Anul 2020 este cu siguranță unul foarte dificil pentru industria restaurantelor din România. Începând din martie și până la final de august activitatea restaurantelor a fost puternic restricționată de prevederile legale asociate stării de urgență și stării de alertă din țara noastră, situație determinată de pandemia de noul coronavirus. Chiar și în prezent, restaurantele sunt obligate să adopte măsuri speciale, lucrând la o capacitate redusă și cu costuri mai mari decât în mod normal.
În trimestrele II și III din acest an, restaurantele au fost totuși salvate de posibilitatea de oferire de mâncare în regim take away și mai ales prin livrare la adresa clientului. Cele mai multe unități s-au bazat (și o fac în continuare) pe sistemele de livrări consacrate, website-uri și aplicații mobile care reunesc un număr mare de restaurante, fast food-uri și servicii de catering.
Avantajul unităților care aderă la aceste programe este că pot avea acces rapid la clienți. Practic, este ca și cum și-ar deschide spații de vânzare în mall-uri, în zone cu trafic intens. Dezavantajul major este comisionul consistent plătit administratorilor acestor platforme. În plus, restaurantul depinde practic de respectivul website / de respectiva aplicație, iar în cazul în care apar diferite probleme în colaborare, se pierde baza de clienți, pot exista momente fără comenzi.
Este clar însă că, indiferent de context (pandemie sau perioadă normală), orice restaurant sau fast food poate beneficia de partea de comenzi cu livrare pentru a crește semnificativ vânzările, dincolo de volumele înregistrate în locație (servire la mese). Însă pentru a crește și mai mult profitabilitatea unui restaurant, cea mai bună soluție este lansarea unui website propriu. Există deja tot mai multe unități din industria de alimentație publică ce aplică această strategie.
Un website propriu nu este de ajuns să fie doar de prezentare, ci să aibă o componentă de magazin online, un coș de cumpărături. Totul trebuie să fie perfect, exact ca pe o platformă consacrată. Diferența este că administrarea devine 100% independentă, iar comisioane către terți nu există (eventual doar pentru plățile online, comisioane nesemnificative, în jur de 1%). Website-ul trebuie să aibă design impecabil, să funcționeze fără erori, să se încarce rapid și să poată fi accesat oricând, fără întreruperi. Este așadar nevoie nu doar de o platformă de e-commerce sau de un website bine conceput de o firmă de web design și programare, ci și de un plan de găzduire web performant, de la o firmă de hosting capabilă să asigure performanță ridicată.
Ideal este ca website-ului în cauză să îi fie asociată și o aplicație de mobil, disponibilă pentru Android și iOS. În București, dar și în alte mari orașe din țară, tot mai multe restaurante și servicii de catering dețin astfel de aplicații pe care le promovează publicului, incluzând promoții și discounturi speciale. Evident, în paralel cu website-ul propriu, se poate continua prezența pe platformele celebre de mâncare cu livrare, însă clienții fideli vor descoperi în timp sursa directă, avantaj pentru ambele părți.