Dodo e dj. De-al nostru. E complet și iremediabil îndrăgostit de muzică, așa că, și-a dorit să învețe mai multe și despre producția acesteia. Nu i-a ieșit cu tutorialele de pe YouTube și a trebuit să meargă la București pentru a urma un curs în acest sens. Uite așa, a identificat o lipsă pe plan local și i-a venit ideea de a deschide o școală de producție muzicală în inima Transilvaniei. Și a făcut întocmai, iar în primăvara anului 2019 a ieșit în lume MMNW – Make music not war. Noi am urmărit îndeaproape activitatea școlii, tot având decizia de a urma un curs de bază în dinți. Acum, că ieșitul din casă e tot mai limitat, ne-a venit iar acest gând și ne-am bucurat să vedem că MMNW și-a mutat cursurile în online în această perioadă. Ei, se pare că vom avea, totuși, parte de ceva acțiune luna aceasta.
La fel ca toate școlile, și a noastră s-a închis fizic, iar săptămâna trecută a început primul curs online. Până la acest moment, al tranziției spre online, am organizat 8 serii de cursuri de Ableton, acesta fiind un curs de bază, în urmă căruia poți să dobândești noțiuni de bază despre producția muzicală, dar nu devii producer. Te pornești cumva. Am avut înscriși, în mare parte, djs, dar și mulți oameni care au venit pentru relaxare, pentru a dezvolta un skill nou. Mai apoi, au mai existat 6 workshop-uri cu diferite subiecte, organizate cu diverși invitați, oameni din domeniu muzical: Mădălina Pavăl, Michi de la Șuie Paparude, iamyank – profesor și fondator al unei școli de producție din Budapesta – ImPro School Budapest. Mai erau în plan super multe persoane și a trebuit să punem totul pe pauză, bineînțeles, dar ne bucurăm că suntem pregătiți cu o listă lungă de persoane, din multe contexte muzicale. În prezent, ne bucurăm pentru că am introdus un nou curs în program, pentru avansați.
Cursul de producție muzicală de nivel avansat a fost denumit ”The modern composer” și se realizează sub îndrumarea lui Mircea Kiraly, doctor din cadrul departamentului de Film și Multimedia al Universității UBB din Cluj Napoca, membru al trupei rock Compact între 1980 și 1988 și compozitor a peste 100 de compoziții muzicale pentru film, teatru și multimedia.
Mircea Kiraly este un geniu muzical la cei 65 de ani ai săi. La început, desigur, au fost provocări. Domnul Mircea e mutat momentan la țară, undeva lângă Cluj, iar semnalul acolo e mai slab. Când s-au conectat mai multe lucruri și mai mulți oameni, calitatea imaginii nu era cea mai bună, mergea sacadat. Dar am ieșit și din impasul acesta și acum totul funcționează în parametrii optimi așa că, o perioadă vom continua online. Dezavantajul este, desigur, că vibe-ul e diferit în mediul digital, față de atunci când ești față în față cu omul. Avantajul este că eliminăm problema distanței pentru cei din alte orașe, pentru că anul trecut au avut înscriși și persoane din afara Clujului, care făceau naveta pentru acest curs. Acum practic oricine, de oriunde, se poate înscrie la școală și se poate bucura de cursurile pregătite. Încercăm, astfel, să rămânem activi și să nu punem pe pauză activitatea școlii.
Când a venit starea de urgență, bineînțeles că s-au blocat puțin și ei, ca noi toți. În primul rând, pentru că nu au mai putut activa. În acea perioadă, s-au limitat la a transmite câteva concerte live de la niște trupe și producători de acasă. În vară au continuat cursurile, au aniversat un an de activitate cu trei luni întârziere, au mers înainte, în variantă mai restrânsă, cu grupe mai mici, de 4-6 oameni. S-a simțit un aer ușor diferit, mărturisește Dodo, asta și pentru că plecase multă lume din Cluj, dar și din punct de vedere financiar – oamenii nu prea mai aveau bani de investit în zona de relaxare / dezvoltare.
Proiectul l-am gândit pe un termen mai lung și, în mod evident, mă așteptam ca lucrurile să fie mult mai avansate în acest punct într-un context normal și lipsit de pandemie. Asta din punct de vedere al portofoliului de cursuri. Pe de altă parte, nu am crezut că oamenii vor răspunde atât de bine la idee, că vor fi așa de încântați și dornici să vadă ce și cum facem. Știam că e ceva ce lipsește din oraș și, cu siguranță, existau oameni care îl așteptau, dar tot am fost surprins să văd cum decurg lucrurile. Și mă bucură enorm când văd asta, chiar mă așteptam ca publicul să reacționeze mult mai greu. Oamenii din industrie, de asemenea, sunt încântați de ceea ce facem, ajută cu sfaturi, idei, sunt mulțumit de evoluția pe care am avut-o, chiar dacă din martie anul acesta doar am plutit, ne-am luptat pentru supraviețuire. În viitor vom porni un proiect pe YouTube, un fel de tiny-desk cu filmări de mini-concerte ale unor artiști locali în primă fază, la Căminul Subcultural, locația fizică a școlii. Vor fi 3-4 piese înregistrate cu o echipă video profi, va exista și public, dar un public micuț, de 10-12 oameni ca să se simtă prezența umană.
Primul an de existență a proiectului MMNW s-a concentrat asupra cursului Ableton, dar Dodo își dorește să dezvolte programul școlii și să introducă cât mai multe tipuri de cursuri – de mastering, mixing, să ofere oamenilor un mediu propice ca ei să învețe cum să înregistreze în studiouri, cum să facă sunet pentru o reclamă sau vlog, deci, practic, să acopere foarte multe arii ale muzicii electronice și producției muzicale.
Avem o mulțime de producători buni în România dar, la fel cum e cu orice alte industrii artistice și culturale la noi, nici cea muzicală nu e extraordinar de susținută. Simt că lipsesc niște super label-uri sau agenții care să ne ajute să ieșim pe plan internațional, sau cel puțin niște colaborări. Momentan, eu mă consider doar DJ, nu și producător, acesta din urmă fiind, din punctul meu de vedere, o treabă mult mai grea decât aceea de a pune muzică. Ai nevoie de un sound specific, de foarte multe altele.
Pentru el, ca DJ, anul acesta a decurs mult mai bine decât se aștepta. Nu a avut multe gig-uri, dar clar mai multe decât își imagina. Nu vrea să se gândească la ce urmează, pentru că până în primăvară-vară va fi liniște probabil. În perioada aceasta își petrece mai mult timp la munte și vrea să profite de lunile următoare ca să mai afle lucruri despre producție, pentru că, zice el, mai are multe de învățat.
Dacă vă face cu ochiul ideea de a urma unul din cele două cursuri disponibile momentan – începători sau avansați, treceți la fapte. Pandemia-i prea lungă și enervantă ca să nu ne permitem să facem tot ce poftim, măcar de acasă. Iar dacă vreți să susțineți acest proiect, puteți oricând cumpăra tote bag-uri cele mai simpatice din lume ”Make music not war” și urmări cu interes pagina de Facebook. Curând vor scoate la vânzare și o serie de 20 tricouri MMNW limited edition produse de Tito Atelier. Să fie muzică, să fie bine!
PS: Asta se întâmplă curând în cadrul școlii online, aruncați o privire.