We’re Here To Help You

Contact us today to schedule an appointment

Call us today

815.555.5555

Request a Service

Design vestimentar “Made in Cluj”

Home $ Articole $ Design vestimentar “Made in Cluj”

by | Jul 4, 2013 | Articole

Articolul din luna aceasta nu va insuma recomandari de tinute pentru diferitele evenimente din peisajul clujean, nu va explora tendinte actuale din lumea modei si nu va face referiri la moda internationala. Las frivolitatile, atat de necesare, deoparte pentru a va povesti putin despre un eveniment care, pentru cititorii acestei rubrici, ar trebui sa constituie un reper social, cultural, de lifestyle al orasului in care traiesc.

Sambata, in data de 29 iunie, a avut loc ce-a de-a 19-a editie a Galei UAD. Pentru cei care nu sunt familiarizati cu acest eveniment, el reprezinta examenul pe care absolventii sectiei de Moda si Design Vestimentar din cadrul Universitatii de Arta si Design din Cluj-Napoca il dau nu doar in fata cadrelor didactice, ci si in fata personajelor cheie din industria modei autohtone. Colectiile atent selectionate de coordonatori specializati (la nivel de licenta: lect.univ.dr. Elena Basso Stanescu, prep.univ.drd. Lucian Broscatean, iar la nivel de masterat: lect.univ.dr. Anca Pia Rusan si lect.univ.dr. Elena Basso Stanescu) reprezinta munca studentilor a caror talent si dedicare pot schimba cursul modei romanesti. Ceea ce poate nu multi dintre voi stiti e ca cele 20 de colectii la nivel de licenta si 4 colectii la nivel de masterat nu reprezinta si numarul efectiv al absolventilor sectiei de Moda si Design Vestimentar. Cei care nu au fost selectati pentru prezentarea ce a avut loc in incita hotelului Grand Hotel Italia urmeaza sa isi prezinte proiectele doar in fata comisiei stabilite de conducerea Facultatii. Selectia colectiilor prezente pe podium in seara zilei de 29 iunie a fost riguroasa, punandu-se accent pe relevanta creatiilor in moda actuala, pe inovatie la nivel de tesaturi si styling. Am avut parte de mai multa culoare decat in anii precedenti, de diversitate la nivel de materiale folosite, de o defilare dinamica si concisa. Studentii au inteles ca pe langa importanta explorarii conceptului de la care pornesc in realizarea colectiei, construirea unei identitati proprii, recognoscibile si distincte e la fel de importanta. Datorita acestei constientizari, unele dintre colectiile prezentate au conturat portretul unor designeri despre care am dori sa auzim pe viitor.

Ancuta Sarca, Catalin Valean, Alina Morar, Ana-Maria Gal, Patricia Torok, Oana Briciu, Alexandra Tamas sunt cateva dintre colectiile care mi-au ramas intiparite in memorie. Piesele vestimentare create de acesti tineri designeri pot parea prea fanteziste, greu de introdus intr-o garderoba zilnica pentru cineva care nu este familiarizat cu scopul unei colectii de diploma. Colectiile acestor studenti nu au fost realizate pentru a intra in circuitul unei productii de masa, ele constituie propunerile pline de imaginatie si de nebunie creativa ale unor artisti aflati la inceput de drum. Universul lor creativ este inca in constructie, iar in etapa in care ei se afla, experimentarea este extrem de importanta. Si totusi, unele dintre piesele vizualizate in cadrul Galei UAD mi s-au parut accesibile, purtabile, piese care pot functiona cu usurinta ca elemente „statement” in garderoba unei iubitoare de moda si frumos.


Oana Stan @ ZIPCODEFASHION

Trimite articolul:

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!