We’re Here To Help You

Contact us today to schedule an appointment

Call us today

815.555.5555

Request a Service

Interviu cu Alin Simon, fondatorul Alikof

Home $ Articole $ Interviu cu Alin Simon, fondatorul Alikof

Întâlnirea cu Alin de la Alikof nu a fost una întâmplătoare, noi de mult timp având în minte câteva întrebări pregătite pentru el, pentru că eram curioși de cum funcționează și partea aceasta de soluții și servicii din domeniul ospitalității. Doar așteptam momentul oportun. Până când a venit. Discuția, având loc în timp ce savuram un espresso, a debutat cu o întrebare legată de ce aveam în ceașcă, bineînțeles, cum ar trebui înțeleasă și analizată această băutură.

Totul pleacă de la extracție. În funcție de rația pe care o folosim, temperatura și ceilalți pași, vom obține un taste în ceașcă, mai bun sau mai puțin bun. Senzația de acru e creată de ceva anume, cea de dulce de altceva și tot așa. În funcție de cafeaua pe care o folosești și de tipul de prăjire (light, medium, italian), se știe dinainte ce fel de note trebuie să avem la final, iar dacă respectăm pașii și rețeta, ar trebui să avem în față o băutură perfectă, indiferent de tipul ei. Despre asta aș putea să îți vorbesc o zi întreagă, dar dacă există doritori care ar vrea să afle mai multe detalii tehnice, îi așteptăm la showroom-ul nostru de pe strada Nădășel, nr. 20.

 

Mai apoi, am trecut la treburi mai serioase. Am vrut să aflăm cum a pornit el acest business, care i-au fost planurile, dar și cum vedea piața la momentul acela, pentru ca ulterior să vedem și cum a evoluat munca lui. Alin ne-a spus că în timpul facultății a muncit, iar cel mai accesibil loc pentru studenți când vine vorba de angajări în perioada studenției, era și este și acum, barul. A început să-i placă ce făcea și trata lucrurile cu seriozitate, așa că a urmat un curs de bartending la București.

La acea vreme, prin 2008, începuse să apară ideea de barista, abia se dezvolta însă, nu existau prea multe cunoștințe. Pașii care au urmat au fost cumva naturali, normali. Alături de unul dintre cei mai importanți colaboratori și persoana cu care am început am adus produse din București la Cluj, eram managerul unei cafenele drăguțe, undeva în Mărăști, am introdus Origini în 2009 și ușor, ușor, am început să facem treabă. Deja înțelesesem într-o măsură destul de mare care erau minusurile, ce anume era pe piață și ce nu, și am identificat practic care erau problemele existente. Nimeni nu dădea importanță oamenilor atunci, iar eu cred că pentru noi, în industria aceasta, cei din fața noastră sunt cei mai importanți, ei sunt ambasadorii produsului tău.

Produsele pe care le-au adus ei atunci nu erau branduri internaționale, care să fie recunoscute de oameni într-o fracțiune de secundă și să se vândă ușor. Erau nume noi, de care nimeni nu mai auzise: Moak, ceaiul Althaus, precum și accesorii și echipamente diverse. Publicul a fost cumva reticent la început, dar ei au găsit modalități prin care să le arate oamenilor că nu era important ce scria pe o pungă, ci ce anume rezulta la final. De-a lungul timpului, portofoliul lor a evoluat, iar Alin ne-a spus că acesta este în permanență adaptat nevoilor clienților.

Dacă acum 5 ani de zile oamenii nu erau atât de interesați de detaliile produsului și noi căutam mai mult să le explicăm, să despicăm produsul în patru și să-i prezentăm fiecare părticică a lui, acum trasabilitatea a devenit un aspect vital. De asta și aducem produse cu o transparență maximă, pentru că omul trebuie să știe de unde vine, cum a fost procesat, toți pașii pe care i-a parcurs până ajunge la el în ceașcă.

 

Din acest motiv, în echipa Alikof, toți membrii dispun de toate cursurile stric necesare în domeniul cafelei. El consideră că vânzarea de cafea nu este posibilă doar pentru că ești un super vânzător, ea nu se încadrează într-un tipar și trebuie să cunoști și puțin tehnic, dar trebuie să știi ceva și despre filtrarea apei, despre râșniță, espressor etc. Ei și a lor băutură aromată călătoresc prin zona Transilvaniei, în special Maramureș, Bistrița, Alba-Iulia, însă preferă să nu se distanțeze mai mult de atât, pentru că nu ar mai putea oferi anumite servicii și nu ar fi fair-play pentru toată lumea.

Pe lângă produse, noi oferim și echipamente, spre vânzare sau comodat. Totul pleacă de la specificul locației pe care o gândește owner-ul. Pentru un restaurant e nevoie de un anumit tip de echipament, dar nu trebuie să rămână așa, putem folosi și unul recomandat pentru coffee-shop-uri. Noi lucrăm cu trei mari producători – Astoria, La Spaziale și Nuova Simonelli – și ei dispun de gamă medium și high. Totul pleacă de la ce se poate dezvolta, căutăm să oferim cele mai bune soluții adaptate specificului. În coffee-shop-uri, bistro-uri, unde vânzarea de cafea e bună și foarte bună, clar nu putem merge cu orice fel de echipament, locația fiind factor esențial de luat în calcul.

În ceea ce privește Goppion, producătorul de cafea pe care l-au ales tocmai pentru că pot urmări traseul produselor, acesta este un brand italian, nișat, spre quality. Alin spune că le pot prăji cantități mai mici, așa cum își doresc ei, care sunt livrate într-un timp foarte scurt – 24h din momentul din care cafeaua este ambalată. În plus, niciun blend și nicio origine nu depășește 30-45 de zile de la momentul prăjirii până la momentul în care ajunge în locație, iar asta contează enorm la tot ce înseamnă prospețime. Chiar dacă atrag un cost ușor mai mare, pentru că nu-și fac stocuri imens, preferă ca ceea ce este în ceașcă să fie fresh, proaspăt, și de asta optează să facă treburile în felul acesta, de la Goppion având și cafea certificată.

Noi încercăm să fim mereu la curent cu noutățile din domeniu. În fiecare an există un buget dedicat pentru participarea la târguri de specialitate, training-uri, workshop-uri, iar 2017 a fost un an foarte bun pentru noi din acest punct de vedere, pentru că am reușit să acoperim atât partea de vânzări, cât și produse. Nu vrem să rămânem la statutul de vânzători, banii și prețurile fac parte din ultimele discuții pe care le purtăm.

Nu am putut pleca fără să pomenim și de cafeaua cu lapte care se servea atât de mult în trecut, dat fiind că am avut ocazia să-l prindem la povești pe Alin și suntem ca niște pisici când vine vorba de cafea: ne băgăm nasul peste tot. El consideră că se opta pentru această variantă pentru că era safe, era și un reflex cumva această ”cafea lungă”. Dar odată ce lucrurile au evoluat și au venit mai multe recomandări de partea cealaltă a barului, s-a făcut primul pas și oamenii și-au dorit să încerce, ceea ce e foarte important. Și au găsit bariști și persoane specializate de la care au avut ce învăța, în special în coffee-shop-uri, care s-au dezvolvat foarte mult în ultimii doi ani.

Nu trebuie să scăpăm din vedere că în anii ce-au trecut, situația economică a fost una destul de bună, iar oamenii au gestionat altfel lucrurile, spun asta pentru că am văzut că s-a cunoscut o cerere la alt tip de produse. Și acesta este un factor care trebuie luat în calcul atunci când ne gândim la progresul făcut. Mi-aș dori ca în următorii ani acest trend să se mențină, îmi imaginez că cei buni și foarte buni se vor extinde, probabil se vor deschide și alte business-uri mici, pentru că pare un domeniu accesibil, cel puțin la prima vedere. Dar e mai greu decât pare și poți rămâne anonim sau să faci performanță, așa cum e oriunde. Noi ne străduim să fim în fiecare zi mai buni în tot ceea ce facem și suntem recunoscători clienților și partenerilor care au încredere în noi și în munca noastră.

Noi ne-am bucurat de cafeaua de la Alikof la ClujLife Community Conference și suntem nerăbdători să o încercăm din nou!

Trimite articolul:

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!