Electric Castle rămâne unul dintre festivalurile noastre favorite. Nu am ratat nicio ediție și ne place să documentăm în continuare ce se întămplă la Bonțida. Am văzut cum a evoluat de la an la an, ne-am adus aminte cum a fost la primele ediții și cât de bine a prins o ediție post-pandemică. Cifrele arată că au fost mai mulți participanți decât în 2019, iar castelul arată din ce în ce mai bine.
Unul din subiectele mai generale pe care le documentăm de ceva vreme are legătură cu sustenabilitatea. Iar cum Electric Castle este un festival ce încearcă să reducă amprenta ecologică de la an la an, ne-am îndreptat atenția către partenerul lor strategic, Lidl România.
Când vorbim despre festivaluri, ne-am obișnuit deja să fim atenți la activările și implicarea sponsorilor. Din punctul nostru de vedere, Lidl Romania este un brand care, an de an, prin prisma facilităților oferite, devine și mai relevant pentru participanții la festival – de la magazine cu prețuri Lidl, zone pentru a-ți pregăti grătar chiar în interiorul festivalului, până la activări care încurajează comportamentul responsabil. Nu vorbim doar despre o activare cu scop pur comercial, ci despre un parteneriat strategic pornit în urmă cu 5 ani.
Lidl România este partener strategic al festivalului încă din 2017, iar obiectivul principal este de a le oferi participanților la festival toate facilitățile pentru a avea o experiență completă. În plus, Lidl și Electric spun Environment First și desfășoară o serie de initiative pentru a reduce amprenta ecologică a festivalului.
Astfel, este al patrulea an deja de când Lidl România desfășoară campanii de încurajare a colectării selective. Prin campania ”Tu reciclează, Lidl donează”, fiecare PET sau doză de aluminiu colectată în punctele speciale din festival a însemnat 1 leu donat de către Lidl România pentru castel. Campania reușește să acopere două dintre obiectivele importante urmărite de Electric Castle: limitarea impactului evenimentului asupra mediului, prin colectarea selectivă a deșeurilor, și readucerea castelului Bánffy la strălucirea de odinioară.
Din 2019 și până în prezent, prin campaniile de încurajare a colectării selective, și cu sprijinul participanților la festival, Lidl România a donat peste 340.000 de lei. Fondurile au ajuns la Transilvania Trust, fundația care coordonează lucrările de restaurare pentru castelul Bánffy. Din suma totală, 100.000 de lei au fost donați de către retailer în 2020, anul în care festivalul a fost amânat din cauza contextului pandemic.
Parteneriatul Lidl România și Electric Castle a însemnat, de-a lungul timpului, și dezvoltarea altor programe sociale pentru comunitatea din Bonțida. De exemplu, cu fonduri oferite de către companie, școala din comună a beneficiat de renovare, iar copiii din familiile vulnerabile au avut acces an de an la programe dedicate de educație, implementate de Fundația Comunitară Cluj și de World Vision România, cu sprijinul Lidl România.
Acțiuni sustenabile pe care le-am remarcat anul acesta la festival
Încurajarea colectării selective și protejarea mediului înconjurător la festival
Anul acesta, prin parteneriatul cu GreenPoint Management, Lidl a amplasat 3 aparate de colectare separată automată, două în festival și unul în camping. Cu ajutorul lor, participanții au putut contribui la restaurarea castelului. Pentru fiecare PET sau doza de aluminiu colectată de participanți, Lidl donează 1 leu pentru renovarea castelului. În completarea acestei inițiative, Lidl România în parteneriat cu programul ASAP (Armata Selectării Atente a Plasticului) au lansat în premieră la Electric Castle ASAP RECYCLING PARK, un parc de distracții construit în jurul temei reciclării și a upcycling-ului. Astfel, în cadrul festivalului, au fost organizate o serie de workshop-uri și activități interactive și educative, prin care participanții au descoperit noi utilizări ale plasticului.
Combaterea risipei alimentare
De asemenea, pentru a doua oară, după ediția din 2019, Banca pentru Alimente Cluj, partenerul Lidl România pentru combaterea risipei alimentare, a colectat produsele alimentare comestibile, rămase nevândute în cadrul festivalului, și le-a distribuit către diferite organizații non-profit din regiune, care oferă sprijin persoanelor defavorizate.
Facilități pentru participanții la festival oferite de Lidl România
Anul acesta au fost amplasate două magazine Lidl: Royal Market, disponibil pentru toți participanții la festival, și Royal Express Market, o unitate dedicată doar celor cazați în zona de camping. Lidl a amenajat și montat în camping 400 de corturi – Royal Village, și 96 de dușuri (Royal Showers), dar și stații de igienizare dotate cu produse din gama marcă proprie Lidl, Cien.
Royal Food Court, Royal Feast, Royal Grill și Royal Fresh Bar au fost, de asemenea, zone foarte populare. Toate ambalajele produselor din aceste zone au fost biodegradabile. Bineînțeles, Royal Wheel a fost și anul acesta un punct de atracție, completat de Royal Halo, un photobooth, unde participanții au stat la coadă pentru a-și face o poză cu apusul, unde au primit ca giveaway o poză polaroid personalizată.
Keys of Light, una dintre cele mai spectaculoase instalații de New Media de anul acesta din cadrul festivalului
Keys of Light este o operă de artă interactivă realizată de artistul olandez Mr. Beam. Declanșată de sunet, instalația este co-creată de public, care a fost invitat la o serie de reprezentații solo live. În fiecare seară, artiști consacrați sau amatori au interpretat o selecție de piese la pianul transparent, cunoscut publicului încă de la edițiile anterioare ale Electric Castle. Fiecare notă cântată a generat o animație pe fațada Castelului Bánffy, cel mai important simbol al festivalului, transformând clădirea într-o operă de artă vie, în mișcare, care răspunde la tonul, viteza și volumul fiecărei melodii cântate. Printre artiștii cunoscuți care au concertat la Keys of Light se numără și pianistul român Eduard Gavril, stabilit în Statele Unite.
Lidl’s Electric Kingdom a venit cu noi surprize anul acesta, iar pentru noi a fost unul din highlight-urile acestei ediții.
See you next year!