În anii ‘80 au fost lansate primele jocuri online interactive la nivel basic (MUD – “Multi User Dungeon” și SGI Dogfight). De atunci, pe măsură ce tehnologia a avansat, jocurile online au devenit o parte integrantă a vieții multor oameni (în 2022, în jur de 1 miliard de oameni erau activi în diverse jocuri online pe desktop, laptop, mobile sau tablete). Pentru 2023, se preconizează ca industria jocurilor online să genereze venituri cuprinse între 26.1 și 28.5 miliarde de dolari.
La nivel global, 3.09 miliarde de oameni au ales jocurile video pentru a se relaxa, în timp ce 1.6 miliarde de oameni și-au îndreptat atenția către opțiunile de iGaming. Jocurile online, indiferent că este vorba despre jocuri video sau iGaming, sunt preferate de oameni ca metodă de relaxare. Prestigiul, premiile care pot fi câștigate, bonusurile generoase, precum cashback Ice Casino, îi determină pe aceștia să joace. Să fie acestea singurele motive pentru care o fac?
Jocurile online interactive – experiență completă pentru jucători!
Jocurile interactive online le oferă jucătorilor posibilitatea de a interacționa cu mediul de joc pe baza unui fir epic sau a unei intrigi, permițându-le acestora să experimenteze. Pe lângă experiența de joc completă, aceștia se bucură și de alte beneficii, precum:
– Capacitatea de a învăța;
– Posibilitatea de a-și dezvolta abilitățile de coordonare și percepție;
– Îmbunătățirea capacității de analiză și de rezolvare a problemelor;
– Dezvoltarea de relații sociale;
– Însușirea unor valori, atitudini, principii și concepte.
Desigur, cel mai important beneficiu oferit de jocurile online este reprezentat de distracție și de posibilitatea de a te relaxa. Un indicator în acest sens este procentajul de persoane, din diverse generații, care optează pentru jocuri ca modalitate de relaxare. Astfel, jocurile sunt preferate de 42% dintre reprezentații Baby Boomers, de 60% dintre reprezentanții Generației X, de 77% dintre cei din generația Millennials și de 81% dintre cei care fac parte din Generația Z.
Jocurile sunt preferate pentru că oferă bucurie (90%), stimulare mentală (87%), ajută la eliberarea de stres (87%), îmbunătățeșc abilitățile de lucru în echipă (81%) și sunt inspiraționale (79%). Bărbații joacă într-un procent de 55% online, în timp ce 45% dintre femei sunt interesante de jocurile online. Cele mai apreciate categorii de jocuri interactive din mediul digital, conform jucătorilor, sunt:
– Casual – 63%;
– Acțiune – 39%;
– Shooter – 39%;
– Curse – 37%;
– Jocuri de familie – 33%;
– Aventură – 31%.
Printre cele mai populare titluri de jocuri interactive online se numără Minecraft (173 milioane jucători), PUBG (100 milioane jucători) și Fornite (30 milioane jucători). Peste 57% dintre jucători preferă să joace de pe telefonul mobil (smartphone), 46% de pe consolă și 42% de pe PC.
Care sunt tendințele în materie de jocuri online interactive?
Începând cu 2023 și în anii următori se preconizează o intensificare a dezvoltării de jocuri bazate pe concepte inovative, care să ducă nivelul de interacțiune la cele mai înalte cote. Totodată, tehnologiile lansate în ultimii ani (5G, VR/ AR, blockchain, etc) își vor dovedi potențialul în noile jocuri care vor fi concepute pentru dispozitivele mobile.
Astfel, cele mai importante tendite în materie de jocuri interactive online se referă la:
– Jocuri mobile 5G;
– Jocuri VR/AR;
– Jocuri live streaming;
– Esports;
– Jocuri Cloud;
– Jocuri blockchain;
– Jocuri crossplay.
Rețele de telefonie 5G vor permite descărcarea jocurilor de 20x mai rapid decât o rețea 4G. Acest lucru înseamnă că și viteza de joc va fi mare (latență de 5 milisecunde), iar jocurile bazate pe tehnologia VR/AR vor deveni aproape reale. De asemenea, tehnologia 5G va permite și transmiterea de conținut VR/AR din Cloud.
Valoarea pieței VR/AR va atinge încasări de 31 miliarde de dolari în 2023, cel mai important segment fiind reprezentat de partea de software AR (11.58 miliarde de dolari). În următorii cinci ani, această industrie va genera venituri de aproximativ 53.44 miliarde de dolari. Crearea de jocuri în timp real este posibilă datorită tehnologiei live streaming, valoarea de piață atingând 4.26 miliarde de dolari în anii următori.
Unul dintre cele mai populare trenduri din ultimii ani este reprezentat de esports. Acest segment al jocurilor online se așteaptă la încasări de peste 1.62 miliarde de dolari în 2023. Pe lângă platformele de streaming live, precum Twitch, Meta și Youtube, sectorul de esports beneficiază de susținere și din partea platformelor de iGaming.
Jocurile online destinate smartphone-urilor se distanțează în mod clar în 2023 de celelalte tipuri de jocuri. Valoarea pieței se va cifra la aproximativ 315.9 miliarde de dolari, iar acest lucru se datorează unor jocuri precum Roblox, Candy Crush Saga, Fifa Soccer, NBA All-World, Block Blast Adventure Master, Dumb Ways to Die, Attack Hole, Parking Jam 3D, Mechangelion – Robot Fighting, Royal Match sau Gardenscapes (disponibile pentru Android și iOS).
Tehnologia blockchain permite utilizarea criptomonedelor în jocuri, acest segment urmând să crească de la 4.6 miliarde de dolari (2022) la peste 65.7 miliarde de dolari în următorii cinci ani. Jocurile online interactive își vor păstra în continuare elementul de socializare, care a crescut în importantă pentru 77% dintre jucători, pentru că, în esență, acesta este aspectul pe care se bazează acest tip de jocuri din mediul digital.