We’re Here To Help You

Contact us today to schedule an appointment

Call us today

815.555.5555

Request a Service

Cum a fost la conferința Best Marketing Cluj 2019

Home $ Articole $ Cum a fost la conferința Best Marketing Cluj 2019

by | Oct 24, 2019 | Articole, Cum a fost la

Diminețile sunt făcute pentru a fi dormite. Aceasta a fost părerea mea de când mă știu și nu am crezut că va apărea cineva sau ceva care să îmi schimbe concepția. Ei bine, iată că viziunea mea a primit noi valențe ieri, 23 octombrie, când am participat pentru prima dată la conferința Best Marketing Cluj 2019, organizată de Biz. Trezită „cu noaptea în cap” am ocupat un loc în sala de la Platinia Conference Hall cu ochii lipiți de somn, pentru ca mai apoi, încet, încet să fiu captivată de invitați, de poveștile lor, de exemplele practice pe care nu mai conteneau să ni le ofere și de toată creativitatea care se învârtea în jurul meu. Uite așa, mi-am dat seama că diminețile sunt cele mai prielnice pentru a „fura” puțin din experiența celor care s-au remarcat în domeniul în care activează. Nu au existat discursuri anoste, nici tensiuni în rândul publicului, ba din contră: speaker-ii s-au transformat în prieteni gata să ne ofere cele mai bune sfaturi despre cum ne putem crea un brand puternic din punct de vedere al comunicării, care este succesul unei strategii de marketing și ce canale să abordăm în funcție de publicul țintă căruia ne adresăm. Vă spun și vouă, pe scurt, care au fost momentele ce mi-au făcut ochii să sclipească de entuziasm și de ce trebuie musai să veniți la următoarea ediție de Best Marketing.

Eu și colega mea Ecaterina am ajuns cu minute bune înainte de începerea conferinței, iar acest lucru a însemnat prilejul ideal de a socializa și a schimba noi contacte între o gură de cafea. La ora 10 fix ne-am ocupat locurile. Gazda conferinței, Marta Ușurelu (Biz Magazine Owner & Editor-In-Chief), ne-a urat bun venit cu un zâmbet larg și l-a introdus în fața noastră pe primul invitat: Robert Katai. Tind să cred că ați auzit deja acest nume, însă pentru cei care nu-l cunoașteți, Robert este Visual Marketer și Content Strategist la Bannersnack, dar are și o serie de podcast-uri foarte faine în care intervievează oameni din domeniile comunicării. Deși ne-a mărturisit la început că e prima dată când deschide un panel la o conferință și are puține emoții, eu, una, nu am simțit deloc acest lucru. Ne-a povestit cu însuflețire despre carierea lui și ne-a împărtășit 10 lucruri pe care el ar fi dorit să le cunoască înainte să pornească în industria marketingului. Mi-a plăcut faptul că a demolat acea idee a perfecțiunii la care toți dorim să ajungem și ne-a explicat de ce o muncă perfectă nu este neapărat egală cu o muncă bine făcută. Ne-a convins că e bine să ieșim din trenduri și să urmărim dorințele publicului, căci el ne dictează viitoarele campanii.

Despre oameni și cum aceștia se transformă într-o comunitate pentru brand ne-a vorbit și Mircea Bravo, următorul invitat. Nu mai e nevoie de nicio introducere, căci Mircea e vloggerul acela entuziast, mereu pregătit să posteze un filmuleț ce îți aduce zâmbetul pe buze, iar uneori îți transmite prin umor un mesaj educațional. Faptul că a adormit la ora 4 dimineața nu a avut niciun efect asupra bunei lui dispoziții, mai ales că a reușit să ne dea și nouă din jovialitatea lui. Care e secretul prin care ne formăm o comunitate stabilă în mediul online? În primul rând, trebuie să ne asumăm că platformele de social media au devenit o treabă serioasă. Conceptul cheie: constanța în postări. Mircea ne-a încurajat și el să părăsim zona de confort, să nu ne fie teamă de penibil, căci răutățile oamenilor pot fi doar o primă etapă a carierei noastre de succes. La fel de important este să descoperim acel ceva al nostru care ne diferențiază de concurență în ochii publicului.

Următoarea care a preluat microfonul a fost Cătălina Ciolan, Creative Director la Vitrina Advertising. Prezentarea ei simpatică m-a făcut să realizez că în spatele unui brand puternic se află o echipă de strategi și mai viguroasă care cercetează, setează puncte de pornire, testează și abia apoi vine cu ideea genială de comunicare. Ne-a sugerat să nu fim atrași de acele „obiecte strălucitoare”, care în termeni de marketing se traduc prin idei neîntemeiate, bazate doar pe o intuiție ce s-ar putea să fie complet greșită. Piața se cunoaște cel mai bine prin documentare, iar o strategie făcută ca la carte îi asigură clientului îndeplinirea obiectivelor pe termen lung.

Dragoș Bucurenci, Director Communications la Philip Morris International, a pus același accent pe importanța desfășurării unui studiu riguros atunci când ne aflăm la începutul lansării unei campanii, mai ales că societatea pe care o reprezintă a examinat timp de 10 ani cele mai bune alternative prin care se poate reduce consumul de tutun. Tare mult aș vrea să vă spun mai multe din conținutul discursului, însă aș strica surpriza pe care compania o pregătește începând cu 1 noiembrie. Subiectul strategiei a fost abordat și de Ana Maria Băjan, Executive Marketing & PR Director la Caroli Foods Group. Nu e tocmai ușor „să faci industria procesării de carne sexy”, însă Ana Maria își asumă această provocare. În momentul în care își stabilește obiectivele, aceasta ia în considerare mai mulți factori printre care grupul țintă, competiția sau analiza pieței pe care va lansa viitoarele produse. Am zâmbit cu toții atunci când am aflat că din punctul de vedere al invitatei, cei mai buni strategi ai tuturor timpurilor sunt Tom & Jerry pentru că mereu găseau metode inventive să ajungă la bucata de cașcaval. Publicul a fost și el provocat să ia parte activ la procesul de poziționare a unei noi mărci. Printr-o aplicație, cei doritori am avut posibilitatea să venim cu idei creative și să lansăm pe piață (fictiv, desigur), un produs din gama Caroli.

Primul panel s-a încheiat cu un scurt coffee break. După jumătate de oră, mă aflam iarăși la locul meu, pregătită să descoperă ce surprize mă așteaptă. Dacă prima parte a conferinței a fost dedicată modului în care se construiește un brand și puterea storytelling-ului, cel de al doilea panel a fost intitulat Marketing în 2020. Care sunt predicțiile în online de anul viitor și cum se raportează consumatorii la social media? Julien Zidaru, Managing Partner la Exact Business Solutions a știut cel mai bine cum să ne răspundă la aceste întrebări. În urma unui studiu început în 2017 și care a continuat până în 2019, românii folosesc internetul în preponderență pentru socializare. Care este platforma ce se clasează pe primul loc în topul preferințelor lor? Ați ghicit, Facebook! O creștere semnificativă este înregistrată de Youtube și Whatsapp, care au început să aibă din ce în ce mai multă popularitate la nivel național.

Despre marketing și modificările sale în anii ce urmează ne-a povestit Cristina Brîndușoiu, Category Manager Home & Hygiene South Central Europe la Unilever. Prezentarea ei mi-a plăcut cel mai mult din prisma faptului că a abordat tema stereotipurilor folosite în publicitate și a explicat că acestea nu ar mai trebui aplicate fiindcă nu rezonează cu publicul contemporan. Spre exemplu, în ziua de azi gospodăriile nu arată la fel ca acum 20 de ani, iar o familie nu înseamnă neapărat soții și copii, mai ales că mulți cetățeni aleg the solo life. De asemenea, Cristina ne-a deschis ochii tuturor și ne-a făcut să realizăm faptul că rețeta de succes a unui brand nu mai constă într-un produs de calitate oferit la un preț avantajos, deoarece aceste calități trebuie să fie deja implicite. Consumatorii sunt educați și încep să aleagă brandurile în funcție de implicarea companiilor în problemele sociale.

Aceeași idee, însă stilizată cu noi argumente și exemple concrete a expus-o Mugur Pătrașcu, Founder Screen Native. El ne-a explicat că în epoca vitezei nu mai este suficient ca un comerciant să ofere publicului un singur serviciu, ci din contră, el trebuie să abordeaze sfere diverse pentru a-l atrage pe cumpărător. Dacă ieri focusul marketingului se punea pe satisfacerea clientului, astăzi confortul primează. Tocmai de aceea, brandurile sunt nevoite să creeze experiențe complete și complexe în care oamenii sunt implicați direct fără a simți că duc lipsă de anumite facilități. Mugur a insistat că marketingul se află în permanentă schimbare și ne-a spus zâmbind că prezentarea lui e deja învechită, chiar dacă o gândise în urmă cu trei zile. Cu aceeași voie bună ne-a sfătuit să nu mai stăm cu nasul în excel-uri, ci să studiem lumea de afară și pe baza ei să dezvoltăm viitoare campanii. Multe s-au discutat în cadrul acestei prezentări, însă îmi e tare greu să redau esența discuțiilor. Carisma invitatului, informațiile detaliate și filmulețele captivante au putut fi urmărite cel mai bine în sală.

Atât de multe povești ne-au lăsat cu mintea plină de creativitate și nici nu am simțit că s-a făcut ora prânzului. Am ieșit cu toții în pauză unde ne-am răsfățat papilele gustative cu o varietate de gustări sărate ori cu un desert. Cu foamea alungată am pășit în sală pentru a ne bucura de prezența ultimei invitate: Monica Jitariuc, Managing Director la MSLGROUP The Practice. Cunoașteți genul acela de persoane care vă umplu de energie pozitivă și vă dau curajul să luați în brațe orice provocare? Ei bine, cam așa aș descrie-o eu pe Monica. A pășit în fața noastră încrezătoare și pregătită să ne transmită experiența ei acumulată în cei 20 de ani de carieră. La început, denumirea masterclass-ului mi-a creat un sentiment de confuzie, fiindcă ce poți înțelege atunci când vezi scris pe ecran titlul: Despre vibrația peșterilor și (multe) exemple de conținut social media? Pe parcurs, totul a devenit extrem de clar. Așa cum peșterile au puncte speciale în care ecoul se transmite cu mai multă precizie, la fel și noi trebuie să ne creăm comunități în social media care acționează asemenea unor unde de răspândire a informațiilor. Rețelele de socializare necesită atenție, conținutul care atrage este cel lucrat și bine targetat. În cei 9 ani de experiență în promovarea online, Monica și-a dat seama că echipa de marketing nu se limitează doar la oamenii plătiți din departamentul respectiv, ci cuprinde toți angajații care au povești ce merită a fi postate. Dacă expui o bună parte a membrilor din companie, brandul devine mai uman pe social media și primește un interes crescut din partea internauților. Au existat acele multe exemple de conținut pe social media? Oh și încă cât de vaste! Monica ne-a împărtășit stilul ei de muncă, a lăudat și criticat modul în care unele branduri apar pe Facebook sau Instagram, iar la final ne-a adus aminte cât de important e timpul pe care ni-l acordăm nouă, departe de telefonul mobil. Nu am participat niciodată la un masterclass până ieri, nu știu ce presupune și cum trebuia să se desfășoare, însă mi-a fost suficientă o singură oră pentru a înțelege mai bine mecanismele de funcționare a social media.

În cele din urmă, timpul alocat conferinței a zburat fără să îmi dau seama. Am pornit spre casă cu gânduri proaspete, îndrăzneală (ceva de care are nevoie orice proaspăt absolvent aflat la început de carieră) și noi obiective pentru viitor. Tot ce pot să spun este: Mulțumesc Best Marketing! Ne revedem ediția viitoare.

Trimite articolul:

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!