Poze: Muzica tiganeasca cu Lavinia Raducanu & Taraful Rromak @ Fashion Club – 21 octombrie 2010
Un eveniment de clasǎ a avut loc asearǎ în Fashion Club-ul prea cunoscut de cǎtre adepţii muzicii electronice: Lavinia Rǎducanu şi taraful Rromak urma sǎ urce pe scenǎ. Atmosfera a fost atent pregǎtitǎ de cǎtre patronii localului: intrarea a fost decoratǎ cu lumânǎri, în interior se putea auzi în surdinǎ muzicǎ ţigǎneascǎ, iar cei mai solitari puteau viziona pe ecranele mici scene scurte din filme în care tema ţiganilor predominǎ. De observat era totuşi numǎrul mic al spectatorilor, care într-adevǎr şi-a permis sǎ cumpere biletele cu preţ exorbitant. Frapantǎ era diversitatea lor, drept dovadǎ cǎ muzica ţigǎneascǎ nu cunoaşte vârste.
Momentul urcǎrii pe scenǎ a tarafului a fost unul de suprindere maximǎ: deodatǎ au apǎrut în faţa noastrǎ o total altǎ imagine de rrom, decât cea obişnuitǎ: mândria, demnitatea, maturitatea personalǎ şi artisticǎ se puteau citi în privirea fiecǎrui membru. Splendoarea rochiilor pline de viaţǎ, culoare, melancolie au atras privirile spectatorilor entuziaşti încǎ din momenul stingerii luminilor.
Taraful Rromak, constând din 10 rromi pur sânge, din diferitele pǎrţi ale Europei (Polonia, Ungaria, Serbia) şi de cele mai diferite vârste, sunt ajutaţi în compunerea muzicii nu numai de temperamentul lor puternic, ci şi de rafinamentul conferit de Conservator. Taraful este alcǎtuit, cu excepţia tobelor, exclusiv din corzi, muzica fiind susţinutǎ de o sopranǎ şi actriţă/solistă, Lavinia Rǎducanu, a cǎrei prezenţǎ şi voce maturǎ învǎluia atmosfera parcǎ în misterul caracteristic etniei.
Repertoriul tarafului a cuprins temele gitane: ruseşti – fǎcute cunoscute de “Satra” lui Loteanu, balcanice – vehiculate în consacratele filme ale lui Kusturica şi spaniole – din “Carmen” de Bizet. Entuziasmul spectatorilor a ajuns la un punct maxim în timpul interpretǎrii swing manush-ului din anii ’50.
In timpul interpretǎrii a fost de constatat ceva ce nu se întâlneşte des în cazul interpreţilor contemporani: trǎiau prin muzicǎ. Iar aceasta le punea la dispoziţie o paletǎ foarte larga de trǎiri: de la farmecul libertǎţii, patosul vieţii la drama lǎuntricǎ simţitǎ de fiecare om într-un anumit moment.
Dincolo de toate, seara trecutǎ a deschis ochii publicului, arǎtându-i ceva dincolo de prejudecǎţile colectivului în care trǎieşte, devenind astfel o scurtǎ dar intensǎ lecţie de cunoaştere şi acceptanţǎ.
Denisa Seician
Galerie foto:
Din păcate galeria foto nu mai poate fi afișată aici. Îti recomandăm să o cauți pe Flickr