De Frank ne-a plăcut de la prima vizită. Dintr-o bucată, sincer, deschis, Frank servește în berăria lui de pe Emil Isac, nr. 25, bere dintr-un tanc și mâncare preparată pe grill. Fără alte trucuri. Cum ar zice el – adevărul netrucat, nepasteurizat, neîmpachetat. Bine, poate că are, de fapt, un mic truc în mânecă, despre care noi am povestit foarte pe scurt în trecut: bere din tanc, pe numele ei Ursus Tank, este livrată într-un timp foarte scurt direct din fabrică. Noi nu ne-am putut abține și l-am întrebat pe Frank (reprezentat de vocea proprietarului localului, Lenard Matei) una-alta despre acest lucru în jurul unei halbe. Pline, bineînțeles.
Așadar, din fabrică în halbă, pe masa Frank the Tank, unde oamenii o descoperă și îndrăgesc instant. Iar motive în acest sens sunt multiple, doar permiteți-ne să vi le prezentăm, așa cum ni le-a expus și nouă acest cârciumar-ospătar-bucătar-berar Frank.
Imediat ce fermentează, e băgată într-un alt container, mobil, unde nu intră în contact cu lumina, aerul sau diferențele de temperatură.
În primul rând, avem o bere super proaspătă, adusă direct din fabrică. Imediat ce fermentează, e băgată într-un alt container, mobil, unde nu intră în contact cu lumina, aerul sau diferențele de temperatură. Această bere limpede, proaspăt filtrată la rece și nepasteurizată ajunge în Cluj în doar 6 ore, se oprește în gangul nostru, cuplăm un furtun igienizat la respectivul container de bere și de acolo umplem două tancuri deodată, fiecare în parte având capacitatea de 250l. Anunțăm cu 72 de ore înainte când avem nevoie de refill. Momentan, noi comandăm de marți pe vineri, săptămânal, cam acesta e și ritmul de consum.
Un rol foarte important în schema dată îl joacă și atenția acordată în timpul transferului și depozitarea optimă a băuturii în localurile care au fost selectate pentru a comercializa Ursus Tank. Tancurile din locații sunt dotate cu o tehnologie care permite menținerea temperaturii, iar în timpul transportului și ulterior, berea nu intră în contact cu lumină, oxigen sau dioxid de carbon, lucru care face, cu siguranță, diferența. Oxigenul imediat ar strica berea, lumina ar schimba-o. CO2-ul, stând foarte mult în presiune peste bere, se impregnează în aceasta și îi oferă mai mult gaz, îți pică mai greu. Berea, dacă se face în mediu închis, cumulează CO2 din fermentare și rezultă niște bule mai fine, mai ușoare. Cele date de presiune sunt mai mari și se simt și în gură mai puternic. CO2-ul schimbă gustul berii, o face mai amară, o amăreală care se distinge față de cea provocată de hamei exclusiv. Experiența berii acasă la Frank e diferită, pur și simplu prin prisma faptului că pune pe mese o bere care oferă maximum de prospețime a gustului.
Berea are o durată scurtă de consum, respectiv un termen de valabilitate 14 zile din momentul în care ajunge în tancul nostru. În acest timp, dacă nu o vindem, suntem nevoiți să o aruncăm, lucru pe care l-am și făcut deja odată, chiar când am deschis. Noi calculasem o anumită zi pentru deschidere, dar ne-au întârziat niște hârtii și doar două zile am putut vinde din berea respectivă, restul a mers la canal. Chiar ne-am aventurat noi, intern, și am gustat din bere după 14 zile. Am constat că, într-adevăr, se simte că nu mai e chiar așa de proaspătă. Este, în continuare, o bere superbă, dar nu i se mai simțea prospețimea tipică, se îndrepta deja spre un gust de bere ca toate celelalte.
Până acum, feedback-ul oaspeților este mai mult decât îmbucurător. Sunt, desigur, și oameni care i-au spus că preferă berea mai amară. Mulți, însă, revin pentru berea aceasta, pentru că le pică bine. Noi am fost foarte încântați să auzim asta, și pentru că ne place mult la Frank the tank, dar și pentru că admirăm curajul tuturor celor care au decis să-și vadă de drum, chiar și în 2020, chiar și în plină pandemie. Nu-i lucru simplu să te ții de un proiect și de o idee când toată omenirea s-a dat peste cap, iar Frank ne-a confirmat acest lucru.
Inițial, trebuia să avem Pilsner la tank, dar nu s-a mai deschis către noi coridorul prin Cehia și a trebuit să ne reprofilăm. Voiam foarte mult să facem ceva inovativ, să nu avem doar un nou pub, iar tank-urile ne-au oferit elementul de diferit pe care îl căutam. Ne-am organizat destul de rapid cu cei de la Ursus și colaborarea aferentă, dar a intervenit o altă problemă, respectiv cea a design-ului pregătit pe flaship pub Pilsner Urquell. A trebuit să schimbăm planurile și acest lucru ne-a mai întârziat vreo 2 luni. A venit pandemia, care pe lângă faptul că ne-a încetinit, ne-a ridicat și foarte multe întrebări legate de business, și uite așa am ajuns la 6 luni. Nu ne-a mai luat niciodată atât de mult să deschidem o spațiu.
N-a fost treabă simplă, dar au scos-o cu brio la capăt și au planuri mari pentru viitor, mai ales că spațiul pe care îl au acum le permite acest lucru. Sus, la etaj vor să facă o zonă pentru evenimente, de închiriat. Au peste 300 de metri pătrați, deci se gândesc la evenimente mai mari, ușor tematice. Nu au un stil concret definitivat, încă se gândesc, dar, din nou, vor să vândă o experiență diferită. Și acolo vor fi tank-uri, închiriabile, cu contor.
Avantajul nostru e că avem 3 nivele acum, iar etajul și subsolul pot găzdui concomitent manifestări. Și la subsol vrem să facem seri de karaoke, stand-up comedy, teatru de club, undeva în zona aceasta, cu publicul la mese. Nu vrem să golim sala, ci căutăm un concept de entertainment.
Nu rămâne decât să gustați berea, să ne spuneți ce părere aveți, nouă, unui prieten, unui coleg. Haideți să ducem vorba mai departe despre lucrurile faine care se întâmplă în această perioadă și make the most of it.