu și urmărind eficientizarea consumului. „Pe lângă funcţionalitate şi un caracter estetic deosebit, clădirile s-au aliniat principiilor prietenoase cu mediul, ambele primind certificări „Green Building” conform standardului LEED”, spun dezvoltatorii. Printre soluţiile verzi implementate se numără:

– reducerea consumului de energie electrică prin aportul sporit de lumină naturală, reglarea automată a intensităţii luminii din interior și datorită sistemului inteligent de automatizare a instalaţiilor electrice;

– asigurarea unui volum optim de aer proaspăt și a unei temperaturi constante, prin folosirea unor sisteme de ventilație de ultimă generație, precum și datorită fațadelor cu sticlă specială, care oferă protecţie termică şi solară;

– încurajarea angajaților să se deplaseze cu bicicleta, prin asigurarea de suporturi pentru parcarea bicicletei și de duşuri şi vestiare pentru cei care vin la birou cu acest mijloc de transport.

Clădirea Consiliului Județean (CJ) Cluj

Consiliul Județean are în construcție prima clădire publică „verde” din România – un nou sediu care va avea 6 etaje și o înălțime de peste 30 de metri. Suprafața construcției va fi de un hectar de teren, de pe strada Dorobanților. Pe ansamblul parcelei studiate, spaţiile verzi organizate pe solul natural vor ocupa minim 35% din suprafaţa totală şi vor cuprinde exclusiv vegetaţie joasă, medie şi înaltă. De asemenea, nu se va împrejmui terenul, ci se vor folosi doar ziduri de înălțimi mici pentru o delimitare vizuală între Cladirea Consiliului Județean și cea a Bibliotecii Județene. Imobilul va fi prevăzut cu sisteme inteligente de gestionare a utilităților precum și de stimulare a mobilității alternative prin încurajarea mersului cu bicicleta și prin prevederea unor stații de încărcare pentru autovehicule electrice. Totodată, urmează să se realizeze un spațiu accesibil pentru persoane cu dizabilități locomotorii, de vedere sau auz, asigurându-se accesul tuturor în zona publică, în spațiile de lucru și în spațiile exterioare.

Studium Green Campus (blocul CH3)

Dezvoltatorul imobiliar Studium Green care activează în Cluj-Napoca începând din anul 2003 a dezvoltat, în 2012, prima clădire verde din Transilvania: proiectul Studium Green Campus (blocul CH3). Complexul rezidențial format din 191 de apartamente este situat pe strada Teodor Mihali, la numărul 39-43 și este, la rândul său, certificat BREEAM. Acesta se remarcă prin soluția constructivă inedită prin care o plasă special concepută de specialiștii în peisagistică ai companiei este aplicată pe fațadele clădirii, ca un mediu care să permită dezvoltarea plantelor cățărătoare. De altfel, aici poate fi observată una dintre cele mai înalte plante cățărătoare de pe un ansamblu rezidențial din Europa. Un alt element de peisagistică care atrage atenția este terasa înierbată experimentală, cu plante aromatice și microlivada situată la etajul 9 al complexului. În 2017, dezvoltatorii au finalizat un nou proiect verde pe aceeași stradă, complexul rezidențial Venus. Proiectul prevede o terasă înierbată, un veritabil parc verde, cu alei și băncuțe, iarbă și copăcei, cu căsuțe pentru păsărele și cu o perspectivă superbă asupra orașului. Astăzi, continuă să dezvolte asemenea proiecte.

Din punctul de vedere al mediului înconjurător, clădirile verzi reduc impactul negativ asupra mediului, utilizând mai puțină apă, energie sau resurse naturale. Din perspectivă economică, clădirile verzi aduc cu sine economii de costuri la facturile de utilități pentru chiriași sau gospodării (prin eficiență energetică și apă) și costuri mai mici de construcție și valoare mai mare a proprietății pentru dezvoltatorii de clădiri. Din punct de vedere social, beneficiile aduse de asemenea clădiri se reflectă asupra sănătății și bunăstării oamenilor care fie lucrează în birouri ecologice (așa cum este The Office), fie locuiesc în astfel de apartamente (ca și Studium Green Campus). Iar fiindcă sustenabilitatea pornește de la fiecare dintre noi, am povestit aici mai multe despre ce acțiuni mici poți face în viața de zi cu zi, pentru pași mari spre un viitor sustenabil.

Trimite articolul:

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!