Acum că ai ajuns în Cluj și ai luat un prim contact cu facultatea la care ești, te întrebi unde poți mânca la fel de bine cum o făceai acasă. De această dată, nu vei mai găsi mâncare gata făcută în frigider, ci va trebui să ieși la vânat, adică să cauți în oraș opțiuni care nu te lasă fără bani după o singură săptămână. Chiar dacă primești pachet de acasă, colegii de cameră te vor ajuta să îl termini în două zile, chiar dacă el a fost gândit pentru 5. Prin urmare, iată câteva opțiuni care îți bucură atât stomacul, cât și portofelul.
Cantinele studențești
Nu ești student dacă nu ai mâncat măcar o singură dată la cantină. Aproape de cămine sau de facultăți, acestea pun la dispoziția studenților o multitudine de feluri de mâncare care se schimbă de la o zi la alta, inclusiv deserturi (în caz că ești norocos și prinzi așa ceva). Într-adevăr, vei avea de stat la cozi și s-ar putea să vezi cum dispare cașcavalul pane la care te-ai gândit toată ziua chiar înainte să comanzi tu. Cu siguranță ai auzit din stânga și din dreapta că mâncarea gătită în cantități mari este mai bună, așa că mersul la cantină chiar îți va aminti de casă de cele mai multe ori. Acum, depinde și din zona din care vii și ce pretenții ai, însă nu trebuie trecută cu vederea această opțiune. Cât despre prețuri, cu 10 lei mănânci să te saturi, iar ca vegetarian ieși uneori și mai ieftin de 5 lei (da, există și câteva opțiuni vegetariene). Dezavantajul cantinelor ar fi că în weekend sunt închise.
De exemplu, la UBB cantină este atât în complexul Hașdeu, cât și pe la unele facultăți (FSPAC, FSEGA, Litere etc.), iar la UTCN fiecare complex de cămine are cantina proprie (Observator și Mărăști). Acest lucru nu implică faptul că nu poți mânca la cantina universității de care nu aparții, așa că poți face un experiment timp de o săptămână și să inspectezi mâncarea din mai multe astfel de locuri.
Souper
Țin minte că anul trecut căutam un loc unde poți mânca ieftin și bun în Cluj și mi-a apărut această locație în cale. Plasată chiar în centrul orașului, dacă ești fanul supelor sau vrei să te încălzești într-o zi friguroasă, această opțiune pare a fi ideală. Singurul minus este că spațiul este mic și nu de puține ori am fost nevoită să îmi iau supa la pachet. Aceasta este 10 lei, dar poți opta și pentru un meniu care include și un sandwich. Meniul se schimbă de la o zi la alta și mai mereu vei sta pe gânduri înainte să comanzi. O vizită aici este suficientă cât să îți potolești foamea măcar pentru o bună parte a zilei.
Lunchbox
Apare un moment în viață în care relația dintre tine și cantină nu mai funcționează. Să nu mă înțelegeți greșit, mâncarea e bună la cantină, doar că te saturi de aceleași feluri de mâncare zi de zi de zi. Așa că…trebuie să cauți variante pentru a nu muri de foame. Vei fi tentat, în primă fază, să mănânci doar fast food, iar mall-ul este locul perfect. Îți recomand totuși să încerci Lunchbox. Da prețurile sunt mai puțin mai mari, dar au meniul zilei care e un deal destul de bun și costă 20 de lei. În acești bani primești felul 1, felul 2 și o chiflă.
Lunchbox este prezent atât în Iulius, cât și în Vivo, dar și în Mărăști pe Bd. 21 Decembrie 1989, nr. 128-130.
Cantina Memo 10
Ai auzit în mod sigur de stația Memo, cea la care coboară jumătate de autobuz și apoi se umple la fel de repede. Dacă nu știai, în imediata ei vecinătate se află cantina Memo 10 unde mâncarea are prețuri decente și este la fel de bună ca cea primită de acasă. Este destul de aglomerat la orele de vârf, dar cu răbdare vei ajunge să iei un prânz bun și să mai economisești câțiva bani cu opțiunile de meniul zilei.
Piezișa
Cei care și-au deschis o afacere aici au pus pe primul loc, bineînțeles, studentul. Drept dovadă stau prețurile care sunt accesibile pentru toată lumea. Fie că te apucă foamea la miezul nopții și dai o fugă până la Mama Manu să îți cumperi ceva ieftin și nesănătos (e okay din când în când, doar să nu faci un obicei din a mânca zilnic cartofi prăjiți) sau mergi la Join (ai reduceri pe Studcard și ajungi să dai aproximativ 10 lei pe o porție de paste), nu vei rămâne fără bani după o săptămână și nici nu vei slăbi 10 kg.
Mâncarea gătită din supermarket-uri
Mai mult ca sigur ai în zona căminului un supermarket (Mega Image, Auchan, Carrefour) care pregătește și mâncare gătită. Așadar, dacă ai rămas fără provizii, fără bani, trist și abătut, verifică toate buzunarele de bani și mai mult ca sigur vei aduna de o porție de orez cu piept de pui de la una dintre aceste locații. Prețurile variază în funcție de cantitate, dar nu vei da mai mult de 10 lei.
La Piadina
În caz că ai o fereastră între cursuri, dar care nu îți permite să ajungi până la cămin să te bucuri de pachetul primit de acasă, fă un popas la Piadina unde te vei simți ca într-o excursie în Italia. Vei putea să îți potolești foamea fie cu o piadină (un fel de lipie cu diferite ingrediente) fie cu o salată plină de energie, iar prețurile se încadrează între 10 și 20 de lei.
Reducerile de student
Probabil în această perioadă toată lumea vorbește despre cardurile nebancare care îți oferă reduceri pentru diverse lucruri. Îți sugerez să analizezi cu ce pachete de reduceri vin cardurile pe care le deții (ISIC sau OmniPass), iar dacă alegi să îți faci Studcard vei primi un carnețel cu vouchere, mare parte dintre acestea fiind de genul 1+1. Așadar, îți poți lua un coleg de cameră sau un prieten și să plătiți o singură pizza în loc de două. Aceste reduceri se mai aplică, desigur, și la băuturi și intrări în cluburi, dar și la servicii medicale sau la săli de fitness.
Extra tip: fii atent și pe la restaurantele din jurul facultăților. Marea majoritate au prețuri și oferte studențești. (Pasta la Vista lângă UTCN și Pasta Nostra lângă Fspac. Cine nu iubește pastele?
Așadar, dacă ai terminat pachetul de acasă, acum știi încotro să o apuci când stomacul începe să își facă de cap. Tu ai mers deja la cantină?