We’re Here To Help You

Contact us today to schedule an appointment

Call us today

815.555.5555

Request a Service

Cum este la… Piața DOT

Home $ Articole $ Cum este la… Piața DOT

by | Aug 14, 2020 | Articole, Cum a fost la

Țin minte că, atunci când eram mică, piața era o destinație de care fugeam mai ceva ca de cabinetul doctorului. Și relația cu acest loc a devenit mai bună doar când am venit la facultate și am început, singură și de bună voie să-i trec pragul, să descopăr ce are de oferit. În ultimii doi ani, nu trece o săptămână fără minim o zi de ”făcut piața”, respectiv fără drumul spre casă încărcată cu plase pline de prospețime. Inițial, mă rezumam doar la fructe și legume pentru că, în mintea mea, asta era esența acestui loc, dar treptat am ajuns să explorez și partea de lactate, de carne, să văd că, de fapt, nu-i aproape nimic ce nu poți găsi aici. Când am aflat că cei de la DOT s-au poziționat și ei fain-frumos în piață cu un stand, imediat am eliberat programul și le-am făcut o vizită. Să văd oferta, să fac provizii, să stăm la o poveste.

Înainte de toate, treaba stă în felul următor: după un an și jumătate de la deschiderea primului restaurant District of Toast, au decis să inaugureze și primul lor stand (pe care l-au denumit ușor mai fancy – pop up store) în hala agroalimentară a pieței Mihai Viteazul. S-au dus încărcați cu ce au mai bun, iar multe preparate le-am recunoscut de pe vremea când stăteam în izolare și mai comandam de la ei câte-un borcan, câte-o sticlă, ceva bun și de casă. Sunt combinații savuroase de mic dejun, prânz sau cină, fără conservanți, exact așa cum ne-au obișnuit încă de când au apărut în Cluj, preparate cinstite și cu gust.

Îi găsiți fix la intrare, eu zic că efectiv nu aveți cum să-i vedeți, căci sunt la baza scărilor și semnalizați foarte bine. Oferta e expusă exact ca la piață, adică le aveți pe toate în fața ochilor – hummus, icre vegane, pastă de jumări, pulled pork, lasagna, supe creme și deserturi, toate foarte ușor de pus în plasă sau de savurat pe loc. Bineînțeles, nu-i totul bătut în cuie, pentru că băieții ăștia-s plini de idei și întotdeauna surprind cu ceva nou. Mergeți pregătiți. Eu știam de acasă ce vreau, mersesem cu temele făcute, evident: cremă de brânză sărată, hummus și vinete. Vinete n-am mai găsit, așa-i când te duci cu întârziere, că are și piața ora ei de vârf, doar știți.

  

Îmi place mult ideea lor, îmi place că și-au dus și cafeaua de specialitate, și limonadele, fresh-urile, lichioruri făcute în casă, beri artizanale și cocktail-uri la litru. Cred că sunt un punct de oprire foarte bun în piață, datorită felului în care au încorporat preparatele lichide pentru că, la cumpărături, e aproape o regulă nescrisă să te apuce oboseala, căldura, necheful, iar meniul lor de băuturi are o soluție pentru orice problemă. În plus, drept fiind spus… în câte piețe ați găsit voi o cafea bună (sau alta decât cea de la tonomat) sau un cocktail de calitate? Vă zic, Piața DOT parcă-i dintr-o altă lume. Dintr-o lume așa cum ar trebui să fie, adică, puțin mai evoluată.

Am dorit să fim primii din țară care încep să construiască o imagine modernă a ceea ce ar trebui să însemne un simplu stand în piață. În orașe precum Barcelona sau Berlin piața este mult mai versatilă și îți face plăcere să o vizitezi, fiind și un loc de întâlnire și socializare. Poți să bei o cafea de specialitate de la nenumărate prăjitorii, dimineața poți să cumperi pește, sandwich-uri făcute din acei pești, poți să bei un pahar de șampanie de la standul cu șampanie, poți să îți cumperi și una pentru acasă etc. Am vrut să începem să recreăm și noi același sentiment. La noi poți să cumperi un borcan de icre vegane sau pastă de jumări cu o ceapă sau roșie de la un producător local, poți să servești pe loc o ciorbă cu o pâine pe vatră de la standul de lângă, poți să servești o cafea bună, un cocktail sau o pădurată făcută de noi. Pe loc, sau pentru acasă. Toate produsele noastre sunt puse în borcane sau sticle de 1L, ușor de transportat și depozitat. Nu conțin conservanți sau coloranți, ne-a spus Marian Porumb, proprietarul localului.

  

Va mai dura puțin până când oamenii se vor obișnui cu existența unui astfel de loc. Am văzut cu proprii mei ochi și mi-a fost confirmat și de către băiatul care vindea la stand și care e încă acolo de la deschidere, că majoritatea se apropie, investighează oferta, se învârt puțin și merg mai departe. E, cumva, reacția normală în fața necunoscutului, însă vor fi convinși în timp. E de ajuns să cumpere o dată. Momentan, publicul e cel cunoscător, care merge și în restaurant, care a dezvoltat deja o relație specială cu borcanele.

Dacă v-am făcut curioși, ei vă așteaptă zilnic între orele 08-17. Meritați să vă faceți bine cu o zmeurată / caisată / pădurată, pe care le scot în vitrină începând de mâine. Au lăsat ingredientele la macerat timp de două luni, deci pregătiți-vă să fiți dați pe spate. Weekend fain să avem!

Trimite articolul:

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!