We’re Here To Help You

Contact us today to schedule an appointment

Call us today

815.555.5555

Request a Service

Cum a fost la ClujLife Community Conference #4 (I)

Home $ Articole $ Cum a fost la ClujLife Community Conference #4 (I)

by | Feb 5, 2018 | Articole, Cum a fost la

Am început anul reamintindu-ne ce și unde v-a plăcut cel mai mult în 2017, prin voturile ClujLife Awards. Așa că, după aproape o lună în care s-au votat preferații clujenilor, a venit timpul să ne întâlnim cu antreprenori, oameni de comunicare, organizatori de evenimente, bucătari…pe scurt, oameni care fac din Cluj locul pe care îl îndrăgești, la ClujLife Community Conference, ediția 4. Prima parte a conferinței a fost intitulată Local Heroes și ne-a oferit câteva insight-uri despre ce a fost și ce va urma pentru unele business-uri cunoscute din oraș. Vi le-am prezentat anterior, iar dacă ați omis articolul, aruncați o privire aici. Noi ne-am lăsat prinși în poveștile speakerilor și, pentru că ne-au stârnit curiozitatea, au fost cerute și detalii suplimentare.

Pe scurt, despre prima secțiune din cadrul #CCC:

Cum conferința a început destul de devreme, ce mod mai bun de a o deschide dacă nu printr-o discuție despre cafea? Zis și făcut. Puțin emoționat, dar cu pasiune în ochi, Vasile Lupșac a fost primul invitat ”pe scenă” și ne-a povestit despre Let’s Coffee, o afacere pe care a adus-o din Sighet, împreună cu soția lui, Oana. Numele coffee-shop-ului, devenit afacere de familie, a venit de la Let’s dance, iar atmosfera caldă, familială încearcă să o transmită fiecărui oaspete care îi vizitează. Concentrați pe a oferi cafea de calitate, aceștia nu plănuiesc momentan să se extindă. Știți cum se spune: calitate, nu cantitate. Care e rețeta lor pentru a-și atrage clienții? Micile detalii: de la echipamente bune, la produse de același fel. Tocmai de aceea la ei nu veți găsi un meniu extrem de complex, ci se rezumă la câteva specialități. De remarcat e faptul că e un coffee-shop unde nu se servește zahar. Și ghici ce? Nici nu e nevoie. Deși în Cluj exigențele sunt mai mari, Vasi ne-a spus că se bucură de faptul că discută cu oaspeții lui despre ce, cum sau din ce le face cafeaua. Iar dacă până acum i-ați întâlnit doar pe cei doi în cafenea, în curând veți face cunoștință și cu Andrei, noul lor coleg, ce tocmai învață și descoperă tainele cafelei.

 

A urmat povestea din spatele a ceea ce e Grande, spusă de Alexandra Pașcalău-Popa. Parcă numele a fost predestinat, având în vedere că în cei 7 ani de când au deschis, au crescut de la 3 la peste 80 de angajați. Ea și soțul ei, Ciprian, se completează în administrarea afacerii: ea gestionează partea de HR și contabilitate, el este responsabil de legăturile cu furnizorii. Au început cu pizza la felie, iar în timp, s-au extins până la delivery, în prezent reușind să facă față și la comenzi uriașe, cum ar fi 330 de pizza, pe care le-au livrat în 3 ore. Pe parcursul anilor au observat că ofertele de tip 1+1 atrag clienții și au remarcat că oamenilor le place cel mai mult pizza “cu de toate”. Își apreciază clienții fideli, astfel că îi răsplătesc cu diferite discount-uri sau bunătăți suplimentare. În materie de personal, pun accentul pe seriozitate și nu neaparat pe experiență, fiind dispuși să-i învețe pe noii veniți tot ce trebuie să știe pentru a face parte din echipă.

 

Am continuat discuția din zona culinară cu Chef Nicu (Nicolae Crăciun), cel care ne încântă papilele gustative din food truck-ul Ciumbru. ”Dacă în 2016 lucrurile au mers bine, în 2017 au mers neașteptat de bine”, spune Nicu. Totuși, într-un food-truck, lucrurile sunt mai intense decât par, fiind practic o bucătărie în miniatură. E frumos, ne-a mărturisit el, dar e și o provocare și își cere scuze pentru cozile la care am așteptat în cadrul unor evenimente. Preparatele  Cimbru sunt pregătite din produse locale, 80% dintre furnizori fiind din Cluj, iar numărul maxim de porții pe care îl pot realiza pe zi este de 400. Iar dacă credeați că Chef Nicu are o preferință pentru cimbru, în detrimentul celorlalte condimente, lucrurile nu sunt chiar așa, numele fiind ales întâmplător. Se asigură că oferă produse de calitate, concentrându-se pe un număr redus de preparate, dar foarte bune. Dorește să realizeze o educare a consumatorilor și, tocmai de aceea, consideră un avantaj faptul că prin intermediul food-truck-ului relația cu clienții este directă. Din experiența lui, personalul e atras la Cimbru în primul rând pentru dinamică și pentru produs. Planurile lui de viitor nu s-au schimbat: urmează să ne întâlnim cu ei și într-o locație fixă, un restaurant ce va avea un meniu sezonal și ne pregătește multe surprize. De-abia așteptăm!

 

Au urmat Alan și Yoan, cei doi tineri francezi care au inițiat Boozy Delivery, serviciul prin care se livrează băuturi în maxim 30 de minute. De unde a apărut ideea acestei afaceri? Din nevoia lor personală, spun cei doi. Anterior, lucrând în corporații, cu un program lung, și-au dat seama într-o seară că le-ar plăcea să nu fie nevoie să meargă până la magazin pentru a achiziționa alcool. Râzând, s-au confesat că din cauza stării de lene a apărut o idee bună până la urmă, pentru că rezolvă o problemă pe care majoritatea dintre noi o avem: vrem totul acum, fără să așteptăm. De la momentul ideii și până au deschis Boozy nu a durat prea mult, pentru că, aparent, procesul e mai simplu decât în Franța. Momentan ei fac totul, de la întreținerea site-ului, la preluarea și livrarea comenzilor, dar au planuri de extindere, ceea ce implică și alți angajați. Afacerea lor e potrivită pentru orice oraș, dar deocamdată, se concentrează pe consolidarea poziției lor în Cluj, pe crearea awareness-ului. Cât despre posibili clienți minori, cei doi se asigură că văd și un act de identitate înainte de a finaliza livrarea.

Mai apoi, Florin Laza și Ioana Artene ne-au vorbit despre Klausen Burger, ce se remarcă atât ca restaurant, cât și ca berărie. Florin, manager Klausen Burger, ne-a spus direct că nimeni nu a cucerit definit Clujul. Scurt și la obiect. Orașul e în continuă schimbare, prin urmare trebuie să țină mereu pasul și să aducă ceva nou. E nevoie de o anticipare a trendului, zice el. Iar inovația nu se referă doar la decor, ci e necesară și o inovație a gustului. Din 125 de berării în România, au rămas 10, prin urmare, berea artizanală e un important atuu. Ioana ne-a explicat că fiecare lot de bere este puțin diferit la gust și că ei sunt specializați pe 5 sortimente, la care se adaugă vara aromele de lămâie și cireșe. În ceea ce privește angajații și fluxul acestora într-un restaurant, Florin a menționat că a remarcat o nevoie de creștere a nivelului de răbdare în rândul tinerilor, pentru ca aceștia să aibă timp să învețe ce implică o meserie și să nu mai renunțe cu atât de multă ușurință. Iar dacă sperați să petreceți pe terasa Klausen, din păcate, evenimentele prea zgomotoase sunt înlocuite cu seri relaxante, pentru a nu fi deranjați vecinii. Iar dacă tot veni vorba de terasă, ne așteaptă o redecorare a acesteia, sperăm că nu ați uitat. Alte planuri de viitor privesc promovarea Klausen Burger și în alte orașe.

Numai bine a venit pauza în care ne-am bucurat de o gustare, dar și o DEgustare a berilor din portofoliul Klausen Burger. Invităm participanții să împărtășească opinii despre gustul acestora.

Iar CCC nu s-a încheiat aici, ci au urmat încă două secțiuni. Curând vă povestim și despre ele.

UPDATE: Continuarea o găsiți aici.

Trimite articolul:

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!