Anul acesta, înainte de Street Food Festival am vrut să aflăm mai multe din culisele festivalului, direct de la sursă, mai multe despre oamenii din spate și echipa Why Not, cei care organizează festivalul. Au un singur scop: să facă oamenii fericiți, iar asta au reușit deja prin entuziasm, optimism, devotament și creativitate. Și-au clădit deja o reputație creând momente memorabile, prin experiența celor peste 20 de evenimente proprii și a zecilor la care au colaborat.
Cu Nely, Andreea și Călin am povestit deja, iar astăzi continuăm seria de interviuri cu Constantin (Luș), cel care a avut ideea festivalului și a contribuit la o revoluție în ceea ce privește piața de #streetfood din România.
Care este povestea lui? A început prin a aduna cât mai multă experiență, pentru ca apoi să poată porni la drum pe cont propriu.
A gestionat două baruri de pe Piezișă, unde a lucrat ca barman, manager și organizator de evenimente, iar ulterior l-a cunoscut pe Cristian Hordilă, care i-a propus să se ocupe de managementul barurilor la TIFF. După doi ani de TIFF a contribuit la deschiderea Casei TIFF, dar după mai bine de jumătate de an și-a dat seama că managementul de bar nu-i pentru el. Și-a dat demisia, a pornit pe alt drum și s-a apucat de organizat târguri de cariere pentru medici. A adunat experiență în 2 ani, dar își dorea mai mult decat un eveniment nișat, adresat unui segment bine definit de oameni. În același timp (2012) a fost implicat și în TIFF, unde a fost coordonator de petreceri și special events. Practic acolo și-a dat seama ce-i place, iar ulterior a colaborat cu Fapte pentru Photo Romania Festival și prima ediție de Jazz in the park.
Acolo mi-a plăcut cel mai mult, practic din acel moment am început să-mi construiesc echipa. Atunci l-am cunoscut mai bine pe Sergiu, care ulterior a devenit primul meu angajat la Why Not. După o perioadă m-am gândit că ar trebui să-mi găsesc o cale a mea și am început cu FISC, turneul lui Cristian Gog prin țară și alte evenimente din Cluj. N-a durat mult și a intrat și Andreea în echipa noastră, cu care mai colaborasem la TIFF. Marea provocare a venit când mi s-a propus să lucrez la prima ediție de UNTOLD, ca project manager. Având o echipă doar pentru festival, dupa ce s-a terminat mulți din cei cu care lucrasem au rămas fără job. Atunci m-am hotărât că trebuie să-mi stabilesc un plan, să strâng echipa și să-i angajez. Nu știam de unde îi voi plăti, iar la început le-am și zis că am bani de salarii doar pentru două luni, apoi mai vedem. Am început atunci Comedy Weekend, mai era Jazz & Wine și pregătisem și un eveniment corporate, dar deja începeam să mă gândesc tot mai serios la ideea de Street Food și căutam sprijin și pe cineva care să aibă încredere în noi și în această idee. Într-un final am gâsit sprijinul necesar și-i mulțumesc cu această ocazie că a a crezut în ideea mea. Așa am reușit ca în decembrie să avem parte de prima sponsorizare, ca apoi să pot lua un birou mai mare și să plătesc în continuare oamenii din echipă.
Planul pentru anul trecut era să facem o singură ediție, dar între timp au apărut propunerile pentru Iași, apoi Oradea, iar dupa aceea practic a explodat… Dacă în 2016 erau puțin peste 10 food truck-uri în România, anul acesta cunoaștem deja mai mult de 70 și tot mai apar. Cred că acum se dezvoltă o industrie care va evolua rapid în următorii 2-3 ani, după care va intra în normalitate și va fi prezentă peste tot. De aceea nu văd o viață foarte lungă pentru actualul concept de festival, în ideea că industria o să se dezvolte și o să se transforme și cel mai probabil vom crea zone fixe dedicate street food.
Teoretic, putem prevede evoluția #streetfood-ului în România, așa că planurile de viitor sunt foarte importante încă de pe acum. Momentan își dorește să fie un sprijin pentru vendori, iar pentru asta a înființat o asociație care să-i reprezinte. Odată cu primele ediții în alte orașe, pentru echipa Why Not au apărut diverse propuneri de colaborare pentru alte evenimente, nu doar pe zona de food.
Planul pentru următorii 5 ani este să reinvestim toate veniturile în dezvoltarea noastră. Cel mai mult investesc în oameni, și cred că dacă nu aș avea cea mai bună echipă, nu am reuși să făcem așa multe lucruri faine. Îi ascult foarte mult și urmăresc ca fiecare acțiune a fiecăruia să se reflecte în festival. Între timp nu vrem să ne axăm doar pe zona asta, vrem să continuăm cu Comedy Weekend și altele.
Revenind mai în prezent, urmează ediția de Street Food Festival la Cluj, cea mai așteptată dintre toate.
Va fi cel mai mare Street Food din România de până acum, unde vor fi peste 60 de vendori. Față de anul trecut când am avut mici scăpări pentru că nu era încă pregătită piața, anul acesta vom avea mult mai mulți vendori care au înțeles și s-au adaptat conceptului de street food. Am încercat să facem cel mai bun line-up pe street food, o selecție riguroasă, și mă bucură că mulți și-au dezvoltat busines-ul între timp, au 2-3 food truck-uri și pot merge la mai multe festivaluri când acestea se suprapun. Practic s-a născut o industrie, iar asta o simțim tot mai tare. Când mergem într-un oraș mai mic, golim piețele, magazinele din jur și hypermarketurile. Din fericire mulți s-au adaptat, știu că venim și ne contactează din timp pentru a se aproviziona suficient.
Vom pune accentul pe experiența culinară, dar vom avea parte și de concerte live, DJ, cinema în aer liber, toate în ideea de a putea petrece cât mai mult timp în perimetrul festivalului și de a avea parte de momente unice. În ultima vreme am lucrat mult în ceea ce privește întreaga experiență de festival, am pregătit mai multe zone de relaxare, avem un mobilier urban foarte fain ce a prins bine și pentru care am primit deja cereri de închiriere s.a.m.d.
Odată cu Street Food Festival Cluj se va lansa oficial call-ul de înscrieri pentru vendori, pentru a deveni membri în asociație. În cadrul acestei ediții va avea loc o conferință pe parcursul unei zile întregi, la care vor participa Chef Foa, Antonio Passarelli și un fost bucătar de la casa regală din UK, care vor vorbi despre revoluția street food-ului în România și Europa. Practic, scopul asociației este să apere interesele vendorilor în relațiile cu autoritățile locale, iar împreună să vadă cum pot schimba legislația actuală. Planul lor este să angajeze un avocat care să studieze exact problema asta, iar apoi să propună soluții pe care să le discute cu autoritățile și alți organizatori de evenimente.
Alt scop al asociației, al cărei președinte de onoare este Chef Foa, va fi să catalogheze toți vendorii din țară. Practic o recunoaștere oficială că ating anumite criterii pentru a fi considerat un adevărat food truck #streetfood. Momentan sunt câteva idei, dar se așteaptă părerile viitorilor membri ai asociației.
De aici se pot dezvolta multe, am vrea să stabilim parteneriate în alte țări, să mergem noi acolo, să poată veni ei la noi. Acum nu prea avem cum să facem asta, legislația e foarte închisă în acest aspect, a discutat despre această problemă și Călin. Pe viitor, ca asociație poate o să găsim soluții în această direcție.
Pentru anul acesta mai sunt anunțate edițiile de la Brașov, Bacău, Alba Iulia și Timișoara, iar în decembrie vom avea parte de a doua ediție Christmas Goodies. Până atunci, ne vedem în perioada 6-9 iulie pe Aleea Stadionului!
Pentru că unii vor să fie cât mai bine informați, mai ales cei din online, de curând Street Food Festival are și aplicație oficială care oferă informații despre vendori, ce vinde fiecare, care este programul la scenă sau cinema, hartă, notificări pentru promoții sau update-uri de la fața locului.