We’re Here To Help You

Contact us today to schedule an appointment

Call us today

815.555.5555

Request a Service

Cine sunt (câțiva dintre) artiștii prezenți la ediția aceasta TiMAF

Home $ Articole $ Cine sunt (câțiva dintre) artiștii prezenți la ediția aceasta TiMAF

by | Sep 19, 2020 | Articole

Astăzi începe cea de-a zecea ediție a Festivalului Internațional de Muzică și Artă Transilvania, festival cunoscut de noi toți drept TiMAF. La fel ca în cazul oricărui eveniment care a refuzat să nu aibă loc, ne-am bucurat nespus să vedem că și acesta ține piept vremurilor dificile și iese la lumină, mai ales în contextul în care TiMAF împlinește, toamna aceasta, 10 ani de când umple orașul de artă, artiști și momente artistice. Organizatorii ne-au dezvăluit în articolul de aici că aveau complet alte planuri pentru această ediție aniversară, că își imaginau lucrurile altfel. Dar că, au trebuit și au reușit să se adapteze.

Programul TiMAF 2020, l-au construit, așadar, în jurul apropierii oamenilor de artă, a interacțiunii cu aceasta. ”Distanțarea socială ne poate ține pe noi departe de alții, pe alții departe de noi, dar nu și de artă”, au zis aceștia. Așa că, au pus la cale o serie de evenimente gândite nu ca un moment artistic în sine, ci ca o întâlnire cu arta. Iar noi am fost curioși să aflăm mai multe despre program și artiștii prezenți, așa că am luat evenimentele la rând și am schimbat două-trei vorbe cu oamenii care aduc arta în cadrul TiMAF 2020 – despre ei, despre munca lor și, bineînțeles, despre cum văd ei arta la nivel local și zona aceasta.

Trupa Natif va susține un concert de muzică live mâine seară, începând de la ora 19:00, la Klausen Burger, în cadrul evenimentului Sunset chill sessions. Andrei Crecan, solistul trupei, revine după 7 ani pe scena TiMAF împreună cu Natif, moment pe care îl găsesc emoționant și important deopotrivă pentru evoluția lor.

Simt că zona artistică din Cluj și arta, în general, încă încearcă să-și găsească direcția. Premisele sunt foarte pozitive, dar mai e mult de lucru. Tocmai de aceea, în munca mea de zi cu zi încerc să descopăr talente noi, artiști și formații. Fac asta din dorința de a fi la curent cu ce se întâmplă pe scena culturală și nu numai, la fel cum am pus bazele proiectul Natif dintr-o dorință de a fi parte activă a procesului de dezvoltare al artei – Andrei Crecan.

Dacă v-ați făcut deja planuri pentru weekend-ul acesta și sunteți ușor supărați că ratați această întâlnire la apus cu muzica, avem o veste bună: săptămâna viitoare, în data de 26 septembrie, va avea loc cel de-al doilea eveniment Sunset chill sessions. De data aceasta, acțiunea se va petrece pe terasa Panoramic, iar de notele muzicale vor fi responsabili Andrei Petru și Forró Erik.

Tind să cred că sunt unul dintre norocoșii care au conștientizat că lumea e despre a face ce îți place, deci încerc cât de mult să mă învârt în jurul muzicii. Personal, consider că fiecare dintre noi ar trebui să construiască în jurul lucrurilor care ne pasionează, pentru ca acestea să ajungă să facă parte din noi, un obicei. Industria muzicală este dornică să crească la nivel local, cel puțin din ce am văzut în ultimii doi ani. Am observat oameni tineri care și-au dedicat timpul pentru a face ceva, un studio cum trebuie, săli de repetiții, concepte aduse în scopul creșterii comunității. Calitativ vorbind, în Cluj întotdeauna am avut o formă de artă despre care să putem povesti – Andrei Petru

Ieșim din zona muzicală și ne îndreptăm atenția către artele vizuale, respectiv spre evenimentele intitulate sugestiv Labyrinth of Arts și Interactive Arts, ce se vor desfășura în perioada 21-24 septembrie. Ambele vor avea loc în Parcul Central, cu diferența că cel din urmă se desfășoară în clădirea Casino Centrul de Cultură Urbană. Organizatorii au gândit aceste evenimente nu ca o serie de acțiuni sau activități, ci ca spații unde pot oferi participanților o experiență completă. În aceste locații, veți fi ghidați de mai mulți artiști ce vin împreună la ediția aceasta TiMAF cu un scop comun: să vă ajute să deveniți și să vă simțiți unul și același cu arta.

Unul dintre acești artiști este Silviu Ciora, care va participa cu o instalație light-art intitulată “Glimpse”. Instalația a fost construită cu sprijinul festivalului Jazz in The Park, prezentă în circuitul din cadrul festivalului de lumini Lights On România și expusă mai apoi la Muzeul de Artă. Instalaţia doreşte să reamintească de acel copil naiv din noi căruia odată nu îi era teamă să sară cu umbrelă de pe garaj, mereu împins de curiozitatea şi dorinţa de a afla mai multe. De asemenea, tot în cadrul TiMAF, Silviu vine cu o serie de lucrări intitulată “Pure Projects”, care înglobează căutările sale artistice recente în sfera light-art și caută să exprime esența mișcării și prin acordul luminii.

Ideea de a aduce o experiență nouă publicului larg prin instalațiile de lumină din spațiul urban, unde trecători se pot bucura și absorbi efectul vizual, această interacțiune îmi aduce cu adevărat satisfacție și este motivul pentru care profesez în această arie. De asemenea, colaborările cu multiple sfere artistice, precum festivaluri de muzică din Cluj și alte direcții culturale conturează sentimentul de apartenență în acest demers – Silviu Ciora.

Lui Silviu i se alătură pictorul Andrei Iliescu, care aduce în cadrul festivalului mai multe picturi care includ reprezentări ale unor clădiri importante din Cluj, cât și alte opere prin care transmite culoare și emoție. Partea interesantă abia acum urmează, căci picturile nu vor avea simpla responsabilitate de a se lăsa privite, ci vor invita privitorii la interacțiune, la apropiere. Cum anume? Ei, nu vă putem divulga chiar toate secretele acestei ediții.

De obicei pictez, construiesc un brand, lucrez la visul meu, particip la evenimente cultural-artistice și muncesc, pictand. Fac asta pentru că îmi oferă liniște, împlinire, a-mi urmări visul este ceva care produce calm în interiorul ființei mele. Mă întrețin din asta și întrețin și emoțiile celor din jur. Mă bucur enorm că oamenii încep să aprecieze tot mai mult aceste evenimente, cât și arta – Andrei Iliescu

Fliusca Petru, artistul care completează trio-ul artelor vizuale, își dorește să readucă oamenilor ideea de amintiri palpabile în cadrul ediției acesteia TiMAF. Acesta spune că ne aflăm într-o perioadă în care memoria din telefon nu mai reprezintă o problemă pentru nimeni, iar o fotografie postată pe o rețea de socializare se presupune că reflectă respectul și aprecierea față de o persoană, iar noi nu conștientizăm că pierdem adevăratele legături cu oamenii. Înainte se făceau fotografii pentru a surprinde un moment, o emoție, iar acum fabricăm momente pentru a face fotografii. Adevăratele amintiri trebuie să stea pe perete, nu în telefon.

Sunt în Cluj de 2 ani și nu încetează să mă surprindă viața de aici. Sunt practic la început în lumea artistică, dar oportunități găsesc mereu. Clujul este orașul perfect unde te poți face cunoscut, indiferent pe ce ramură te axezi. Oameni faini și proiecte frumoase, așa aș descrie zona artistică locală. De obicei încerc să îmi găsesc rolul. Încerc să aflu la ce sunt bun, ce îmi place să fac cu adevărat, ce aș vrea să fac și cine aș vrea sa fiu. Încerc să mă descopăr. Pentru că vreau să ajung la o variantă a mea de care să fiu mulțumit, cu care să îmi facă plăcere să stau de vorbă – Fliusca Petru

De neratat la TiMAF toamna aceasta este evenimentul Immersive Theatre: TRIX show, în regia Mihai Gruia Sandu, un spectacol fără cuvinte (la propriu și la figurat), cu muzică live, acrobație, dans, joc de măști și actori fantastici! Cu mişcări sau gângureli, dansând sau făcând acrobaţii, cântând din fluier sau din gordună, actorii impun o dinamică rar întâlnită într-un spectacol de asemenea factură și vă veți îndrăgosti pe loc. Participarea la eveniment este gratuită, dar înregistrarea este obligatorie aici. Alexandra Dușa, care joacă în acest spectacol alături de colegii săi de la Teatrul Național “Aureliu Manea”, ne-a povestit mai multe despre teatru, profesia de actriță și aria aceasta culturală.

Sunt actriță pentru că asta mi-am dorit întotdeauna să fac. Consider că practic o meserie frumoasă și sunt recunoscătoare pentru că pot să mă joc în fiecare zi. Cred că încet-încet, această zonă culturală, a teatrului, se dezvoltă frumos și mă bucur să văd asta. Încurajez și susțin orice activitate de acest fel, deoarece consider că arta ne face să fim mai deschiși și mai frumoși pe interior – Alexandra Dușa.

Încheiem cu câteva idei notate în urma discuției cu scriitoarea Hanna Bota, care lansează în cadrul festivalului cel mai recent volum al său: „33+3. poemele copilăriei”. E vorba de un volum de poeme în proză în care, prin povestea fiecărui episod, aceasta face o incursiune în perioada copilăriei, începând cu amintiri din perioada intrauterină. Volumul poate fi o provocare pentru rememorarea copilăriei fiecărui cititor, căci Hanna readuce interogațiile și gândurile în ziua de azi, actualizând ceea ce pare trecut. Ca activitate TiMAF, nu e vorba doar de lansarea cărții, căci, anul acesta, ca și în cei trecuți, de fapt, scriitoarea va continua evenimentele cu niște conferințe de dezvoltare personală, doar că de data asta le va susține online.

Clujul e un spațiu în care arta e susținută, avem mulți artiști de valoare, cam în toate domeniile. Avem artă de mare valoare, care presupune educație și cunoaștere pentru a o degusta, avem și artă de consum. Sigur, anul acesta a însemnat o mare provocare pentru artiști, ei, prin excelență trăiesc manifestând și expunând public ceea ce creează. Or imposibilitatea de a ne întâlni în activități culturale, de a avea spectatori, a provocat o suferință și o pierdere. Dar, având în vedere că trăim într-un univers polarizat, toate astea nu au însemnat doar un minus, ci acum artistul s-a confruntat cu obligativitatea de a descoperi plusul. Eu zic că lunile astea au oferit posibilitatea de introspecție, de căutare în altă direcție, explorare altfel, am avut timp pentru creație. Eu așa am perceput timpul, am scris mult, am citit enorm, am găsit alte resorturi, descoperind o forță lăuntrică gata de manifestare. Artistul și arta nu are ce pierde în crize, poate manifestarea și receptarea artei sale suferă, dar creuzetul se desăvârșește. Mai ales în cazul artelor care pot fi accesate individual. Sperăm să revenim, încet, la o normalitate care să-l satisfacă și pe artist, și pe consumator – Hanna Bota.

Apropo, și Costel vine la Cluj în 5 octombrie, împreună cu Raul Gheba, pentru un show de stand-up comedy nou-nouț. Băieții au fost foarte preciși în răspunsuri, dar lăsăm aici o mențiune de-al lui Raul care ne-a atras atenția și bucurat deopotrivă: ”Cred că zona artistică clujeană ne dă un pic de rușine celor din București.” Merită să-i auzim spunându-ne mai multe, nu? Biletele pot fi achiziționate de aici.

Noi plănuim să bifăm cât mai multe dintre manifestări, ne place programul pregătit și suntem siguri că ne vom bucura la maximum de fiecare întâlnire în parte. Cu arta.

Trimite articolul:

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!