La nivel european, Lights On este printre cele mai mici festivaluri de lumină și unul dintre cele mai tinere. Pentru noi, clujenii, este oricum, dar nu mic. Lights On e evenimentul care ne-a pus un zâmbet pe față de 2 ani încoace în fiecare iarnă. Care ne-a scos din casă. Care ne-a făcut să ne reunim cu prietenii pentru a ne minuna și încălzi în fața aceleiași lumini. Iar acum, într-un 2020 diferit de orice am experimentat până în prezent, festivalul acesta ne vorbește despre solitudine. ”Solitudinea, și nu singurătatea, este starea în care descoperim aspecte noi, atât despre noi înșine, cât și despre ceilalți și despre lume, în general.”
Instalațiile ediției 2020 și amplasarea lor
Cerebrum
Instalație semnată de: 6th Sense Interiors;
Realizată de: Asociația Daisler și Adi Bălan;
Secvențe și scanări cerebrale furnizate de: Centrul de Epilepsie și Monitorizare EEG Cluj;
Amplasată pe: strada Mihail Kogălniceanu;
Susținută de: ENDAVA ROMANIA.
Trei ani s-a lucrat la Cerebrum. Trei ani. Șapte echipe tehnice care s-au uitat la propunerea The 6th-Sense Interiors, au strâmbat din nas, au cerut clarificări, le-au primit, s-au gândit și răzgândit și pe când să începem treaba au renunțat. E mult, mult efort, multă planificare în spatele proiectului, multe frustrări și imposibilități. Apoi au venit Adi Balan și Andrei Brumboiu și lucrurile au fost deblocate. Mulțumesc tuturor pentru orele de lucru și soluțiile oferite. Și, mulțumesc Isabela Buhai, Andrada Rotar și prietenilor de la Endava pentru că au rămas alături de proiect – Andi Daisler, inițiator Lights On Romania
Medicul neurolog Bogdan Florea, fondatorul telemedicinii în epilepsie în România, le-a furnizat organizatorilor Lights On radiografiile cerebrale pe baza cărora au fost construite circuitele electrice ale instalației. Creierul redă fidel emoții umane generate de stimuli precum auzul, văzul, trezirea sau mirosul sub forma unor jocuri de lumină. Instalația are, deci, un puternic caracter educațional.
Social Sparkles
Instalație semnată de: Studio Toer;
Amplasată în: Parcul Central Simion Bărnuțiu;
Susținută de: Daisler Print House.
Un cer de lumini care așteaptă să trăiești sub el. El așteaptă, așteaptă să îl dirijezi. Este ca o coregrafie pe care ați creat-o împreună, cerul de lumini se va mișca odată cu tine la fiecare pas pe care îl vei face în preajma lui. Social Sparkles ne reamintește că întreaga lume este vie atunci când suntem și noi vii și trăim cu ea. Atunci când noi ne mișcăm, punem totul în mișcare în jurul nostru.
Mi-e dor de tine + Și mie
Semnată de Asociația Daisler;
Amplasată pe Podul Elisabeta;
Susținută de BCR.
Anul trecut în luna noiembrie, toată echipa Lights On Romania asista la aprinderea ”Mi-e Dor De Tine” din Londra, alături de AROBS. Anul acesta, povestea merge mai departe, iar ”Mi-e dor de tine” și răspunsul așteptat, ”Și mie”, se vor aprinde pe Podul Elisabeta.
Museum of the moon (Luna)
Instalație semnată de: Luke Jerram;
Situată pe: strada Mihail Kogălniceanu (Piațeta Jean Calvin);
Susținută de: ENEL Romania.
Luna revine la Cluj. De data aceasta chiar pe cerul nostru. Orice alte detalii sunt de prisos, Luna e chiar ceva demn de văzut cu ochii voștri.
Oumua
Instalație semnată de: Circus Lumineszenz;
Amplasată pe: Bulevardul Eroilor;
Susținută de: Wolfpack Digital.
Sigur nu știați că… în limba maori, Oumua înseamnă Sol, Mesager, Deschizător de Drumuri, Singurul care pășește în necunoscut. Altfel, Oumua e denumirea dată de astronomul Robert Weryk de la Observatorul Haleakalā din Hawaii primului obiect interstelar descoperit că tranzitează sistemul nostru stelar. Nu ştim de unde vine (doar intuim), nu ştim încotro merge, cum de altfel ni se întâmplă de multe ori şi nouă. În aceeași idee, instalația Oumua vorbește despre puterea necunoscutului, despre solitudinea misiunilor, despre sacrificiile pe care le facem pentru a explora, pentru a merge mai departe.
Oumua își întinde cele 8 brațe luminoase către noi și vrea să ne țină împreună în lumină. Împreună, dar la distanță, fiecare braț având o lungime de 6 metri. Stăm singuri, dar știm că la câțiva metri de noi sunt și alții la fel de singuri ca noi.
Tunelul
Semnată de Silviu Ciora și Asociația Daisler;
Amplasat pe: Bulevardul Eroilor
Susținută de Betfair Romania Development.
Tunelul nu-i ceva nou pe harta Lights On. Adică ne-a fost alături și-n vremuri mai bune. Și ne este alături și acum. Anul acesta, Tunelul a devenit locul întâlnirilor imposibile cu cei dragi, dar locul unei posibile întâlniri cu noi înșine. Tunelul nu mai duce nicăieri, decât înspre propria persoană.
Breathe
Instalație semnată de Markus Anders în colaborare cu Circus Lumineszenz;
Amplasată în: Parcul Central;
Instalația este susținută de Sykes România.
O siluetă umană de 6 metri înălțime care simulează procesul de inspirație/expirație într-o ipostază meditativă vă așteaptă într-un colț iubit de Cluj. Breathe este pe poziții, luminând și dând alt aer Parcului Central. Respiră odată cu instalația. Inspiră. Expiră. Și merg mai departe. Așa e în viață.
Te aștept
Instalație semnată de: Asociația Daisler și Adi Bălan
Amplasată la: Clinica 1 Ginecologie a Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca
Susținută de: BCR.
Te aștept este singura instalație de lumină amplasată într-un spațiu privat, accesul publicului nefiind posibil.
“2020 ne-a arătat că, chiar și atunci când credeam că nu știm nimic, totuși știam ceva. Ne-a arătat că lumea, și cea dinăuntru, și cea dinafară, poate fi mai nesigură decât ne-am fi putut imagina vreodată. 2020 a fost (și încă mai este, încă puțin) un an în care totul s-a rescris. Aproape totul. Pentru că unele lucruri nu se schimbă niciodată.
Te Aștept se află la Clinica 1 Ginecologie, pentru ca toate viitoarele sau proaspetele mămici să știe că nu sunt singure și că o lume întreagă se bucură împreună cu ele de aducerea pe această lume a unui nou suflet. Iar împreună, deși fiecare în alt loc, putem face această lume mai bună. Lumina vindecă.”
Câteva lucruri de reținut despre ediția 2020 a festivalului Lights ON
Vii, vezi, fotografiezi, citești, înțelegi, pleci. În timpul tău, în ritmul tău, instalațiile și explicațiile fiind disponibile ție oricând în cadrul programului evenimentului. Unele chiar vor rămâne în loc ceva mai mult, să ne bucurăm împreună de lumină.
Atunci când mergi să vezi instalațiile, trebuie să respecți câteva măsuri. Organizatorii i-au spus ”obligatorii”, noi credem că sunt… de bun-simț, wink-wink.
- păstrează cel puțin 2 metri față de persoanele din jur.
- poartă mască de protecție corespunzător (peste nas și gură) peste tot în Cluj-Napoca
- în acest moment, în Cluj-Napoca la fel ca în toată țara, ieșirea din case este interzisă între orele 23 și 5 în lipsa unui motiv justificabil, așadar, în acel interval orar, rămâi în casă.
Lights On e un festival GRATUIT. Evenimentul este accesibil tuturor, inclusiv celor cu deficiențe locomotorii, instalațiile putând fi vizitate în funcție de programul fiecăruia.
Ediția aceasta, contentul online va fi mai amplu, mai complex. Toate video-urile pe care echipa Talo le prezintă în cadrul Lights On sunt acompaniate de piese ale trupelor locale clujene. Pe multe le știți poate, pe altele le descoperiți. Sprijinim astfel financiar artiștii care ne-au bucurat și comunitatea în același timp.
Urmăriți lumina. Și credeți în ea. Ne va scoate din beznă, inevitabil.