We’re Here To Help You

Contact us today to schedule an appointment

Call us today

815.555.5555

Request a Service

Învățarea continuă nu are vârstă – Cum e să fii absolvent la vârsta a 3-a

Home $ Articole $ Învățarea continuă nu are vârstă – Cum e să fii absolvent la vârsta a 3-a

by | Aug 13, 2020 | Articole

Zicem des că viața trebuie trăită din plin, că limitările de vârstă, de fapt, nu există, că momentul potrivit pentru, ei bine – orice, e acum. Acum, adică când simțim, când vrem, când e să fie, la urma urmei. Fiecare știe când e ”acum” pentru el. Niciodată nu-i prea târziu să începi, iar absolvenții Universității Vârstei a III-a, un program inițiat de Fundația UBB Alma Mater Napocensis din Cluj în parteneriat cu Asociatia EduNation, ne pot povesti cel mai bine despre acest sentiment. Așa că, i-am contactat pe trei dintre ei pentru a ne împărtăși părerile lor. Haideți să vă povestim puțin despre ideea proiectului, necesitatea lui într-un oraș cu aproximativ 50.000 de persoane peste 60 de ani și ce ne-au spus cei cu care am vorbit.

   

După o viață plină, cetățenii seniori se confruntă zilnic cu o nouă realitate, viața la ”vârsta a treia”, cu mult timp liber, dar mai puține posibilități de socializare. Tocmai din acest motiv, Universitatea Vârstei a III-a Cluj-Napoca a venit în întâmpinarea lor cu un concept educațional de cursuri de popularizare a științei. Proiectul promovează și susține învățarea continuă prin cursuri de medicină, teatru sau economie pentru seniorii clujeni, concentrându-se pe mesajul – învățarea nu are vârstă. Ideea a luat naștere acum doi ani, când un grup de voluntari în parteneriat cu Centrul de Zi pentru Vârstnici nr. 1 Cluj-Napoca (din cadrul Direcției de Asistență Socială și Medicală – DASM), au implementat-o pentru 50 de persoane, membrii ai centrului de zi. Au refuzat să se oprească acolo, au încheiat un parteneriat cu Fundația UBB, și ulterior s-au numărat printre câștigătorii concursului de granturi Raiffeisen Comunități 2019.

Am aflat de proiect de la Centrul de Zi pentru Vârstnici nr. 1, unde sunt înscrisă ca membru. Mă consider o persoană curioasă, interesată de tot felul de lucruri, de subiecte, și de aceea am participat la toate cursurile, cred că doar de 2 ori am absentat. În mod deosebit mi-au plăcut cursurile despre sănătate, justiție și psihologie. Toate au fost interesante, în orice caz, dar acestea am simțit că m-au ajutat mai mult. Chiar dacă absolvirea a fost online, am participat și la cursurile online inițiate și nu am avut probleme să mă adaptez la această formă de prezentare. Mi-ar fi plăcut să avem o festivitate fizică, dar m-am bucurat să primesc a doua diplomă după 55 de ani. Am fost chiar emoționată, recunosc – Monica Cozma, 77 ani

Așadar, “studenții” au absolvit online. Odată cu pandemia de coronavirus, bătrânii din România s-au regăsit, în multe cazuri, izolați și fără prea mulți oameni în jur cu care să își împărtășească gândurile și fără activități care să le capteze atenția. Nu a fost și cazul persoanelor din cadrul proiectului Universitatea Vârstei a 3-a pentru că perioada izolării a coincis cu absolvirea cursurilor. Prin urmare, festivitatea a avut loc online, dar înmânarea diplomelor s-a făcut ulterior prin întâlnirea cu fiecare absolvent în parte.

Mi s-a părut o oportunitate interesantă pentru segmentul nostru de vârstă și m-au atras și temele propuse. M-am dus să văd despre ce e vorba, sincer. Am descoperit și învățat chestiuni foarte interesante, iar lectorii care țin aceste cursuri sunt competenți și pot avea încredere în ceea ce ne învață. Dacă te uiți doar tu singur pe calculator, nici nu mai știi ce să crezi citind atât de multă informație. Am fost la mai multe cursuri, de nutriție, de medicină, de farmacie, de artă, de psihologie, și din toate am avut ceva de învățat și le recomand celor din jurul meu. Chiar și cel cu liberalizarea prețului la gaze mi-a plăcut, ținut de doamna TEONA CARMEN OLTEAN, despre cum să-ți alegi furnizorul de electrică și gaz. Dacă ar fi trebuit să caut eu singură informațiile, mi-ar fi luat zile întregi să aflu toate cele necesare. Am apreciat modul de explicare, simplu, concis, fără mari filosofii. Trecerea la forma online nu a fost dificilă, mă descurc cu calculatorul și îmi place foarte mult online – Deac Camelia, 60 ani.

Printre cele mai solicitate cursuri de către participanți au fost cele de sănătate (atât fizică, cât și emoțională). Surprinzătoare a fost, însă, deschiderea seniorilor către domenii actuale, precum marketing sau social media, dar și administrație publică sau inginerie.

 

Eu una am fost atrasă în mod deosebit de temele psihologice ale domnului psiholog clinician CĂLIN CĂPRARU, care ne-a vorbit despre „Cum să îmbătrânim frumos”, „Care este sensul vieții și ce poți face astăzi” și „9 pași spre o viață cu sens și fericire”, fericirea fiind o stare interioară de bine care te face să profiți de ce ai mai valoros: gândire , înțelepciune, inteligență, simțul realității, emoții, sănătate, valori spirituale ale existenței tale. Interesantă a fost și tema literară „Imaginea țăranului în literatura și pictura română” ținută de domnul COSMIN BORZA. Altă temă care a tratat îmbunătățirea stilului nostru de viață a fost „Starea de bine în vremuri noi” ținută de doamna ANCA SIMION. Le mulțumim din suflet celor care au avut inițiativa să organizeze și pentru noi, cei de vârsta a treia, cursuri universitare la „Centrele de vârstnici nr. 1 și 2”, atât înainte de perioada pandemiei, cât și online, în timpul perioadei carantinei. Mulțumim doamnelor și domnilor profesori, lectori și specialiști, fiecare în domeniul său, care cu toată dăruirea au ales teme interesante care ne-au captat interesul – Liliana Derevici

Tot doamna Liliana ne-a relatat că înaintea acestor cursuri online au avut loc la sediul „Centrelor de vârstnici” cursuri de fotografie cu doamnele MARIA și ADELA, unde au învățat despre istoria și revoluția fotografiei, reguli în fotografie, au pus în practică cele învățate, au vorbit despre fotografi renumiți și lucrările lor, despre importanța unor fotografii, au avut câteva ateliere practice, au învățat despre editarea unei fotografii cu programe specifice. De asemenea, a avut loc un curs de istoria artelor cu domnișoarele studente IOANA TRUŞCAN și SÎNZIANA STĂNESE.

   

În general, totul a constituit o lucrare imensă de culturalizare și informare a persoanelor vârstnice care sperăm că se va continua și în anii următori. Aceasta este a doua parte a cursului, adică activitatea din semestrul al doilea, căci în prima parte, în semestrul întâi am avut teme mai generale despre sănătate, medicamente, politică, psihologie și altele, cu alți lectori și profesori în domeniul respectiv. Pentru anul următor am sugerat următoarele teme: despre artă, îngrijirea florilor și a naturii, rolul credinței în viața noastră, virtuți și dobândirea lor, vindecarea prin mijloace naturale și cum să atragem frumosul și binele și să îndepărtăm răul și păcatul – Liliana Derevici

Efectele desfășurării Universității Vârstei a III-a sunt multiple pentru participanți, iar socializarea și ocuparea în mod util a timpului liber sunt doar câteva dintr-o schemă mult mai largă. Crearea legăturilor, conștientizarea că nu sunt singuri, sentimentul că sunt apți să-și însușească idei și lucruri noi, toate acestea sunt aspecte care îi ajută pe seniori să-și umple sufletele și mintea și să trăiască frumos în continuare.

Voi cum sunteți alături de bătrânii de lângă noi?

Trimite articolul:

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!