We’re Here To Help You

Contact us today to schedule an appointment

Call us today

815.555.5555

Request a Service

Interviu cu Livia Ilie despre GreenCluj, sustenabilitate și necesitatea schimbării

Home $ Articole $ Interviu cu Livia Ilie despre GreenCluj, sustenabilitate și necesitatea schimbării

Uneori, perioada sărbătorilor poate să fie pe cât de plăcută, pe atât de stresantă.

Iar acest lucru se întâmplă mai ales dacă ești o persoană care își dorește să consume și să utilizeze resursele conștient și responsabil. Inevitabil, ajungi să te confrunți cu mai multe întrebări. “Cum pot să fac cadouri sustenabile?” Sau, poate te întrebi “cum aș putea să îmi decorez apartamentul cu decorațiuni sustenabile în această perioadă?” Iar întrebarea care ne dă tuturor cele mai multe bătăi de cap este “cum aș putea reduce risipa de alimente de sărbători?”

Nu este ușor să găsești răspunsuri la aceste întrebări – mai ales dacă trăiești în România. Acest lucru este susținut și de echipa din spatele proiectului GreenCluj. Atunci când au văzut cât de împrăștiată este informația cu privire la sustenabilitate, au decis să își asume rolul de curatori, cu scopul de a ajuta alți oameni să găsească informația mai ușor.

GreenCluj s-a născut atunci când ne-am dat seama de câte click-uri e nevoie pentru a înțelege cum stă treaba cu sustenabilitatea și ce poți face în favoarea ei dacă locuiești în Cluj. Nu am numărat click-urile pentru că ne-am fi pierdut răbdarea. Cert e că variante sunt, deși pare puțin mai greu în România.

Așa că, am povestit cu Livia Ilie, parte din echipa care a pus bazele acestei inițiative nu numai despre răspunsurile la întrebările de mai sus – ci și despre ce înseamnă GreenCluj de fapt.

Livia se descrie ca fiind “o persoană empatică, analitică și plină de idei.” În fiecare zi încearcă să fie o persoană mai bună decât a fost în ziua precedentă. Din acest motiv, atunci când s-a uitat în jurul său, a conștientizat situația în care ne aflăm. Nu i-a plăcut, așa că a decis să contribuie la producerea unei schimbări.

Atunci când vezi că persoane mai importante, care au adevărata putere, nu depun niciun efort în a încerca să schimbe ceva pentru binele planetei, realizezi că trebuie să încerci să faci tu ceva înainte să-ți pierzi de tot speranța. Micile eforturi pe care le putem face noi, deși nu par că ar avea un impact atât de mare, pot ajuta extrem de mult.

Astfel, Livia și-a adus aportul în producerea unei schimbări prin contribuția sa la punerea bazelor inițiativei GreenCluj. Cum ar descrie ea acest proiect?

GreenCluj este o platformă online unde am încercat să adunăm la un loc informații utile despre un stil de viață sustenabil: de la reciclare, la evenimente, rețete, tips&tricks pentru viața de zi cu zi. Am observat că nu există multe astfel de site-uri în România, unde poți intra și găsi informații diverse legate de acest domeniu mai larg, așa că am decis să creăm acest spațiu.

Alături de Livia, în spatele GreenCluj se află alte patru tinere pasionate și muncitoare care lucrează la acest site. Este vorba despre Andreea Larger, Casi Țârlea, Raluca Georgescu, și Oana Iuga. Faptul că lucrează pentru un scop comun cu care fiecare dintre ele rezonează la un nivel personal le ajută să lucreze atât de bine împreună.

Împreună facem totul: de la mentenanța și design-ul site-ului, la materiale și social media. Sunt foarte fericită să lucrez împreună cu niște persoane care au idei foarte bune și care își dedică timp acestui proiect, în ciuda programului foarte încărcat pe care îl aveam toate.

Cum a apărut ideea proiectului? Atunci când fetele au decis să îmbine utilul cu plăcutul pentru a produce o schimbare tangibilă în rândul comunității clujene. Și au făcut asta ca proiect de facultate.

Am fost nevoite să facem un site despre orice vrem noi, așa că nu ne-a luat mult timp să venim cu ideea aceasta, întrucât suntem cu toate pasionate de subiect. Într-adevăr, pare mai puțin o obligație și mai mult o plăcere să muncești atunci când faci ceea ce-ți place și când vezi un impact pozitiv, chiar și asupra unui număr restrâns de persoane.

Cu toate că proiectul este destul de nou, Livia spune că evoluția sa a fost una stabilă.

Evoluția a fost una destul de înceată, dar stabilă. Știam de la început că va fi dificil să ajungem de la nișă, către publicul larg. Avem o comunitate de cititori fideli, însă zilnic avem și accesări de la utilizatori noi. Chiar dacă unii nu revin, ne place să credem că au învățat ceva din acel link pe care l-au deschis aleatoriu. 

Dar cine sunt persoanele cărora li se adresează această inițiativă?

În principal, din tematica site-ului și din nume reiese că țintim către orice persoană din Cluj, interesată de sustenabilitate. Însă noi vrem să mergem mai departe și să ducem aceste informații peste tot. Legat de locație, cu excepția unor articole care se referă strict la un local sau inițiativă din Cluj, se găsesc pe site multe resurse care pot fi accesate și folosite din orice loc geografic. Iar legat de tematică, noi ne-am bucura enorm să ajungem și la oameni care poate nu au făcut încă pași spre o viață mai ‘verde’, dar care ar fi deschiși odată ce ar vedea cât de ușor este și cât de mult poate conta.

Iar cei cărora GreenCluj li se adresează sunt foarte deschiși la inițiativa acestora. În special tinerii, fiindcă mulți dintre ei sunt deja adepți ai sustenabilității. Din partea persoanelor mai în vârstă se observă o reticiență pe care Livia o înțelege, de altfel.

Este ceva normal: cu cât ai trăit mai mult într-un anumit mod, nu dorești să iți schimbi obiceiurile. Dar, în mare parte, am observat că lumea este dispusă măcar să audă ce ai de spus.

Iar feedback-ul primit din partea comunității pe care și-au construit-o în jurul proiectului lor este pozitiv. Pe această cale, fetele au aflat și cât de prietenoasă este comunitatea verde Cluj. Deși se așteptau să se confrunte cu critici, au primit în schimb sugestii, recomandări și ajutor din partea acestora.

La început ne era frică să nu scriem ceva greșit și să fim corectate de persoane care au mai multe cunoștințe în domeniu, însă comunitatea verde din Cluj este una foarte prietenoasă. Ei s-au bucurat să afle de această inițiativă și ne dau adesea sugestii pe baza materialelor sau idei pentru materiale viitoare. Iar aceste sugestii sunt deseori din experiența lor proprie, ceea ce aduce un mare nivel de credibilitate.

În acest proces, fetele s-au lovit de o cantitate copleșitoare de informații deja existente (dar împrăștiate) pe acest subiect. Astfel, au realizat că “este aproape imposibil să cuprinzi tot despre un subiect într-un material care să fie totuși atractiv cititorului.” Livia identifică problema de care ele se lovesc deseori:

Vrem să sintetizăm informațiile, să le facem ușor de digerat și să poată fi înțelese de toată lumea, însă uneori este nevoie de o comprimare sau simplificare a unor concepte mai complexe.

De aceea, GreenCluj reprezintă pentru Livia o sursă din care are ceva de învățat zilnic. Învață câte ceva fie atunci când se documentează pe baza subiectelor despre care urmează să scrie, fie atunci când citește materialele scrise de către colegele ei.

Cred că cel mai mult am învățat trucuri împotriva risipei alimentare prin lucruri la care nici nu te gândești, de exemplu locul alimentelor în frigider. Am învățat și în cât de multe moduri se pot reutiliza obiecte pe care în mod normal le-ai arunca, câte comori se găsesc la magazine de tip second hand și cât de ușor poți folosi alternative vegetale în rețete.

Tot datorită GreenCluj, Livia a aflat și despre inițiativa MyOwnTree – o inițiativă care a impresionat-o. Livia spune că e foarte inspirată atunci când vede oameni buni, mai ales români, care vin cu acest gen de idei benefice pe care le pun în practică cu succes. Și aceasta este una dintre ele.

Nu doar faptul că plantează copaci, ci și faptul că aceștia sunt îngrijiți pentru a se asigura creșterea lor, este foarte important. Noutatea este adusă și de etichetarea acestora prin GPS, întrucât fiecare copac este dotat cu un cip NFC.

Fetele din spatele GreenCluj sunt inspirate de astfel de inițiative și, la rândul lor, inspiră. Iar din seria lucrurilor care le inspiră face parte și reacția pe care o primesc din partea cititorilor platformei lor.

Faptul că ei pot să facă mici schimbări în viața lor datorită nouă este un lucru minunat, în special deoarece trăim cu toții pe aceeași planetă pe care vrem să o protejăm.

Care este nivelul la care țintesc să aducă acest proiect în viitor?

Mi-ar plăcea să putem organiza la un moment dat o campanie de informare, de strângere de fonduri sau de plantare de copaci.

Livia spune că nu s-au uitat foarte mult în viitor până acum – legat de numere sau de impact. Deocamdată își doresc doar să facă site-ul cât mai calitativ posibil. Vor să promoveze inițiative bune și să ofere sfaturi utile. Cu această ocazie, Livia a numit 3 sugestii pe care comunitatea clujeană ar trebui să le aibă în vedere în perioada următoare.

Mai ales pentru această perioadă, voi sublinia următoarele: nu faceți risipă de alimente (cumpărați doar cât aveți nevoie și folosiți și resturile de mâncare), colectați selectiv (reciclați toate deșeurile) și nu oferiți cadouri inutile și care vor ajunge să creeze mai multă risipă.

Sursa foto: Freepik

Alege și tu să îți consumi resursele conștient și responsabil.

Trimite articolul:

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!