We’re Here To Help You

Contact us today to schedule an appointment

Call us today

815.555.5555

Request a Service

Centrul de Interes inaugurează un nou sezon de expoziții, proiecte și ateliere deschise, în ultima zi a lunii octombrie

Home $ Știri Cluj $ Centrul de Interes inaugurează un nou sezon de expoziții, proiecte și ateliere deschise, în ultima zi a lunii octombrie

by | Oct 25, 2018 | Știri Cluj

Noul sezon expozițional de la Centrul de Interes se deschide miercuri, 31 octombrie 2018, de la ora 19:00 cu 11 expoziții, 7 proiecte gândite și realizate de artiști ai Centrului și posibilitatea publicului de a pătrunde în atelierele altor 9 artiști rezidenți. Arta și artiștii vor fi din nou laolaltă pentru o seară, iar clujenii iubitori de artă contemporană au ocazia să descopere lucrări semnate de artiști din România, Franța, Macedonia, Turcia, Australia și Peru, dar și să-i întâlnească în persoană pe creatori. În curtea Centrului, atmosfera va fi animată de muzică live și preparate gustoase de street food.

După seara vernisajului, expozițiile vor putea fi vizitate până în data de 20 decembrie 2018 după programul obișnuit al Centrului de Interes: de marți până sâmbătă, între orele 16:00 și 19:00. Centrul de Interes se află pe strada Fabricii de Chibrituri, nr. 9, iar accesul în toate spațiile este gratuit. Mai multe informații aici.

Artiști din România, Macedonia, Turcia, Australia și Peru, la etajul 4

BAZIS Contemporary prezintă ”Asphyxia”, lucrarea artistului macedonian Zharko Basheski. Ceea ce vedem e o față terifiată, în asfixie a unui bărbat, luptând pentru aer sub o pungă de plastic, în timp ce imaginile unor memorii frumoase și plăcute trec prin mintea lui (proiecție video). Țipătul mut al bărbatului în sufocare acuză lumea degradantă în care trăim astăzi, o lume în care omul nu mai poate trăi, singurul lucru care i-a mai rămas e doar lupta pentru încă o gură de aer înaintea mașinăriei morții de neoprit. Lucrarea lui Bašeski e și un protest împotriva acestei lumi transformate într-o groapă de gunoi, peste care orașele pline cu fumuri toxice apar ca niște fantome.

A doua expoziție personală a peruanului Nicolás Lamas la galeria SABOT, ”Liminality”, propune publicului o instalație de mari dimensiuni, un spațiu ‘de trecere’, pe care Lamas îl construiește cu gândul la ‘liminalitate’: din obiecte ready-made și asamblaje care se găsesc în situații ambigue, de tranziție și recalibrare. Fiecare din aceste obiecte au loc în timp; unele statornice, altele efemere, toate marcate însă de semnificații încă neclare.

SPAȚIU INTACT prezintă expoziția personală ”Atlas of the Unseen and Unspoken” a grupării artistice A Constructed World, formată din doi artiști de origine australiană stabiliți la Paris. Geoff Lowe and Jacqueline Riva colaborează adesea în proiectele cu alți artiști, curatori, scriitori, istorici de artă sau filosofi, iar lucrările lor încorporează discursuri, conversații, texte filosofice, muzică sau cântece. Pentru expoziția de la Cluj, cei doi artiști au lucrat împreună cu Marie Gautier, curator.

După ”Traces” în 2014 și ”Architectures” în 2016, expoziții prezentate în cadrul galeriei clujene BARIL, artista Arantxa Etcheverria propune o a treia expoziție personală care cuprinde obiecte și structuri bidimensionale, pictură și fotografie, reunite sub titlul ”Vault”.

Proiectul artistului turc Egemen Tuncer, ”Workplanes”, prezentat la artist run-space-ul Irinei Dumitrașcu Măgurean – CAMERA, constă în imagini generate de calculator (CGI), stop-cadre care sunt recreate dintr-o narațiune mai amplă surprinsă anterior de artist în fotografii realizate în atelierul său. Artistul e mai degrabă interesat de spațiul de lucru decât de lucrarea propriu zisă, de procesul firesc și compoziția care sunt folosite în fundal sau de materialele care ne înconjoară și pot fi cumpărate de-a gata.

Expoziții, proiecte și ateliere deschise la fiecare etaj al Centrului

După rezidențele avute de-a lungul verii la Centrul de Interes, artiștii Barbara Navi și David Farcaș vor prezenta publicului clujean lucrările realizate de ei în spațiile de lucru puse la dispoziție de Asociația Artiștilor. Picturile artistei franceze Barbara Navi vor fi expuse la BAZIS Project Space (etaj 1), în cadrul expoziției ”A room elsewhere, or the narrow escape”. În pictura Barbarei e vorba de fugă, de evadare, de ieșire din cadru. O scăpare din spațiul real, o eclipsare din timpului linear, o chemare spre departe, unde ceva insolit se prepară. Lucrările tânărului artist David Farcaș se reunesc în cadrul expoziției ”Naturally Concieved”, la Spațiul de rezidență AA (etaj 1).

La 20 de ani de când a adus în arta clujeană imaginile digitale şi conceptul de realitate virtuală (pe care ulterior l-a şi pus în practică), Adrian Grecu e invitat de galeria Nano (etaj 1) să creeze un proiect aniversar intitulat ”Red Rain”.

Proiectul ”Aftermath” al artistei Andrada feșnic, prezentat la Project Space A+ (etaj 1), reunește o serie de suprapuneri între memorie şi reprezentare ce reușesc să genereaze o rezolvare vizuală similară reflexului pavlovian. Prin grupări și juxtapuneri caracteristice procesului său de lucru, artista recrează fragmente de realitate într-un puzzle specific picturii contemporane.

Proaspăt absolvent al Universității de Artă şi Design din Cluj și considerat un tânăr artist promițător, Andrei Ispas prezintă expoziția de pictură ”Cer și Pământ”, la SPAȚIU INTACT Projects (etaj 1).

Prima instalație-performance a artistei Ioana Stanca – ”Soft Rituals”, e găzduită de spațiul non+ULTRA (etaj 1). Artista creează o structură site-specific, de mari dimensiuni, ce problematizează spațiul unic și intim al atelierului și relația artistei cu acesta. Instalația e completată de gesturile simbolice ale celor doi performeri. Evenimentul face parte din programul “Cluj After-School”, organizat de Asociația Sabot și realizat cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Cluj-Napoca.

Tot în seara de 31 octombrie, ușile studiourilor artiștilor rezidenți în Centrul de Interes vor fi deschise pentru public. La etajul 1 pot fi vizitate: atelier Irina Dumitrașcu Măgurean & Radu Comșa & Stefano Calligaro (proiectul comun ”MISHMASH”), atelier Alex Mirutziu (”Because”), atelier Istvan Betuker (proiectul ”Zoom. Closer. Faraway” cu lucrări semnate de artistul Pavel Grosu), atelier Reborn Bicycles, atelier Sorin Neamțu & Mihai Plătică, atelier Vlad Olariu; la etajul 3: atelier .pouf (proiectul ”Small Patatoes”), atelier Istvan Cîmpan (proiectul ”Urban Survivor”), atelier Ioana Iacob (proiectul ”Proiect #1”), atelier Răzvan Botiș, atelier Smaranda Almășan, atelier Sorana Barb; la etajul 4: atelier Veres Szabolcs; la etajul 5: atelier Szilard Gaspar (proiectul ”Point of view” cu lucrări semnate de artista Orban Daniela), atelier Belenyi Szabolcs. Seria de proiecte și ateliere deschise e organizată de AAFP și face parte din programul ”Made in Cluj: Fabricanții de Artă” realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca.

Trimite articolul:

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!