We’re Here To Help You

Contact us today to schedule an appointment

Call us today

815.555.5555

Request a Service

Kit de stare de bine în pandemie

Home $ Articole $ Kit de stare de bine în pandemie

by | Mar 4, 2021 | Articole, Recomandări

Acum ceva vreme a apărut conceptul de pandemic fatigue, într-un articol* de la o publicație pe care o îndrăgesc și o citesc constant. Nu doar că am rezonat cu ce presupune sintagma asta, dar am certitudinea că asta se întâmplă acum: starea de incertitudine și schimbările rapide pe care le-a adus odată cu ea pandemia ne-au epuizat pe toți. Pe toate planurile. Suntem obosiți. Am străbătut un an pandemic care ne-a stors de energie și de chef, ne-a doborât tonusul, iar acum nu știm cum să o luăm de la capăt. Vânăm armonia și echilibrul. Aspirăm la starea de bine pe care pandemia pare că a dizolvat-o ușor.

De-a lungul timpului am identificat o serie de treburi care mie mi-au îmbunătățit tonusul și mă ajută să rămân acolo, în echilibru. Zic treburi pentru că astăzi vreau să îți recomand un kit de stare de bine, în care o să găsești cărți, seriale, podcasturi și altele.

Starea mea de bine în pandemie a reapărut după ce mi-am regândit relația cu mediul digital. În pandemie, dincolo de timpul petrecut aievea pe Facebook și Instagram, lucram din fața laptopului, învățam acolo și cred că tot acolo mâncam. Când balanța digitală de pe laptop mi-a zis că petrec 19 ore pe zi în fața ecranului, a părut ireal. Sună cunoscut cumva? Am început să răresc statul pe Facebook și Instagram fără scop, iar primul lucru despre care vreau să vorbesc e petrecerea timpului pe social media în mod conștient. De ce vreau să intru pe Instagram acum? Am vreun motiv sau doar mă plictisesc? Ok, intru să răspund la comentarii, adică stau doar 10 minute. Dacă mă plictisesc, dau o tură în jurul blocului sau citesc pe balcon.

Am înțeles că mediul digital mă distrage de la lucruri mai importante de atât: școală, muncă și viață. Indistractable e cartea care pentru mine a făcut o diferență; deși citisem și înainte cărți despre existența noastră digitală, Indistractable a fost cea care mi-a dat cea mai clară direcție. O să afli citind cartea asta (super simplă și la obiect, de altfel) de ce nu mai trăiești conștient în prezent și cum îți afectează tehnologia starea de bine. Care a fost pasul următor pentru mine către o stare de bine în pandemie? Limitarea timpului petrecut în online și timp petrecut conștient.

Și pentru că suntem la categoria cărți, trebuie să includ în acest kit O educație emoțională de la Alain de Botton, nu pentru că te învață să fii mai fericit, nicidecum; ci mai cu seamă pentru că are un efect soothing. Eu fix așa văd cartea asta, ca pe o alinare și o incursiune în propriile emoții. Iar după ce o termini, garantat te simți bine, pentru că vezi lucrurile altfel. E una dintre cărțile la care revin mereu când am nevoie de un boost, pentru că știu că asta îmi oferă. Iar dacă nu ești sigur cu privire la carte, Botton are un canal de Youtube pe care postează videoclipuri scurte, dar esențiale, cu idei extrase din carte și prezentate într-o grafică visually pleasing, care poate îți e cunoscut sub numele de School of Life.

Într-o zonă mai apropiată de subiectul ajutorului de specialitate la care putem apela este și Poate ar trebui să discuți cu cineva, una dintre cărțile despre terapie la care o să plângi. Și eu am plâns, și autoarea a plâns, toată lumea a plâns la cartea asta. Lori Gottlieb conturează o poveste emoționantă despre terapie și ce înseamnă să fii cu adevărat bine, iar cred că perioada pandemică prin care trecem e momentul perfect în care să citești cartea asta.

Dacă lunile acestea nu te poți concentra la citit sau ești mai curând genul care e curios de tehnologie și de tot ce e nou sau de cum ne poate îmbunătăți mediul digital viața, atunci aplicațiile care îți pun limită de timp s-ar putea să fie o soluție potrivită.

Personal nu le mai folosesc acum, pentru că îmi setez singură limitele de timp petrecut online și mi-am antrenat voința astfel încât să nu le depășesc, dar dacă ești la început, o aplicație precum Forest o să te forțeze să stai puțin mai puțin pe telefon și mai departe de el. În categoria aplicații pentru obiceiuri bune intră și cele care îți amintesc să bei apă și să te ridici de la birou, măcar pentru câteva minute.

Următorul pas din kitul de starea de bine e rutina de dimineață. Nu, nu vlogurile cu morning routines pe care le vedem pe Youtube, ci felul efectiv în care îți începi dimineața. Pentru că dacă te trezești și primul lucru pe care îl faci e să iei Instagramul în brațe, îți bruschezi prea tare creierul, care nu face cum trebuie trecerea dintre starea de somn și trezire și așa apar durerile de cap, lipsa de energie și concentrare. Ce mi-a oferit mie sens în ceea ce privește dimineața e podcastul Gabrielei Ilie, pe care, șocant, știu, îl ascult dimineața – Gabriela vorbește cu oameni faini din diferite domenii (de la freelancing și până la artiști), despre rutinele lor pentru o dimineață care să genereze echilibru pentru întreaga zi.

Un alt podcast care să îți îmbunătățească tonusul și care să te ajute să treci peste pandemic fatigue este Pauza de bine, de la Cristina Oțel. Podcastul ăsta e tihnă, nimic mai mult, nimic mai puțin, o deconectare supremă de la haos și conectare cu liniștea și armonia, ca să fii bine cu tine. Cel mai bun lucru pe care l-am învățat în podcastul ăsta? Ar fi multe, dar preferatul meu în momentul ăsta e faptul că nu există lucruri bune și lucruri rele. Ele doar există și atât. Uneori ne influențează în bine, alteori nu, dar nu putem vorbi despre lucruri/ întâmplări bune sau rele și acesta e un subiect la care merită să ne gândim. Poate că lucrurile sunt, până la urmă, doar ceea ce sunt – it is what it is chiar e un principiu valid.

În kitul de starea de bine includ, timid, și meditația; eu nu meditez în fiecare zi și mi-a fost (și încă îmi este) greu să introduc procesul ăsta în rutina zilnică, dar ce m-a ajutat a fost mini-seria Headspace de pe Netflix: super colorată, grafică, ce să mai… un deliciu vizual. Episoadele îți vorbesc despre meditație și regăsire într-un fel ușor de digerat, mai ales dacă ești la început în zona asta. Lucrul cel mai bun pe care l-am învățat din seria asta a fost să îmi las gândurile în pace; până acum credeam că meditația e despre golirea minții, dar ascultând episoadele din Headspace am învățat că nu e așa: trebuie să le lași unde sunt, dar să treci pe lângă ele. Să nu te oprești și să cugeți asupra lor, ci pur și simplu să le accepți ca atare și să mergi mai departe.

Trecând de la spațiul dintre gânduri, la cel pe care îl ocupă corpul nostru, pandemia ne-a învățat să apreciem mișcarea altfel; să nu o mai luăm ca pe un dat, ci să o valorificăm cu totul. În lunile ce au trecut, ne-am dat seama că acele 30 de minute de mișcare recomandate pe zi chiar nu erau recomandate degeaba; poate nu ai timp să faci 10.000 pași zilnic (ăsta e primul lucru din kitul meu de stare de bine), dar dă-i o șansă lui Adrienne și ședințelor sale online de yoga. După ce “pleci” de la biroul de acasă, în loc să te așezi direct la un film, ia-ți 20 de minute în care să îți dezmorțești toate oasele. Mișcarea, indiferent de forma în care vine, generează stare de bine și confort psihic, nu doar fizic. Cred că toți avem nevoie de asta.

Starea de bine, creativitatea și echilibrul se nasc din rutină. Nu, rutinele nu induc plictiseala, ba chiar o atenuează. Ăsta e motivul pentru care planificarea & organizarea sunt puncte-cheie în kitul de stare de bine. Când lași lucrurile la întâmplare, îi dai voie minții să debiteze în toate direcțiile – Oh, ar trebui să lucrez acum, dar hai că mă opresc două minute să pun nișe rufe la spălat – și te lași distras de gânduri (overthinkers, sunteți acolo, da?). La începutul pandemiei făceam lucrurile haotic, mă apucam de 15 task-uri și nu finalizam nici măcar unul, dar apoi am învățat să planific cu cap și să nu mai las lucrurile la întâmplare. Când îmi planific ziua și văd că de la 9 la 11 am de lucrat, telefonul e în altă camera, iar eu doar lucrez. Pentru că mi-am dat deadline singură și trebuie să îl respect. În direcția planificării și organizării, le „includ” în kitul de stare de bine pe Erika de la Plan Clar și Mădălina de la Simplu, bun, organizare, ale căror conturi mi-au oferit direcție în zona asta și sunt sigură că pot ajuta pe oricine vrea să facă mai multe cu timpul lui.

În final, le-am întrebat pe două dintre colegele de redacție ce ar include ele într-un kit de stare de bine. Ioana ne recomandă cartea-eseu a lui Elif Shafak – How to stay sane in an age of division, despre apăsarea provocată de numărul aparent infinit de știri, dezastre și neînțelegeri din lume și cum putem să ne exersăm empatia și speranța într-o lume mai bună, prin intermediul poveștilor. E o lectură scurtă, accesibilă și mai mult decât bine-venită în acest age of division prin care trecem, mai ales dacă te simți apăsat de volumul mare de informații și subiecte de pe agenda zilnică. Iar Ecaterina ne recomandă cartea Dacă m-aș asculta, m-aș înțelege, o carte despre cum să te asculți pe tine și pe ceilalți, astfel încât să-ți fie bine. Tot din recomandările de la Ecaterina am extras și aplicația Pam, un prieten-virtual care te ajută în tot ce înseamnă nutriție, rețete cool, sport și stil de viață sănătos.

Kitul de stare de bine e unul în continuă desfășurare, pentru că descoperim constant lucruri care ne fac să ne simțim bine. Pandemia ne-a făcut să vedem altfel ideea de wellbeing; nu mai vedem asta ca pe un concept la modă, ci drept ceva esențial, fără de care nu putem rezista greutăților. Perioada pandemică ne învață constant că echilibrul generează fascinație. Că avem nevoie de cărți, podcasturi și obiceiuri care ne fac să ne simțim cu adevărat bine. Noi ți-am povestit despre ale noastre.

Acum e rândul tău: ce ai include în kitul de stare de bine în pandemie și ai vrea să împărtășești și cu alții?

*articolul la care fac referire vorbește despre pandemic fatigue ca oboseală pandemică și a fost scris de jurnaliștii de la Huffington Post și îl poți citi aici.

Trimite articolul:

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!