We’re Here To Help You

Contact us today to schedule an appointment

Call us today

815.555.5555

Request a Service

Interviu cu Marius Bugeac, co-fondator Mox

Home $ Articole $ Interviu cu Marius Bugeac, co-fondator Mox

Festivaluri, festivaluri. Nu facem nicio incantație, doar ne gândeam la ușa cui ne-am mai putea prezenta. Am fost la cei de la Street Food Festival, la Jazz in the Park, de curând am povestit și cu Larisa Jitaru, Communications Manager la Smida Jazz Festival, oare cine să urmeze pe lista noastră? Simpaticul MOX, desigur, festivalul din vârf de munte. Ne-am întâlnit cu Marius Bugeac, co-fondator Music Outdoor Experience, și am întors evenimentul pe toate părțile, regulamentar. Ce-am aflat? De toate.

Zilele acestea au anunțat toți artiștii care vor urca pe scena din Valea Drăganului, și trebuia să vedem cum a fost construit line-up-ul, cum a fost făcută repartiția pe zile, știți voi, treburi din acestea despre care unii tind să creadă că doar se întâmplă, dar este destul de multă planificare în spatele lor.

Cât mai simplu spus, line-up-ul a fost cumva gândit direct pe cele două scene, asta însemnând că am decis care artiști vor cânta în funcție de stilul abordat, scena la care sunt și ora. Toți headlinerii sunt la scena principală, bineînțeles, câte unul în fiecare zi de festival, fiecare cu un gen muzical diferit. Vorbim aici despre General Levy cu dub și raggae, Golan live, ERB N DUB și MC MOTA cu drum and bass, care vor fi exact în ordinea asta joi, vineri și sâmbătă. Anul acesta vom asculta, pe lângă drum and bass și liquid drum and bass, disco, live band-uri, funk, indie rock, muzică experimentală, vom avea și combinații de hip-hop și jazz, sfera muzicală a festivalului s-a dezvoltat foarte mult.

Așadar, dacă trăiați cu falsa impresie că MOX este un eveniment dedicat exclusiv drum and bass-ului, avem vești pentru voi: au trecut edițiile când acesta era singurul gen care îl auzeai în munți, iar acum line-up-ul este foarte diversificat. Doar gândiți-vă la faptul că doar 8 din cei 55 de artiști care vor fi prezenți se încadrează în categoria de drum and bass.

Festivalul își va deschide porțile începând de joi, 12 iulie, iar primul artist va urca pe scena din pădure la ora 14.00, urmând ca seara să înceapă dansul și la scena mare. În pădure, muzica va cânta în fiecare zi până la 8 dimineața, existând doar 4 ore de pauză, până la 12.00, la prânz. După, o luăm de la capăt, evident. În zilele următoare va începe acțiunea mai devreme și la main stage, de pe la 14 sau 16 până dimineață, pentru că vor fi și after-party-urile. Duminică, oficial, la ora 4 se închide festivalul. Neoficial, lumea mai rămâne, DJii mai pun muzică, apar colaborări spontane între ei, se întâmplă lucruri foarte faine.

Oficial, vă anunțăm că au schimbat locația, așa că practic, reconstruiesc tot festivalul de la zero. Nu vă agitați, tot în Valea Drăganului mergem, doar ne mutăm într-o poiană nouă. Dacă vă întrebați cu ce anume se îndeletnicesc organizatorii cu o lună și jumătate înainte de deschiderea porților, aflați că tocmai au intrat în perioada de ”sihăstrie”, iar toată partea masculină a echipei urcă în munți pentru a pregăti pentru voi perimetrul festivalului – adună ”căzăturile”, dau cu grebla, pregătesc lemnul de foc, curăță zona pentru a nu le intra oamenilor crengi în ochi, sunt băieți harnici. Nu taie nimic, ci se rezumă doar la adunat, strâns și curățat.

În ceea ce privește zona de camping, în niciun an nu am impus participanților anumite limite, ci doar am sugerat o arie anume. În continuare, îi vom lăsa pe oameni să-și pună cortul unde doresc pe perimetrul festivalului, în regim de siguranță, fie că optează pentru pădure sau teren deschis. Le vom oferi câteva puncte unde se pot instala, dar dacă doresc să o facă în altă parte, o vor face pe propria lor răspundere. Peste tot va exista semnalistică care îi va avertiza de pericolele existente – crengi, pietre, elemente externe, pentru că suntem afară, la urma urmei. Nu am avut cereri de pre-tent, lumea vine cu cortul de acasă sau stau cazați în sat sau în Lunca Vișagului.

Parcarea va fi exact în același loc ca și anul trecut, but there is a catch. Dacă în 2017 distanța de la parking până în fața scenei principale era de 1.3 km, acum este de 7 km. Wohoho, să nu ne agităm, căci e de ajuns aerul curat de munte, nu are nimeni acum pretenția să deveniți și sportivi. Accesul în festival se va face exact de lângă parcare, iar de acolo veți putea porni la pas sau cu microbuzele puse la dispoziție de MOX. Ne-am liniștit, da? Dacă veniți cu trenul, vă puteți baza pe sătenii prietenoși, care au venit în ajutor cu tot felul de mijloace de transport pentru a-i duce pe oameni în siguranță până la intrarea în festival. Ca și în anii interiori, vă vor fi puse la dispoziție autocare din Cluj spre festival. Vă puteți aventura și cu bicicleta, dar nu vă sfătuim dacă nu aveți puțin antrenament, e destul de challenging traseul.

Acum, să vorbim despre activitățile pe timp de zi.

În primul rând, avem bit string-ul, o plasă imensă la vreo 7-8m de pământ, prinsă între copaci, cu un leagăn foarte mare. Anul trecut era pentru o singură persoană, dar anul acesta ne dorim să fie pentru 5. Deja se împletește această plasă, s-a cumpărat cordelina, s-au făcut măsurătorile, iar cea din 2017 va deveni un hamac. Vom avea ateliere de pictat pe traiste, tatuaje henna, măști tradiționale, sculptat, de făcut portmonee din piele, va mai fi water slide-ul, cinematograf în aer liber cu Cinemobilul, bibliotecă în aer liber, atelier de pictură cu expoziție de tablouri, atelier de graffiti, de parkour, cred că vor avea destule opțiuni oamenii și își vor găsi cu toții locul. Seara, la focul de tabără, va fi muzică live, unde vor cânta diverși invitați de-ai noștri sau chiar participanți. S-a întâmplat în alți ani și am avut parte de niște experiențe wow, mi se face pielea de găină când îmi amintesc. Avem în minte și o olimpiadă cu competiții sportive, cu premii, cu echipe, cu tot ce trebuie.

Echipa care activează pe parcursul întregului an este formată din 9 oameni, iar în perioada evenimentului aceasta se extinde la 75 de persoane, dintre care 30 sunt voluntarii. La numărul acesta se mai adaugă și cei de la pază, care vor fi mai mulți ediția aceasta și se vor plimba și prin pădure, pentru a se asigura că toată lumea este în siguranță. Vor fi prezente și două ambulanțe, nu există motive de îngrijorare în această privință.

L-am întrebat pe Marius ce anume îl motivează să continue organizarea acestui festival, unde vă dați seama că nu e treabă ușoară…

Poveștile pe care le aud după. La început veneau doar prieteni aici și îl organizam ca să ne distrăm noi, nu conștientizam că va deveni MOX-ul de azi. Dar acum aud oameni în autobuz, în baruri, pe stradă vorbind despre noi, și nu există nimic mai tare ca sentimentul acela, când știi că tu ai făcut ceva fain. Mă mai motivează  atmosfera de la focul de tabără, acel moment când vezi 100 de oameni care devin prieteni, să vezi cum se creează legături noi sub ochii tăi. Și alt aspect, care e valabil pentru întreaga echipă, e ”sihăstria”, making of MOX, perioada asta în care devenim oamenii pădurii și mărturisesc că multe din ideile pe care le vedeți puse în practică la festival ne-au venit în aceste zile, în serile petrecute în jurul focului după o zi de muncă.

 

În ceea ce privește programul său pe timpul festivalului, acesta poate fi limitat la o istorisire simplă:

Acum doi ani, unul dintre cei mai buni prieteni ai mei a venit din Canada și a ajutat la construirea gardului, care a fost făcut doar prin împletirea crengilor căzute, rupte. După 3-4 săptămâni de la terminarea festivalului, l-am întrebat: ”Tu ai fost la MOX?” Atât de ocupat sunt, uit tot ce se întâmplă. Anul acesta, totuși, pentru că am mărit echipa și ne-am structurat altfel, eu mă voi ocupa teoretic doar de supravegherea atelierelor. Dar sunt pregătit pentru neprevăzut, undeva se întâmplă ceva sigur, sunt pregătit pentru toate scenariile posibile.

Noi atât am avut de povestit. Nu uitați că, în ciuda faptului că îi zice ”festival”, MOX a fost și va rămâne o excursie cu prietenii în munte, o evadare din cotidian de care se pot bucura atât tineri, dar și părinți cu ai lor copii. Ne vedem acolo, măăăi?  

Trimite articolul:

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!