We’re Here To Help You

Contact us today to schedule an appointment

Call us today

815.555.5555

Request a Service

Interviu cu Maria & Alex, doi tineri care duc tradiția familiei mai departe prin Barber Society

Home $ Articole $ Interviu cu Maria & Alex, doi tineri care duc tradiția familiei mai departe prin Barber Society

Nouă ni s-a făcut dor de un interviu, sper că și vouă 🙂 Astăzi faceți cunoștință cu Maria și Alex, doi tineri care au pornit împreună pe calea antreprenoriatului cu Barber Society, un salon dedicat exclusiv bărbaților. Știți voi, pentru că am și povestit despre bărbi de curând, puteți reciti articolul aici.

Amândoi sunt din același oraș, din Reghin, sunt împreună de mulți ani, și au venit la Cluj pentru facultate. Au 26 de ani, el lucrează de 8 ani în corporație, dar și-a dat seama că nu-și dorește să facă asta toată viața, să stea la birou zi de zi, să lucreze pentru altcineva. Așa cum au concluzionat și mulți alții. Pentru că programul lui Alex se termina la ora 18, când mulți dintre noi ar zice că ziua e deja gata, ei au spus că numai bine le rămâne timp de făcut și… altceva. Maria nu mai lucrase decât în State, când a plecat cu Work and Travel, moment în care a și învățat ce înseamnă munca cu oameni și cum să interacționeze cu aceștia. În țară nu a reușit să găsească un job, însă împreună au decis să pună pe picioare un business.

Ideea de barber shop o avem de mulți ani, era un vis mai mult, o dorință mai veche. Asta și pentru că tatăl meu are și el frizerie, bunicul a fost frizer, și străbunicul la fel. De acolo a început toată povestea cu frizeria, practic mi-am dorit să continui tradiția din familie. Trăind în mediul acesta, știind cum se învârt treburile pe aici, aveam mai multă siguranță în mine că pot face și eu asta. Și prin anul 2-3 de facultate îmi spuneam că ar fi tare să existe așa ceva în Cluj pentru că în momentul acela nu exista nimic de genul, un concept care să placă bărbaților în special. Ei mergeau la saloane de coafură să se tundă și e ceva ce făceau de nevoie, nu de plăcere.

Între timp au mai apărut și alte proiecte posibile, însă au fost eliminate trepat și, într-un final, au revenit la ceea ce și-au dorit încă de la început și au pus pe hârtie un plan de afaceri. De la plan până la deschiderea spațiului a durat aproximativ 5 luni, mai mult decât s-ar fi așteptat ei. A fost o adevărată provocare găsirea spațiului, mai ales că ei își doreau ceva pe Eroilor, însă li s-au închis multe uși în față, pentru că nu erau văzuți ca posibili investitori. Locația actuală au găsit-o pe OLX și l-au închiriat la doar o zi după ce l-au văzut, un fel de dragoste la prima vedere. Proiectarea a fost făcută în întregime de un prieten de-al lor care a terminat Arhitectură.

Noi am vrut să aducem frizeria clasică, cea de demult, într-o dimensiune nouă și am combinat stilul vechi cu industrial, metal cu lemn. Pe parcurs s-au schimbat multe, proiectul pe care l-am început a fost aproape în întregime modificat pentru că nu găseam materialele la care ne gândisem în România. Cele mai mari probleme au fost cu gresia, din cauza căreia au și stat mult timp lucrurile pe loc, pentru că trebuia să ajungă în 2 săptămâni și a ajuns în 6. Plus că, din cauză că nu am găsit gresia pe care ne-o dorisem inițial, a trebuit să adaptăm și designul, dar la final a meritat toată munca. Complet.

La ei o să vedeți câteva chestii pe care nu le întâlniți prea des la frizeriile din România, cum ar fi statul pe canapea la cafea, zonă de merchandise cu tricouri și alte accesorii. Alex spune că a încercat să aducă mai multe elemente care să fie în temă cu barber shop-ul. Vestimentația este pe stilul street style, găsiți ochelari din lemn, băscuțe, ei își doresc să diversifice, să nu fie monotoni. În ceea ce privește băutura, trebuie să știți că aceasta este oferită clienților din partea casei, nu este vândută, și asta pentru că, în principal, la saloanele de coafură bărbații nu au parte de așa ceva. Așa pot avea opțiunea de a veni undeva unde să se relaxeze și, pe lângă serviciile cu prosop cald, tunsul și așa mai departe, să se bucure de moment, să bea o bere, un whiskey.

Avem clienți care vin cu o oră înainte de programare, doar să stea, să mai povestească, să bea ceva. E un vibe plăcut. Nici nu am pus televizor înăuntru, cum se întâmplă în multe saloane și frizerii, am încercat să aducem mai mult partea asta de socializare, să nu stea lumea cu ochii în ecran. Vrem să se simtă ca acasă, să interacționeze și cu ceilalți clienți, să se formeze o comunitate, așa cum e și numele – o societate a bărbaților.

Să nu credeți că ar avea ceva cu femeile, însă din simplul motiv că… trebuie să recunoaștem, este mult mai complicat să satisfaci exigențele unei doamne, și aici ne referim strict la procedurile de lucru, Alex simte că s-ar îndepărta de ideea de clasic. Asta nu le oprește pe doamne să le treacă pragul, oricând pot să-și însoțească partenerii la barber-shop și să vadă ce fain e. Sau puteți merge dacă vă doriți o freză… băiețească, e și asta o variantă.

Există câteva diferențe notabile între frizeri și stiliști, cei care se ocupă de doamne. În principal, cei din urmă pun accentul pe rezultatul final, în timp ce pentru un frizer contează calitatea, adică să nu fie un fir ieșit în afară, de exemplu, iar mai apoi, să-ți poți rearanja singur freza acasă, după ce speli părul.

Sigur vă întrebați de câteva rânduri dacă ei tund. Ei bine, răspunsul e nu, cel puțin nu profesional, și nici nu își dorește să facă asta în viitorul apropiat. În prezent, Alex nu a renunțat la jobul de corporație, pentru că își dorește să vadă în ce direcție va merge business-ul lor, iar Maria este cea care are un full-time job la barber-shop. Și având în vedere că ea e tot timpul acolo, am întrebat-o câteva detalii despre profilul clientului care le trece de obicei pragul.

Avem clienți din sfera corporstiștilor, oameni de afaceri. Avem și studenți, dar în mică măsură, și sunt în special străini. Având în vedere că vin din mai multe domenii, e destul de dificil să-i clasificăm. Sunt oameni care caută calitate, care vor să fie tratați cu respect, să se relaxeze și bănuiesc că sunt în căutare de altceva… față de ceea ce aduce în mod normal o frizerie clasică sau un coafor. Sunt atașați de barber-ul pe care și-l aleg, devine un fel de psiholog pentru fiecare, pentru că poți povesti o viață întreagă într-o oră.

Au fost și oameni care au anumite cerințe cărora Barber Society nu le poate răspunde, în principal vopsitul bărbii. Alex spune că nu are de gând să introducă acest serviciu pentru că, în primul rând, nu-i place cum arată diferența dintre culoarea de la barbă și cea de la păr, plus că dorește să păstreze ideea conceptului de la care a început. Maria adaugă că își doresc și să rămână la naturalețe, to keep it basic, și preferă să facă puține lucruri, dar bine.

Avem în salon și produse profesionale pentru barbă, care se găsesc doar online sau în saloane, nu în magazine. Eu m-am documentat și despre produsele profesioanele pentru femei și e o mică-mare diferență, atât în ceea ce privește compoziția, dar și calitatea. E adevărat că cele pentru bărbați sunt puțin mai scumpe, unele, dar aproape toate nu conțin parabeni, sunt făcute din uleiuri naturale, care ajută foarte mult firul de păr și pielea. Clienții sunt chiar mulțumiți, iar noi încercăm să aducem o gamă cât mai largă de produse, pentru a avea de unde alege. Tot ce avem pus la vânzare este și la consum, așa că cea ma bună recomandare este chiar folosirea și observarea rezultatelor.

Prețurile sunt la fel pentru fiecare barber și, chiar dacă unii sunt mai experimentați decât ceilalți, sunt egali pentru că nu li s-a permis să lucreze până nu au făcut dovada calității muncii lor. Chiar în perioada aceasta sunt în căutare de două persoane pentru frizerie, iar interviul constă într-o probă: tunderea unui model adus de cel care susține ”examenul”. Nimeni nu știe să facă de toate de la început, însă cu timpul se învață, așa că dacă știți să tundeți, dar nu vă pricepeți cu briciul, încă puteți încerca. Nu o să vă lase nimeni să lucrați până nu arătați că sunteți stăpâni pe brici, dar nu vă va opri din a tunde.

Ce mai trebuie să știți despre ei e că sunt destul de activi pe la evenimente, aveți multe șanse să vă întâlniți cu ei în afara frizeriei. Tatoo Expo, Fashion Corner la Electric Castle, alături de Vestige, Sofar Sounds, Winter Charity Fair, lista e în plină dezvoltare. Au avut și două petreceri în barber-shop, una dintre ele fiind o degustare de whisky care a devenit un late opening party, deci cred că a fost ce trebuie. Cum zice și sloganul lor, nu se limitează la frizerie, pentru că sunt un barber shop and more.  

Voi i-ați vizitat vreodată? Cred că ar fi timpul!

Trimite articolul:

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!