We’re Here To Help You

Contact us today to schedule an appointment

Call us today

815.555.5555

Request a Service

Cum a fost la Cupa PitechPlus 2018 din postura de spectator

Home $ Articole $ Cum a fost la Cupa PitechPlus 2018 din postura de spectator

by | Aug 20, 2018 | Articole, Cum a fost la

Bine, eu sper că nu mi-ați acordat atât de mult credit încât să credeți că joc la turneul național de squash organizat weekendul acesta la Cluj de către SquashTech și Asociația Club Sportiv Pro Squash, sub egida Federației Române de Squash. Ce-i drept, am lansat o invitație în articolul de aici, dar mai am nevoie de mult curaj până când să pot intra pe teren cu altcineva decât un prieten de-al meu care să mă bată măr. Dar să fiu un simplu spectator în timpul campionatului nu m-a putut opri nimeni, mai ales că accesul a fost liber, așa că am trecut zilele acestea pe la club să văd care e atmosfera și care sunt impresiile la cald ale participanților, dar și ale organizatorilor.

SquashTech este localizat în cartierul Zorilor, pe strada Meteor, la numărul 48. Puteți ajunge cu ușurință acolo cu ajutorul mijloacelor de transport în comun. Există două terenuri profesionale de squash, pe care s-a jucat câte două meciuri simultan. Nu era complicat să urmărești ambele meciuri deodată, pentru că terenurile erau așezate unul în fața celuilalt, doar luai loc pe băncuța dintre ele și te roteai în funcție de punctul de interes pentru tine. Dacă ești începător, e destul de greu să ții pasul și cu un singur joc și nici nu se pune problema să încerci să vezi două în același timp. Dar e interesant de privit pentru că ai multe de învățat în ceea ce privește postura corectă, cum lovim, cum prinzi mingea în unghiuri care par moarte și alte aspecte de genul.

Clubul este deschis de un an jumătate, iar acum a avut loc deja a doua ediție a cupei PitechPlus, care a dat practic startul sezonului competițional.

Din punct de vedere al organizării, lucrurile au decurs mult mai bine, mai ales că după ce ai deja o ediție în spate, deja știi cum stau multe lucruri. Provocarea cea mai mare rămâne totuși aceea de a mulțumi toți participanții și de a răspunde tuturor cererilor, în sensul de a exista pauză de 2-3 ore între meciuri, că nu sunt prea multe meciuri programate într-o zi per persoană, că există suficienți spectatori la finală și alte aspecte de genul, mi-a spus Andrei Chindriș, proprietarul SquashTech, dar și jucător de squash.

În acest sens au folosit platforma de organizat meciuri intitulată Tournament Software, unde se trag automat la sorți meciurile și afișează tabloul până la final. Norocul meu a fost și că am dat nas în nas cu Sebastian Baciu, președinte al Asociației PRO Squash.

Au venit jucători din toată țara, inclusiv din București, Timișoara și Oradea, Sfântu Gheorghe, atât fete cât și băieți. N-au lipsit nici jucători din Republica Moldova, iar anul acesta au avut și mai mulți sponsori, pe lângă PitechPlus. La nivel național, jucătorii de squash sunt din toate domeniile: prezentatori TV, IT-iși, Doctori, avocați, studenți, antreprenori, iar o medie de vârstă a participanților a fost de 24-45 ani. Câștigătorul, Andrei Luchian, provine de la un club din București, acolo fiind și cele mai multe cluburi din țară, dar și cei mai mulți jucători legitimați. Sunt și jucători de alte sporturi de genul, cum ar fi badmintonul sau jocuri de rachetă sau paletă, în general. E important dacă au acest background, pentru că au formate niște abilități – fandarea, lovitura etc.

Duminică, la ora 12.00, a avut loc și premierea câștigătorilor. Fondul de premii a fost în jur de 3500 lei bani cash, la care s-au adăugat cupele, tricouri pentru toți participanții. Printre câștigători ai diviziei A+B masculin, se regăsesc și Marcel Rasadean (locul 2), Rostislav Matocha (locul 3) și Alexandru Alexe (locul 4). La divizia C, în fruntea clasamentului îl avem pe Valentin Chindriș, pe locul 2 pe Fidias Vasques, iar pe 3, respectiv 4, pe Adrian Pop și pe Botond Daradics. La feminin, pe primul loc se situează Aida Rosenblum, urmată de Nikole Szabo, Nicoleta Ștefan și Rodica Maria Pop.

Cum vă spuneam de la început, n-am plecat fără să povestesc câte ceva și cu participanții.

Eu lucrez la PitechPlus, iar firma ne încurajează foarte mult în această direcție, ne acoperă costurile de participare integral la competiții sportive, suntem susținuți din acest punct de vedere. De obicei venim la squash miercurea mai mulți de la firmă, un grup de 6-8 persoane. Eu mai alerg, dar în rest nu mai practic alt tip de sport. Alți colegi mai joacă și tenis. E prima oară când particip la turneu, a fost interesant, mi-a plăcut. Eu nu m-am pregătit temeinic pentru azi, poate la următorul va fi mai bine, mă gândesc la cel din octombrie, mi-a spus Gabriel Martin, care a jucat la divizia C.

Micky Puskas, care este antrenor de squash în Cluj de doi ani jumătate și unul dintre pionierii squash-ului în România, a jucat tot la divizia A+B.

Cu toții am așteptat să înceapă sezonul competițional. A fost o cupă destul de interesantă, atât cu rezultate previzibile, dar și cu surprize. Personal, am avut parte de meciuri interesante. Am jucat cu Marius Gîrbo, un elev de al meu, pe care l-am și motivat în timpul jocului, spunându-i că-i ofer un pachet de antrenamente gratis. Nu a reușit. Mai apoi am prins un băiat care joacă foarte tare din forță, nu m-am regăsit, m-am speriat puțin de o posibilă accidentare și spre bucuria lui și nenorocirea mea, am luat bătaie. Targetul a fost să ies în primii 8, dar eu pot spune că mi l-am atins, căci am ieșit pe locul 5.

Desigur că nu am plecat fără să-l întreb pe Andrei ce planuri de viitor mai are pentru club, la ce să ne mai așteptăm. Mi-a spus că își dorește să dezvolte partea de juniori și cea de instructori, asta pe lângă mini-turneele săptămânale pe care le organizează în zilele de luni, cu începătorii, și marțea, cu avansații. Dacă de mult timp așteptați un semn pentru a rezerva un teren de squash și a-i da o șansă acestui sport, acesta este semnalul vostru. Nu mai are sens să stați pe gânduri, profitați că e vacanță și mulți sunt plecați din oraș și ocupați-vă locul pe unul din terenurile SquashTech.

Pe tine te atrage ideea unei competiții de squash?

Trimite articolul:

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!