We’re Here To Help You

Contact us today to schedule an appointment

Call us today

815.555.5555

Request a Service

Cum a fost la… whisky tasting la Bardot

Home $ Articole $ Cum a fost la… whisky tasting la Bardot

După ce le-am trecut pragul celor de la Bardot de îndeajuns de multe ori încât să ne familiarizăm cu schimbările apărute în urma procesului de rebranding, am făcut o oprire la ei și pentru whisky tasting. Cu toate că la Bardot acum se pune mai mult accent pe bucătărie, punctul central rămân în continuare băuturile – iar asta pentru că echipa de barmani a fost și rămâne printre cele mai bune din oraș.

Cu un display de băuturi care arată exact cum ar trebui să fie display-ul unui bar adevărat și cu titlul de „singurul bar din Cluj și, poate, din România, cu peste 200 de etichete de single malt”, Bardot pune în continuare preț pe calitate, fie că vorbim de mâncare, băuturi sau experiența de oaspete. Așa se explică faptul că țintesc să-și educe clienții să se delecteze cu băuturi cât mai calitative posibil și organizează periodic sesiuni de whisky tasting. Folosesc aceste degustări ca o oportunitate ca, prin intermediul barmanilor, să le aducă la cunoștință oaspeților că există băuturi speciale care deși sunt accesibile, unele sunt mai puțin cunoscute publicului larg. Așa, le oferă acestora șansa să deguste nu numai ceea ce e la modă, ci și combinații mai speciale.

Prețul unei degustări de whisky care include trei băuturi și o sticlă de apă începe de la 49RON. Începând de aici, poți construi, mai departe, în baza gusturilor și preferințelor tale. Poți alege cu încredere, după plac, orice băutură dintre cele peste 200 de etichete incluse în meniu. Și, pentru cei avansați și cunoscători într-ale băuturilor alcoolice, există și alte pachete care ar putea să fie de interes – nu rămâne decât să întrebi barmanii despre asta. La urma urmei, în Cluj și nu numai există numeroase locuri unde bei băuturi scumpe, dar de calitate inferioară; la Bardot, în schimb, poți avea o experiență calitativă, la un preț corect.

Ca să-ncepem degustarea, ne-am așezat la bar, iar barmanul ne-a servit cu trei pahare care conțineau o cantitate de 20 ml de whisky fiecare. Ceea ce am ales să degustăm prima dată a inclus: Glen Scotia Victoriana, Macallan Double Cask 12YO și Glen Elgin 12YO.

Glen Scoția Victoriana e un single malt cu ABV suficient de mare, de 54,2%, încât să mențină bine toate aromele sale. Victoriana este inspirat de vremurile Imperiului Britanic condus de Regina Victoria, perioada în care a apărut distileria Glen Scotia și a prosperat alături de toate celelalte distilerii care își ofereau produsele în regat. Whisky-ul impresionează prin aroma de stejar și cremă de zahăr ars ce evoluează în fructe caramelizate și stejar rindeluit. Ca gust, Victoriana este puțin dulce, apoi aduce note de coacăze negre, ce îl fac să fie astringent. Aromele de mijloc sunt mai intense și, pentru a le calma, este necesar amestecul cu apă, după gust. Finish-ul este lung, curat și ușor dulce, cu tonuri de păstăi de fasole verde și cacao.

Povestind cu barmanii de la Bardot în timpul degustării, am aflat că în prezent, The Macallan este unul dintre cei trei mari producători de whisky din lume, după cantitatea produsă anual, în distileria aflată în regiunea Speyside. Macallan Double Cask 12YO este creat dintr-un echilibru perfect între butoaie din stejar american și butoaie europene asezonate cu vin fortifiat sherry Oloroso. Aspectul băuturii este auriu, iar mirosul este de bomboane de zahăr ars şi unt cu note de măr copt, glazurat cu caramel, portocală confiată, cremă de vanilie și stejar verde. Din perspectiva gustului, se remarcă aromele persistente de condiment lemnos și citrice confiate, echilibrate de stafide și caramel. Ca finish, se face simțit stejarul și alcoolul cald, dulce și sec.

Preferatul nostru, Glen Elgin 12YO, are ca element definitoriu fructozitatea luxuriantă care este obținută din amestecul de cereale pure, fermentate mult timp și distilate cu răbdare în cele șase alambicuri clasice. Aspectul whisky-ului este auriu-strălucitor și mirosul – de arome de cereale, malț, cafea espresso (puțin afumată) și fagure de miere. Gustul e moale, cu aromă de malț, puțin unt sărat întins pe pâine și stafide. Finish-ul, pe de altă parte, este lung, cu note de orz și ovăz copt.

Pentru cea de-a doua degustare am ales băuturi precum: Knockando 21YO Master Reserve, Old Ballantruan Peated Malt și Aberlour Casg Annamh.

Knockando 21YO Master Reserve se trage dintr-o distilerie a cărei producții se realizează, încă de la fondarea sa, numai din ingrediente naturale: orz mălţuit, drojdie şi apă pură din izvorul Cardnach, aflat în apropiere. Aspectul băuturii este auriu, în timp ce mirosul se deschide cu un parfum de fructe și flori. Puțină apă scoate la suprafață notele de cereale și malț. Din punctul de vedere al gustului, se remarcă corpul ușor, fin, dulce și plăcut. Deși e sec și acidulat, el este destul de complex pentru cei 12 ani de maturare în butoaie de bourbon. Finish-ul său este scurt, clar și ușor de savurat.

Old Ballantruan Peated Malt este numele unuia dintre cele mai afumate whisky-uri produse de Distileria Ballindalloch; un mix splendid de Speyside single malt, cu note citrice zemoase și senzații de malț. Mirosul său este plin și bogat. Se remarcă notele de vanilie cu nuanțe de ierburi uscate și cremă de cacao, precum și turba blândă cu o notă de mentol și de extract de malț. Mai mult, gustul său ușor afumat este plin și zdrobitor, cu note de zahăr de orz și cereale prăjite. Finish-ul – lung, neted, cu note de fum de lemn moale și turbă îmbogățită cu zahăr de orz.

Preferatul nostru dintre cele trei whisky-uri degustate în a doua rundă de tasting – poate și datorită poveștii pe care ne-a împărtășit-o barmanul în timp ce-l degustam – s-a dovedit a fi Aberlour Casg Annamh. Un whisky rareori întâlnit în ziua de astăzi, Aberlour Casg Annamh e o băutură low on stock în Scoția, țara de proveniență a distileriei sale. Distileria Aberlour a fost jefuită la începutul anului trecut. Atunci, în urma spargerii, un număr de sticle de mare valoare dintr-un lot care încă nu a fost vândut au fost furate. Ca urmare, și în ziua de astăzi, stocurile de Aberlour Casg Annamh sunt reduse (înspre inexistente) în Scoția și nu numai – ceea ce a dus la creșteri enorme ale prețului acestui tip de whisky în Regatul Unit. În schimb, în Cluj și, mai specific, la Bardot, Aberlour Casg Annamh se găsește în continuare; și, cu certitudine, la un preț foarte bun comparativ cu prețurile din afara țării.

Aberlour Casg Annamh este un tip de whisk produs din apă curată și malț, distilat tradițional și maturat în butoaie din stejar după meșteșugul vechi de 140 de ani, într-un loc seren din regiunea Speyside, în satul Aberlour. Varianta de 12 ani este un exemplu excelent al profilului clar, citric, oferit de noul distilat Aberlour, finisat de o dublă maturare. Butoaiele de stejar pătrunse de aromele elegante ale vinului sherry sunt folosite cu mare efect pentru a lăsa acestui whisky arome consistente și echilibrate. Aspectul său este chihlimbar auriu, mirosul – fin și rotund, cu note fructate de măr roșu, iar gustul – se remarcă prin aromele de vin sherry, urmate de alte arome fructate, echilibrate de multă ciocolată. Finish-ul este, în același timp, cald și lung, precum și dulce și condimentat.

Degustarea a culminat cu o gustare împărțită la bar, cu preparate așa cum ne-au obișnuit cei de la Bardot. Am optat pentru Bruscheta Giardino și Quesadilla – în cazul cărora s-a făcut simțit gustul specific cuptorului Josper. De notat este că Bardot e unul dintre puținele locuri din Cluj în care se gătește la cuptor pe cărbuni, de interior; și credem că ăsta-i unul dintre ingredientele secrete care face cu adevărat diferența atunci când vine vorba despre bucătăria lor.

Atât preparatele, cât și băuturile calitative specifice Bardot pot fi degustate în clădirea frumoasă din Piața Muzeului, la numărul 3, asupra căreia s-au făcut recent renovări, necesare pentru mentenanță. De îndată ce le treci pragul, rămâi cu sentimentul că Bardot este o combinație interesantă: un British pub, dar cu iz franțuzesc, and with a twist.

Ca să-i vizitezi și să te bucuri de un whisky tasting, nu uita să-ți rezervi o masă apelându-i la numărul de telefon 0741 055 821. Mai mult, dacă vrei să fii la curent cu planurile lor de weekend, urmărește-i pe Facebook și Instagram.

Așadar, ne dăm întâlnire la Bardot pentru un whisky tasting?

Trimite articolul:

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!