Dacă nu ai trecut prin destule stări care să îți pună inima la încercare de Valentine’s și simți că ai nevoie de o doză de adrenalină la intervale regulate, azi găsești soluția. Sunt sporturi, activități și ieșiri din rutină care aduc toate elementele ce compun rețeta adrenalinei: frica, noutatea și presiunea.
Adrenalina este cunoscută și ca hormonul ”fight or flight”. Adică luptă sau fugi. Este lansat ca răspuns la o situație stresantă, incitantă, periculoasă sau amenințătoare, și ajută organismul să reacționeze mai repede prin 3 schimbări: crește fluxul de sânge spre creier și mușchi, crește bătăile inimii și stimulează organismul să producă zahăr pentru a fi folosit ca combustibil.
Așadar, bazat pe ce ne spun practicanții și pe ce recomandă psihologii, vedem care sunt opririle din Cluj și împrejurimi unde se servește în meniu ”adrenalina”, prin experiențele oferite.
1. Senzații rapide ca glonțul
Cu arma în mână și un tip de relaxare inedit, care se folosește de sentimentul că suntem protejați în fața răului, a stresului și a situațiilor horror. Poți încerca tragerea și poți lua doza de adrenalină venită odată cu reculul unei arme la Poligonul de tragere Squad Store. Găsești la locație atât arme letale cât și cu aer comprimat, iar pe una dintre cele 8 linii de tragere îți poți găsi noua pasiune. Poligonul se află în parcarea din spate a centrului comercial VIVO! Cluj-Napoca.
Poți trage cu arma ca să atragi adrenalina și la Poligon de Tir Cluj, locație pe Calea Baciului Nr. 179B pentru acțiuni de tragere indoor cu arme letale şi neletale categoria “PISTOL”. Poți face de asemenea cursuri tactice la locație.
Atât Squad Store cât și Cluj Shooting Center organizează evenimente private, precum zile de naștere, teambuildings sau concursuri sportive și se adresează exclusiv persoanelor cu vârste peste 18 ani.
2. Pasager la cădere
Pentru experiența în care chiar tu mergi spre țintă, nu doar glonțul, alege un salt cu parașuta. La SkyDive Transilvania poți face un salt în tandem, sau poți alege varianta de curs AFF (Accelerated FreeFall), cel mai sigur mod de a fi introdus în lumea căderii libere. Află mai multe aici și decide dacă porția de adrenalină e prea mare.
Alături de un instructor însă, dacă ai vârsta minimă de 16 ani, poți face saltul în tandem, după un zbor cu avionul ușor de aproximativ 20 de minute. Vei sări de la 3000 de metri, iar căderea liberă durează până la 40 de secunde. Află cum începi aventura aici.
Salturi cu parașuta poți face și la evenimentele Aeroclubul României, care anual organizează sesiuni de zbor dar și cursuri pentru obţinerea licenţelor de paraşutist, pilot planor, pilot avion ultrauşor şi pilot avion PPL(A). Perioada în care se vor efectua înscrieri pentru cursuri este în februarie, așa că anul viitor ai grijă să îți notezi în agendă. Iar dacă ai între 15 și 25 de ani, cursurile pot fi gratuite. Urmărește această pagină pentru informații suplimentare și pagina Aeroclubul Cluj-Napoca. Zbor lin!
3. Ca pasărea, la zbor în doi
Dacă încă nu ai curajul necesar să te arunci spre Pământ, încearcă să zbori spre el. PG Tandem oferă ore de zbor cu parapanta în tandem pentru care nu ai nevoie de cursuri speciale, doar de nevoie de senzații tari. Un zbor durează între 15 și 30 de minute și depinde de starea vremii. Și poți alege între diferite tipuri de zboruri, de la Plăcut – 10 minute deasupra orașului Rimetea, la Super – peste 30 de minute de zbor peste 3 localități.
La Transilvania eXtreme Adventures ai o serie completă de sporturi extreme din care să alegi cu ce începi meniul pentru curajoși. Varianta de parapantă în tandem are loc în zona Liteni, unde zborurile pot dura între 5 și 15 minute, cu posibilitate de a urca la înălțimi mai mari de 250 metri, în funcție de condițiile meteo.
Toate zborurile includ transportul la decolare și filmarea video ca să retrăiești experiența și doza de adrenalină și acasă.
Pentru cursuri, consultă paginile Asociaţia Spotivă ASPAR din Cluj-Napoca și vezi orarul din luna martie, când încep aceste activități. Întreabă și despre zborul cu parapanta cu motor, dacă tot ce poate face o mașină nu ți se pare suficient de palpitant. La ASPAR și la Sky Transilvania găsești astfel de aparate denumite paramont, pentru experiențe ieșite din comun pe cerul Clujului.
Iar dacă zona aceasta de sporturi și activități te pasioneză mai mult decât orice altceva, află ce alte lucruri poți face în aer și unde, din acest articol despre unde poți zbura în Cluj.
Un psiholog american ne spune că senzația dată de un ”adrenaline rush” creează dependență, la fel ca și zahărul sau cafeaua. De câte ori vedem ceva neobișnuit, teama crește. Dar dacă nu suntem implicați direct, sentimentul de siguranță de după senzația inițială este și mai plăcut.
4. Altă senzație de viteză
Dacă viteza este principalul declanșator de senzații tari pentru tine, o poți experimenta în siguranță pe o pistă de karting. La T&T Karting dispui de un circuit outdoor construit la standardele Comisiei Internaționale de Karting (CIK-FIA). Iar pentru o tură cu un ”Bolid” de 13 cai putere, dar cu o greutate minusculă, acești cai vor părea cei mai nărăvăși peste care ai stat în viața ta. Depinde doar de tine când ridici piciorul din accelerație, iar turele de câte 10 minute se pot repeta de oricâte ori vrei. Află tarifele, locația din apropierea Dejului și condițiile de intrare aici.
Bonus tip: Poți lua cursuri de șofat defensiv la Napoca Rally Academy, o oportunitate doi în unu: poți experimenta senzații tari, în timp ce te pregătești suplimentar pentru orice ocazie cu surplus de adrenalină din viața de zi cu zi.
5. Pe apă, ca pe șosea
Dacă senzația de 4DX la cinema vă creează senzații tari, dar parcă ați avea nevoie de un buton de amplificare, sporturi ca rafting sau kayaking pot fi alternativa. Transilvania eXtreme Adventure și Master Adventure organizează rafting și caiac pe Arieș și Crișul Repede, pe lacul Drăgan, Tarnița sau Beliș.
Coborârile repezi și senzația de apă care mereu vine spre tine, deși mergi spre vale și în sensul de curgere este una care dă o supradoză de adrenalină și recenzii care sună așa:
”O experiență de neuitat! Pentru prima dată nu pot să spun că a fost ușor însă sigur vom mai repeta experiența. Mulțumim ghizilor pentru îndrumare.”
Află mai multe despre sporturile extreme pe ape sau munții din jurul lor din articolul acesta și începe să îți urmărești pasiunea pe căi săpate de ape și forme de relief care te duc dincolo de limitele atinse de majoritatea.
BONUS TIP: Un film intens și o ieșire cu cei mici
Da, chiar și experiențele pe care creierul le inregistrează static produc adrenalină. Vorbeam de filmele 4DX, și dependența de astfel de experiențe e poate motivul pentru care filmele cu explozii sau cele în D sunt mai pe placul pasionaților de senzații tari. Pur și simplu creierul își primește porția de adrenalină. Primim acea combinație de frică și sentimentele pozitive de ușurare după aceea.
”Dacă ne uităm la un film înfricoșător, ne proiectăm sentimentele despre rău asupra personajului negativ sau în situațiile prezentate. Când acea persoană este învinsă, sau situația depășită, ne simțim bine”, ne spun psihologii.
Așadar, combinația perfectă de sală întunecată și un film nominalizat la Oscar pot să te ajute cu doza de senzații tari săptămâna aceasta. Dacă monstrul din Labirintul lui Pan încă îți provoacă vise urâte, atunci și acest nou film al lui Guillermo del Toro are aceleași șanse. Acțiunea din Nightmare Alley are loc în cadru de carnaval, și chiar dacă în trailer nu apar clovni (sau monștri) știi deja că sunt acolo, la pândă. Sau poți merge pe clasicul Scream, care prin titlu este destul de explicit un horror. Nightmare Alley și Scream rulează în cinematografele din Cluj.
Iar imediat cu venirea primăverii te poți aventura în copaci, pe liene și pe turnurile de escaladă din AdrenalinPark, cu cei mici.
Oricare ar fi alegerea, alege să fii și în siguranță. În compania specialiștilor, sau cu grija pentru cei din jur și pentru limitele proprii, bucură-te doar de partea plină a dozelor de adrenalină!