We’re Here To Help You

Contact us today to schedule an appointment

Call us today

815.555.5555

Request a Service

Peste 1 milion de genuflexiuni făcute în Stația de Sănătate. Proiectul care a transformat comunitatea din Cluj-Napoca

Home $ Știri Cluj $ Peste 1 milion de genuflexiuni făcute în Stația de Sănătate. Proiectul care a transformat comunitatea din Cluj-Napoca

by | Jan 13, 2021 | Știri Cluj

Biletul de Sănătate, proiectul Sports Festival care i-a determinat pe mii de clujeni să facă mișcare, a luat o pauză, dar revine în primăvară. De la finalul lunii septembrie a anului trecut de când a fost lansat, până în 31 decembrie, peste 55.000 de bilete de autobuz au fost obținute în schimbul a 20 de genuflexiuni. Asta înseamnă aproape 1.900 de ore de sport făcute în stația sportivă smart amplasată lângă stația de bus Memorandumului Sud din Cluj-Napoca.

Biletul de Sănătate a fost gândit inițial ca o campanie de 2 săptămâni menită să încurajeze mișcarea într-un mod interactiv, să promoveze un stil de viață sănătos și să ajute la prevenția bolilor cauzate de un stil de viață sedentar. Lansată în 23 septembrie, stația a funcționat zilnic, între orele 05.00-23.00, iar mai apoi după programul de iarnă: 07.00-20.00. Ea a fost compusă dintr-o “bancă de rezerve” și un roboțel: un automat care poate emite un bilet de autobuz la 20 de genuflexiuni executate corect în maxim 2 minute. Ticketul a fost denumit simbolic BILETUL DE SĂNĂTATE și a putut fi folosit pentru o călătorie în rețeaua de transport public a orașului, zona urbană.

Inițiatorul proiectului, Sports Festival, a susținut contravaloarea bilelor emise în cele 2 săptămâni de campanie. După succesul înregistrat, autoritățile locale au anunțat că își doresc ca proiectul să continue, așa că au fost găsiți parteneri privați care au susținut costul biletelor și care au făcut posibil ca Stația de Sănătate să funcționeze până la finalul anului 2020:
AROBS Transilvania Software
NTT Data
Terapia Cluj

Au fost în total 99 de zile în care călătorii au putut să obțină un Bilet de Sănătate în schimbul a 20 de genuflexiuni. Iar cererea a fost mare. Clujul a făcut mișcare și a demonstrat cât de bine primite sunt proiectele care încurajează sportul.

23 septembrie-31 decembrie 2020:
Bilete de Sănătate: 55.772
Minute de mișcare: 111.544
Calorii arse: 892.352
Genuflexiuni executate: 1.115.440

Biletele de Sănătate au fost susținute de:
Sports Festival: 14.300 de Bilete de Sănătate
AROBS: 11.688 de Bilete de Sănătate
NTT Data: 7.500 de Bilete de Sănătate
Terapia Cluj: 22.284 de Bilete de Sănătate

Proiectul a adus tehnologia în stradă și a creat o legătură directă între activitatea fizică și beneficiul primit, iar mișcarea aleasă a fost una de bază, ușor de realizat, cu aport benefic major pentru persoana care introduce în rutina zilnică aceast exercițiu. Programul se bazează pe o soluție de computer vision. Softul aparatului poate identifica genuflexiunea făcută de participant, număra repetările, iar la final emite biletul.

Ambasadori
La acțiune s-au alăturat sportivi, campioni naționali și mondiali, echipe de juniori, care și-au dorit să promoveze mișcarea și care au venit în stație să își ia Biletul de Sănătate: Cristiana Oprea, pilot de raliu, Laura Popescu, campioană mondială la alergare montană, echipa de baschet U-BT, cluburi locale de cross training și fitness. Cristiana Oprea, pilot de raliu: “Mi s-a părut o experință super tare pentru că te provoacă, iar mie îmi plac foarte mult provocările de acest gen. Clujul întotdeauna inventează lucruri foarte faine!”

Dă mai departe Biletul de Sănătate
Pentru cei care nu pot să facă mișcare, inițiatorii proiectului au demarat în cea de-a doua săptămână de la lansarea stației, campania Dă mai departe Biletul de Sănătate. Mai multe comunități au venit să facă mișcare și să doneze biletele câștigate. Primii au fost copiii de la Transylvania College, care au dat mai departe biletele câștigate cu genuflexiuni pacienților de la Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca și rudelor lor. Au urmat copiii de la Școala Gimnazială Internațională Spectrum din Cluj-Napoca care au dat mai departe biletele de sănătate Asociației Autism Transilvania.

Biletul de Sănătate și impactul asupra comunității

Biletul de Sănătate a avut un impact major asupra comunității locale și a suscitat interesul și altor administrații locale din România, precum și unora din afara țării, care doresc să implementeze proiectul în comunitățile lor.

Biletul de Sănătate a avut un succes peste așteptări, iar asta ne bucură enorm. Este un exemplu care ne arată că astfel de proiecte pot schimba comunități întregi. Credem că acum, mai mult ca oricând, trebuie să inspirăm oamenii și să îi încurajăm să facă sport. Am lansat în perioada aceasta și o Scrisoare deschisă către societate, Guvern, Ministerul Sportului, Educației, Sănătății, companii private în care am propus modele de implicare în această misiune în care noi credem că tărie. Sportul are puterea de a schimba viețile noastre în bine, de a ne face mai sănătoși și mai activi. Ne învață lecții importante și ne aduce împreună – Mirel Alexa, director executiv Sports Festival

Inițiatorul proiectului, SPORTS FESTIVAL, este unul din marii jucători din industria de evenimente care anul acesta a fost nevoit să amâne festivalul din cauza pandemiei. Având peste 100.000 de participanți în ediția din 2019 și printre invitați campioni renumiți din țară și din străinătate, Sports Festival organizează pe parcursul anului mai multe acțiuni în concordanță cu misiunea cu care a pornit la drum.

Proiectul Biletul de Sănătate este inițiat de SPORTS FESTIVAL, cu sprijinul financiar al Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca. Dezvoltat de Life is Hard și în parteneriat cu Banca Transilvania, Compania de Transport Public Cluj-Napoca și Consiliul Județean Cluj.

Trimite articolul:

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!