Deși ne place mult ceea ce facem, ne tentează des să ne luăm o mini-vacanță și să călătorim prin țară, iar în ultimul timp ne gândim din ce în ce mai mult la vară. Mai e puțin ce-i drept, dar noi deja ne pregătim pentru experiențele pe care vrem să le trăim în sezonul cald. Și pentru că nu de mult am descoperit un concept relativ nou în România, la care ne-a rămas gândul, astăzi vrem să-l împărtășim cu tine și vorbim despre câteva locații de glamping din Transilvania și imediata ei apropiere.
Dacă în alte țări, precum Italia și Elveția, turiștii sunt deja familiarizați cu acest termen, în țara noastră a început să devină cunoscut abia în ultimii ani. Glampingul este combinația ideală dintre bine cunoscutul camping și confortul pe care-l găsim în cabane/hoteluri, iar partea cea mai bună este că au un număr nelimitat de stele, pentru că ai o priveliște panoramică spre cer. Pe noi ne bucură ideea de a avea astfel de locuri de cazare în apropierea zonelor urbane și am pornit prima dată într-un tur virtual prin diferite locuri din țară unde am găsit glampinguri, apoi am selectat câteva dintre ele, situate la maxim 4-5 ore de Cluj.
Începem aventura în județul Bihor, în satul Remeți, la aproximativ 2 ore de Cluj, unde găsim Transilvania Glamping. Este un proiect de familie, realizat în vara anului 2020, din dorința de a construi un spațiu cozy și în același timp glam în apropierea pădurii. Transilvania Glamping cuprinde două unități de cazare ideale pentru trei persoane, amplasate pe o platformă de lemn, în curtea pensiunii Casei Gornicului. Deși este asemănător glampingurilor obișnuite, are câteva accesorii care-l diferențiază: un mini bar cu produse tradiționale zonei, piscină încălzită și, pentru cei care pornesc în drumeții, oferă un coș de picnic special conceput pentru a păstra băuturile și alimentele reci. Dacă te gândești să profiți de zilele călduroase de vară și-ți surâde ideea unui astfel de loc, trebuie să știi că în timpul săptămânii se poate închiria minim o noapte, iar la sfârșitul săptămânii cel puțin două nopți. În preț este inclus micul dejun, accesul la piscina încălzită și o reducere la experiența Intense Ride (trasee Enduro și Downhill). Ah, și dacă te încântă ideea de glamping, dar totuși nu-ți dorești să stai în corturile amenajate, există posibilitatea de a închiria o cameră din interiorul pensiunii Casa Gornicului, decorată cu elemente din lemn. Sunt convinsă, totuși, că odată ajuns în zonă, vei prefera experiența pe care ți-o oferă zona de glamping. Ca să fii sigur că prinzi locuri disponibile în perioada în care îți dorești, fă-ți rezervare din timp – planurile nu merită amânate.
Maramureșul a fost mereu una dintre destinațiile noastre preferate din țară, pentru că acolo am văzut cât de bine se îmbină tradiția cu modernul. Pe lângă multe atracții turistice specifice zonei și deja populare pentru vizitatori, am găsit și un loc în care este amenajat un astfel de glamping. Situat în Vișeul de Sus, la aproximativ 3 ore de Cluj, Valea Vinului Dome este un loc potrivit pentru relaxare, drumeții și pentru iubitorii de natură, fiind un spațiu împădurit, traversat de izvoare, în apropierea munților Rodnei. Tot în zonă se află lacul glaciar Vinderel, aflat între vârfurile Farcău și Mihăilescu, nu foarte departe de cazare. Dome-ul este construit sub formă de cupolă, amenajat modern, cu un pat dublu, o mini-bucătărie, duș și alte facilități care te fac să te simți ca acasă. În plus, ai o priveliște din aceea de-ți taie respirația – spre cer, spre crestele montane și spre pădurea care-l înconjoară. În cazul în care vrei să afli mai multe despre acest loc, fă-ți bagajele, setează-ți GPS-ul și-ai să vezi cu ochii tăi că poți avea o altfel de experiență – dar nu înainte de a-ți face rezervare.
Tot în Maramureș, la 20 de km de Sighetu Marmației, în comuna Ocna Șugatag, se află primul glamping & fishing resort – Hotelul de Bumbac – un loc potrivit pentru pasionații de pescuit.
Tot la aproximativ 3 ore de Cluj, însă de data aceasta în județul Mureș, găsim un nou glamping situat în Lunca Bradului, în mijlocul pădurii. Este o zonă special amenajată, care oferă mai multe posibilități de campare. Pe lângă faptul că-ți creează iluzia că ai ajuns într-un trib de indieni, aici găsești două tipuri de corturi, fie canvas, sub formă de corturi, fie dome, sub formă de iglu. În plus, ai posibilitatea de a-ți amplasa propriul cort, însă cele deja existente în complex sunt dotate astfel încât să-ți dea senzația că stai într-un hotel, dar în inima pădurii. Așa cum îi spune și numele, tabăra a pornit ca un camping și oferă în continuare astfel de experiențe pentru cei care își doresc o ieșire clasică cu cortul, însă pun la dispoziție și opțiuni pline de confort, la standarde de glamping. Cu toate acestea, conceptul care a stat la baza amenajării acestui spațiu iese un pic din tiparele glampingului despre care am povestit anterior, pentru că a pornit din dorința de a forma o comunitate de oameni care să se bucure împreună în jurul unui foc de tabără sau să facă activități comune. Dacă în Maramureș vorbeam despre liniște și relaxare, în Camping Fain armonia vine din buna dispoziție a oamenilor. Bineînțeles, există și un spațiu amenajat pentru cei care-și doresc să scape de agitația și zgomotul urban, în zona de hamacuri sau în ciuberul cu apă caldă. În complex există multe posibilități de a-ți petrece timpul, de la jocuri de societate, până la workshop-uri și expoziții de artă, iar dacă asta nu-i suficient și te afli printre aventurierii care-și doresc altfel de activități, zona din apropiere este foarte ofertantă. De-a lungul defileului Toplița-Deda există peste 100 de peșteri formate în perioada activă a vulcanului Căliman Gurghiu. Două dintre acestea sunt considerate o raritate în România și pot fi vizitate: peștera Căsoaia lui Ladaș și peștera Andreneasa. Mai mult de atât, dacă ești pasionat de sporturi extreme, trebuie să știi că pe Mureș se practică raftingul. Sună fain, nu?
Într-o poiană ascunsă între munți, în Valea Iarului, județul Hunedoara, la aproximativ 4 ore și jumătatea de Cluj, ne așteaptă o nouă experiență. Campingul Valea Iarului se deosebește prin simplitatea decorului și prin complexitatea peisajului din jur. În acest loc împrejmuit de pădure, găsim 42 de locuri de cazare în corturi suspendate pe punți de lemn, amenajate fără accesorii pretențioase, dar cu toate facilitățile. Fiind o zonă turistică, glampingul poate fi un punct de plecare spre diverse trasee, fie că vorbim de cățărări pe stâncă, fie cu bicicleta spre Cerna sau Tismana. Poți să alegi trasee spre Vf. Iorgovanu, spre cumpăna apelor Jiu-Cerna, spre Valea Soarbele sau spre Vf. Oslea și poți solicita să fii însoțit de un ghid turistic. Noi ne-am trecut deja și destinația aceasta pe lista de dorințe, mai ales că ne plac drumețiile și, mai ales, momentul acela de relaxare mult așteptat de după.
Singurul loc de glamping dintr-o zonă urbană. Locul perfect pentru un city break în natură. Aflat la aproximativ 4 ore de Cluj, mai exact în Brașov, Dragonfly Gardens îmbină liniștea naturii cu energia orașului, lucru care transformă această destinație în ceva unic în România. Alcătuit din mai multe corturi de lux, spațiul te conduce într-o atmosferă aparte, unde nopțile vin cu un aer misterios, iar diminețile cu gustul relaxării. Liniștea și confortul oferite de această destinație încântătoare te pregătesc pentru locurile care așteaptă să fie vizitate în împrejurimi. Fiind situat în apropierea centrului, există numeroase obiective turistice care merită văzute – până la urmă e un city break în Brașov, nu? În doar 10 minute de mers cu autobuzul ajungi în inima orașului, unde poți vizita Piața Sfatului, vârful Tâmpa, După Ziduri, Turnul Alb și Turnul Negru sau Strada Sforii. Toate acestea trecând pe sub Poarta Ecaterinei și Poarta Șchei, adevărate atracții istorice. Dacă vreodată ți-ai dorit să fii în mijlocul naturii și să simți aerul și liniștea munților, în timp ce vizitezi un oraș mare, Dragonfly Gardens este cea mai potrivită opțiune.
Rămânem în zonă și ne îndreptăm spre Azuga, unde ne așteaptă Wegloo, o altă locație de glamping, situată la 4 ore jumătate de Cluj. Este o destinație apreciată de mulți turiști datorită armoniei dintre lux, confort și relaxare chiar în mijlocul munților și totuși nu atât de departe de oraș. Înconjurat de pădure și munți, vei uita de viața cotidiană și te vei bucura de peisajele superbe care te înconjoară. Prin construcția sa, Wegloo te poartă oriunde îți zboară imaginația, datorită acoperișului transparent prin care poți să privești stelele unei nopți senine sau să te bucuri de răsăritul soarelui chiar din pat. Ambianța caldă din interior este creată de decorul atent ales, de soba pe lemne care face totul mai călduros, dar și de jacuzzi-ul propriu amplasat pe terasă. Fie că vii aici doar de dragul naturii sau pentru a scăpa de jungla urbană, dome-ul dispune și de un SmartTV cu acces la Netflix pentru seri cât mai relaxante în inima Carpaților. Wegloo este confortul casei adus în mijlocul munților și merită vizitat pentru tot ce are de oferit. Așa că pregătește-te de o mini-vacanță, fă-ți bagajele din nou și alege această destinație faină din țara noastră.
Ne-am îndepărtat puțin de Cluj, suntem la 5 ore distanță, într-o altă zonă frumoasă a țării, între Piatra Craiului și Bucegi, în glampingul Ursa Mică. Întreg complexul poate găzdui până la 48 de persoane în cele 12 corturi amenajate. Pe lângă confortul de care te poți bucura în fiecare cort, în glamping resorts ai un restaurant cu preparate proaspete care provin de la fermă și de la stână, o saună pentru relaxare și ciubere cu apă caldă. Dacă nu ești genul care să stea prea mult într-un singur loc, Ursa Mică este locul ideal pentru plecări în drumeții sau pentru diverse activități. Zona îți oferă o mulțime de opțiuni pentru trasee montane, trekking prin chei sau peșteri, hiking în Piatra Craiului și Bucegi, rute de mountain-bike sau de e-bike, alpinism și ski. Dacă te îngrijorează distanța prea mare, dar sună tentant, păstrează opțiunea pentru un concediu de-o săptămână – merită experiența. Nu doar zona de glamping este spectaculoasă, ci și traseele montane din apropiere. Este o destinație potrivită atât pentru grupuri de prieteni, cât și pentru o vacanță cu familia. Dacă-ți dorești să analizezi prețurile, facilitățile și condițiile de cazare, intră pe site-ul lor.
Tu ai fost în vreuna dintre cele 7 destinații?