We’re Here To Help You

Contact us today to schedule an appointment

Call us today

815.555.5555

Request a Service

Cum va arăta ediția 2020 a festivalului Lights On România

Home $ Articole $ Cum va arăta ediția 2020 a festivalului Lights On România

by | Nov 20, 2020 | Articole

Liniște. Echilibru. Dezvoltare. Reflecție. Iluminare.
Lights On ne-a învățat și arătat puțin din toate acestea în ultimii 2 ani. Iar acum, mai mult ca oricând, aduce speranță. Tema ediției 2020 este solitudinea, dar nu în sensul de singurătate sau izolare, ci de adaptare și introspecție – ”În solitudine omul trăiește momente de iluminare”. Expoziția de instalații sculpturale de lumină va avea loc în spațiul public, fiind liberă pentru vizitare și accesibilă gratuit tuturor, în condiții de siguranță și de distanțare impuse de lege. Noi ne pregătim temeinic pentru ediția de anul acesta, încă de pe acum. Știm noi cum trece timpul, chiar și când stai (aproape) doar în casă. Așa că, facem ce putem, adică temele – ne documentăm despre instalațiile ce urmează să ne lumineze în perioada 27 noiembrie – 6 decembrie. Haideți să vă spunem ce am aflat.

(Câteva dintre) INSTALAȚIILE LIGHTS ON 2020. 

Începem cu Breathe – light art sculpture semnată de Markus Anders în colaborare cu studioul Circus Lumineszenz din Austria, powered by SYKES Romania. Instalația are înălțimea de 6 metri și, după cum îi spune și numele, ne invită să aruncăm o privire mai atentă spre esența ființei noastre – respirația, să luăm o pauză și să respirăm adânc, iar în timp ce facem asta, să lăsăm lumina să ne învăluie. Procesul respirației este animat prin intermediul a 7 secvențe de cicluri de 12 secunde, fiecare ciclu având 4 secunde de inspirație, ținere a respirației și expirație. În timpul inspirației, nasul, gura și gâtul, apoi celelalte organe, se colorează în albastru, semn al pătrunderii oxigenului în corp. În timpul ținerii respirației, toate organele umplute cu oxigen sunt îmbrăcate în culori calde și încep să strălucească. În faza când se elimină aerul inspirat, corpul se golește de aer, iar instalația se stinge de jos în sus. Lumina ne părăsește, întunericul se așează.

Mergem mai departe și facem cunoștință cu Oumua, creată de cei de la Circus Lumineszenz și powered by Wolfpack Digital. Oumua este numele dat primului obiect interstelar observat care a trecut prin Sistemul Solar, o punte de legătură între trecut, prezent și viitor. Instalația își întinde cele 8 brațe luminoase către noi și ne va ține împreună în lumină. Fiecare braț are o lungime de 6 metri, astfel încât, oricare din cei prezenți vor fi laolaltă, dar separați. Singuri, dar nu singurii.

Studio Toer din Olanda poposește la Cluj cu Social Sparkles. Descrisă pe scurt, instalația este un cer de lumini care te așteaptă să trăiești sub el. Și când spunem ”trăiești”, ne gândim la sensul larg al cuvântului, la ”a fi viu”, adică în mișcare. Cerul de lumini se va mișca odată cu tine la fiecare pas pe care îl vei face în preajma lui amintindu-ne că noi dirijăm ce se întâmplă în jurul nostru și că atunci când noi ne oprim, întreaga lume a noastră se oprește odată cu noi.

În 2018 am văzut-o pentru prima dată pe podul Elisabeta din Cluj-Napoca, în 2019 în Canary Wharf (Londra, UK) cu un răspuns pe același pod din “orașul natal”. ”Mi-e dor de tine” se întoarce acasă, alături de ”Și mie”, ambele susținute de BCR. Timp în care undeva tot în Anglia, doar că în Leeds, stă aprins mesajul ”I miss you”, instalație realizată în 2020 de Caralux și Electrogrup pentru Daisler Asociația ca parte a unui proiect european coordonat de la Cluj. Aceasta a fost aprinsă la finele lunii octombrie în cadrul festivalului Light Night Leeds și simbolizează toate lucrurile pe care 2020 ni le-a luat fără ca noi să realizăm asta sau să putem reacționa în vreun fel și singura emoție logică pe care o putem avea în fața faptului împlinit: dorul.

Restul instalațiilor le descoperiți voi la fața locului. Adică, a festivalului. Nu divulgăm chiar tot. 

SUSȚINE COMUNITATEA CREATIVĂ / ARTISTICĂ LOCALĂ

Și pentru că tot ziceam că puteți să vă bucurați de festival și online, vă divulgăm tot ce am aflat. În premieră la Lights On, vor avea loc live streaming-uri pe pagina lor de Facebook cu tot felul de happening-uri în care sunt implicați artiști/performeri locali, de la actori la dansatori, artiști pe care organizatorii încearcă să-i sprijine având în vedere faptul că activitatea lor în acest an a fost vădită.

Mai mult, vor fi puse la dispoziție bilete neobligatorii, asemenea celor făcute de prietenii de la Jazz in the Park, menite, tot așa, să ajute comunitatea creativă/artistică locală. Chiar dacă vorbim despre o expoziție cu titlu și acces gratuit, banii strânși prin intermediul acestor bilete vor merge către susținerea unor artiști din zona artelor performative independente, artiști aflați în imposibilitate de a mai practica vocația și meseria în această perioadă și care au nevoie de noi.

În aceeași idee, toate videourile pe care le vor lansa vor avea drept soundtrack piese ale artiștilor locali, printre care Kimera, Musspell, Baba Dochia, Blue Velvet, Positive John sau FUNKorporation, aceasta fiind încă o manieră prin care festivalul încearcă să fie alături de artiștii care au avut de suferit în 2020.

RECOMANDĂRI CĂLDUROASE ÎN VREMURI RECI

E un an diferit, desigur, dar mai mult ca sigur lumina ne va întâmpina cu bucurie, căldură și înțelegere, ca de fiecare dată. Oamenii din spatele acestui festival au făcut tot posibilul ca noi să-l putem avea, instalațiile sunt poziționate la distanță una față de alta, perioada de desfășurare este mai lungă față de alte festivaluri de lumină din Europa și tururile ghidate, din păcate, au fost eliminate din structură. Astfel, ce e foarte important de reținut este că și noi avem o datorie față de festival, cea a responsabilității. Rugămintea noastră și a organizatorilor este să vizitați instalațiile având întotdeauna în vedere regulile/normele ce trebuie musai respectate: să nu porniți spre ele dacă vedeți că aveți simptome specifice sau ați avut contact cu persoane pozitive (we strongly recommend ca, în cazul acesta, să le priviți online), să purtați masca corect, peste gură și nas, să păstrați distanța regulamentară și să nu alegeți orele de vârf. Intervalul de timp pe care îl aveți la dispoziție în fiecare dintre cele 10 zile de festival va fi mai mult decât generos, de la 10:00 la 22:00.

Bucurați-vă de lumină în mod responsabil. E cea mai dificilă (dar nu imposibilă, deci) ediție Lights On organizată până în prezent și merită laudele noastre. Lumina vindecă, bucurați-vă de ea.

Trimite articolul:

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!