We’re Here To Help You

Contact us today to schedule an appointment

Call us today

815.555.5555

Request a Service

Cum a fost la Clujlife Community Conference #4 (III)

Home $ Articole $ Cum a fost la Clujlife Community Conference #4 (III)

by | Feb 6, 2018 | Articole

Ultima parte a discuțiilor din cadrul #CCC4 a fost dedicată unor subiecte despre care aș sta să ascult ore întregi: arta și spațiile mai puțin obișnuite în care aceasta se poate manifesta. Main topic-ul (re)activare, a cuprins două panel-uri, spații neconvenționale de evenimente și strada ca scenă, unde speakerii invitați ne-au demonstrat că arta nu se mai încadrează doar în tipare cunoscute de atât de multă vreme, ci a evoluat sub diverse forme. În urma dezbaterilor susținute pe aceste teme, mi-am dat seama că în Cluj există oameni care își doresc să ofere un nou suflu orașului, să îl înfrumusețeze prin încurajarea comunității să fie o parte a proiectelor lor.

Acum câteva zile i-am prezentat pe unii dintre acești oameni în articolul de aici, iar mai jos aveți câteva dintre ideile pe care aceștia le-au împărtășit cu noi. Chiar dacă deja era ora 17.00 când s-a dat startul panel-urilor, lumea era la fel de energică și cu chef de întrebări. Probabil degustarea de vin din pauză a ajutat mult. Mulțumim Rewine!

Invitații primului panel, spații neconvenționale de evenimente, au fost Dan Clinci (H33 – Social Innovation Hub), Cristina Bodnărescu (Fabrica de Pensule), Claudiu Mărginean (Urania Palce) și Călin Forna, reprezentant al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca care ne-a vorbit despre proiectul REFILL. Ce și-au propus acești oameni? Să aducă la viață vechi clădiri sau locuri abandonate și să le ofere artiștilor posibilitatea de a se manifesta într-un cadru informal. Mai multe despre activitățile pe care le desfășoară, am aflat tocmai de la ei.

Cristina Bodnărescu ne-a povestit amuzată că Fabrica de Pensule nu mai are nicio legătură cu vechea activitatea desfășurată în acest spațiu (deși încă primește telefoane cu întrebări referitoare la ce pensule mai fabrică), ci a devenit un loc dedicat spectacolelor de teatru sau dans contemporan, workshop-urilor ș nu în ultimul rând, expozițiilor. Claudiu Mărginean și-a dorit să readucă sala Urania Palace în starea ei inițială și să promoveze subcultura. Fost cinema, acum renovat, aici sunt găzduite petreceri, expoziții, dar este și locul în care își desfășoară spectacolele Create.Act.Enjoy. Poate știați despre H33 – Social Innovation Hub că a fost un depozit pentru coniac, însă Dan Clinci l-a transformat într-un loc unde creativitatea e la ea acasă, iar asta o spune chiar pictura murală care te întâmpină de îndată ce intri în curte, urmată de atelierele unde înveți să pui murături sau să coci vinete. Nu în ultimul rând, proiectul REFILL este o abordare pe care eu aș numi-o îndrăzneață, căci își propune să coopteze cât mai multe clădiri abandonate și să le ofere în chirie, temporar, unor persoane dornice să le transforme cu ajutorul artei.

  

De reținut este faptul că acești oameni nu își doresc să deranjeze comunitatea, ci sa facă parte din ea. Astfel, pentru a-și putea desfășura activitățile în voie, au încheiat „acorduri” cu vecinii care locuiesc în blocurile alăturate, sau au găsit soluții ingenioase pentru a-i deranja cât mai puțin. Evenimentele găzduite de Fabrica de Pensule, Urania sau H33 se adresează în mare parte unui public de nișă, atras mai degrabă de subcultură, dar asta nu înseamnă că cele trei spații menționate nu sunt deschise spre proiectele culturii mainstream. Urania a colaborat cu TIFF, H33 cu ZAIN – Design Expressions, In/Out Festival, dar și cu producători veniți din Paris. Cât despre Fabrica de Pensule, Cristina ne-a dat mai multe detalii despre o platformă pe care a creat-o în colaborare cu alte companii, unde oamenii pot să găsească majoritatea spectacolelor de teatru ce se desfășoară în Cluj. Această platformă se numește teatruincluj.ro, iar mai multe detalii găsiți aici. Bineînțeles, o problemă a acestor spații independente o constituie finanțarea. Un nou proiect necesită fonduri, care provin ori din contribuție proprie sau a artiștilor care susțin spectacolul, ori din bugetul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.

După atâtea povești mi s-a făcut poftă să merg la un eveniment desfășurat într-un spațiu neconvențional, mai ales că reprezentațiile pot fi și ele mai… neobișnuite. Cele mai ciudate spectacole susținute la Fabrica de Pensule au cuprins un cap de porc gătit în sânge sau multe pahare de vodka pe care publicul trebuia să le consume. Dacă mergeți la H33, veți putea admira un colț cu pisici moarte, dar nu vreau să stric surpriza prin a vă dezvălui și ce nume poartă. În cele din urmă, după spusele lui Claudiu, evenimentele desfășurate la Urania au fiecare un element straniu, iar el vă încurajează să participați pentru a descoperi singuri.

Când am descris, la început, acest panel, am vorbit și despre proiectul derulat de Primăria Municipiul Cluj-Napoca, REFILL. Acesta se desfășoară la nivel european, fiind incluse 10 orașe, printre care și Clujul, primul oraș din Transilvania. Care sunt planurile de viitor? Se dorește crearea unei platforme care va facilita comunicarea dintre utilizatorii temporari ai clădirilor și organizatorii de evenimente în căutare de spații. Până la mijlocul anului 2018 plănuiesc să se transforme și să se aducă în atenția oamenilor cel puțin 30 de spații lăsate până acum în paragină. Accentul va cădea pe cartierul Iris și zona Gării. De asemenea, acesta este un proiect pilot pentru a se observa dacă se caută locuri și mai departe de zona centrală.

  

Următorul panel, strada ca scenă, a adus în fața publicului 4 speakeri tineri, a căror idei creative au înfrumusețat străzile orașului. Aceștia sunt Andi Daiszler, Andrada Todea, Florina Dascăl și Alin Vaida. Poate că nu îi cunoașteți după numele lor, dar cu siguranță le veți recunoaște proiectele pe care le-au desfășurat.

Andi Daiszler nu este doar unul dintre asociații Daisler Print House, ci și persoana care stă în spatele evenimentului strada Potaissa. Locul ne-a fascinat pe toți prin florile expuse care ne-au convins să zăbovim puțin din graba cotidiană pentru a le admira. Andi ne-a spus că intenția lui a fost de a „reactiva o stradă” pe care o vedea mereu din birou, o stradă tristă, întunecată. Astfel, a postat un anunț pe o pagină de socializare cu dorința de a găsi furnizori de flori care ar fi încântați să-și expună marfa. Lucrurile au mers foarte bine, iar planul lui s-a transformat în 7 zile de activități care au adus culoare străzii Potaissa. Nu contează cât de urât e un loc, o floare îl face frumos, ne-a zis Andi.

Scena Urbană își propune să reactiveze spații uitate de comunitate prin organizarea unor evenimente culturale care să trezească interesul publicului. Un exemplu în acest sens este concertul de muzică clasică, Ave Maria, susținut în Cimitirul Central în data de 1 noiembrie. Sunt pasionată de ceea  ce spune un om și de spațiile în care merge, ne-a spus Andrada Todea. Atunci când organizează un eveniment într-un spațiu nou, ea consideră foarte important să cunoască nevoile persoanelor din împrejurimi. Odată ce acestea dispar, nici Scena Urbană nu mai revine. Tocmai de aceea, se axează pe continuarea programelor și pe obișnuirea oamenilor cu evenimente inedite chiar în cartierul lor.

  

Cine a fost anul trecut la Midnight Snack în cadrul Zilelor Clujului? Dacă nu ați auzit despre acest proiect, aflați că a constat într-o masă lungă de 100m așezată pe strada Iuliu Maniu, unde oamenii au putut să ia un loc și să mănânce o gustare la miez de noapte. Florina Dascăl, co-fondatoare ZAIN – Design Expression, ne-a spus că această idee a plecat din timpul studenției, când ea și colegii ei căutau un loc de întâlnire în afara facultății. Ea vede munca în echipă esențială pentru derularea acestui proiect, mai ales că își doresc să încurajeze cât mai mulți oameni să ia cina în „familie”. Pe viitor, își doresc să iasă din zona centrală și să amplaseze o masă într-un spațiu nou.

Ultimul dar nu cel din urmă, Alin Vaida directorul executiv al Asociației Fapte, ne-a vorbit despre Jazz in the Street, pe care l-a descris ca fiind o „nebunie.” Dacă v-ați plimbat pe străzile Clujului în acea perioadă, imposibil să fi ratat artiștii stradali care ne-au adus zâmbete prin reprezentațiile lor. Această idee a pornit în urma unei vacanțe în Veneția, unde peste tot puteai să vezi forme ale artei stradale. Alin s-a gândit că ar fi minunat să putem și noi să ne bucurăm de un astfel de spectacol. A colaborat cu primăria pentru acest proiect, care a durat 3 luni. A ieșit atât de bine încât partenerii l-au rugat să mai continue pentru încă o lună, dar toți organizatorii se aflau la capătul puterilor. Pe viitor, el își dorește ca acest proiect să existe natural, artiștii să iasă din proprie dorință în stradă și să încânte lumea, fără a face parte din cadrul unui eveniment organizat de Fapte.

  

La final, speakerii noști ne-au sfătuit și pe noi să aducem ceva comunității din care facem parte, prin identificarea unei nevoi căreia să îi găsim o soluție cât mai ingenioasă și creativă. După acest ultim subiect, Andi Daiszler ne-a prezentat cum se manifestă arta stradală în diferite orașe ale lumii, în caz că am avea nevoie de puțină inspirație după cele discutate.

Clujlife Community Conference s-a încheiat cu decernarea premiilor Clujlife Awards 08. Câștigătorii îi puteți vedea aici. Iar dacă sunteți curioși cum au decurs și discuțiile în cadrul celorlalte două secțiuni, aici puteți citi despre Local Heroes, iar aici despre festivaluri.

Quick question: Ce subiecte v-ar plăcea să se discute anul viitor?

Trimite articolul:

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!