We’re Here To Help You

Contact us today to schedule an appointment

Call us today

815.555.5555

Request a Service

Povestea instalațiilor și amenajărilor temporare de la Someș Delivery

Home $ Articole $ Povestea instalațiilor și amenajărilor temporare de la Someș Delivery

by | Jul 12, 2019 | Articole

Încă o zi și începe Someș Delivery 2019, care va avea loc între 13 și 14 iulie în zona Ștrandului Sun din cartierul Grigorescu. La baza ediției de anul acesta stă idee conform căreia, dacă ne dorim un Someș mai curat, trebuie să devenim noi înșine mai responsabili față de mediu și mai cumpătați. De asemenea, dacă vrem un oraș mai verde, e nevoie să ne apropie de râul care îl traversează. Toți suntem implicați în povestea aceasta și tocmai de aceea ar trebui să găsiți weekend-ul acesta timp să treceți pe la Someș Delivery, să vă promiteți că veți fi mai buni cu mediul înconjurător.

Ca în fiecare an, a fost lansat un concurs destinat tuturor celor interesați prin care s-a dorit implicarea comunități în aducerea Someșului mai aproape de cetățeni. Focusul a fost pe teme precum reducerea poluării mediului, în special a apei, reutilizarea materialelor, reducerea consumului de material. S-au ales 10 câștigători, dintre care avem 4 amenajări, două instalații, 2 ateliere pentru copii, un eveniment cu cărți și tururi ghidate. Noi am fost curioși de povestea instalațiilor și amenajărilor temporare de la Someș Delivery, am făcut puțin research și vrem să împărtășim cu voi ce am aflat despre ele, precum și alte construcții pe care le veți găsi acolo weekendul acesta.

Începem cu amenajările UNDE și DELTA, care au fost realizate de aceeași echipă de 3 persoane: Andrei Pop, Robert Vasiluț și Spiro Koça. Instalaţia ”Unde”, localizată pe malul de vizavi a parcării Ștrandului Sun, conduce publicul printr-un spaţiu-portal cu elemente cinetice și luminoase, oferind o experiență deosebită. Trecătorii pot interacţiona cu obiectul care produce o continuă mișcare, vizibilă atât ziua, cât și noaptea. Pe același mal, găsim și Delta, o amenajare din platforme triunghiulare modulare care coboară la nivelul Someșului și beneficiază de locuri de ședere la apă. Conceptul propune un ansamblu ușor reconfigurabil și reutilizabil pentru ediţiile viitoare Someș Delivery și a fost adoptată de cei de la cut & crust, care au dorit să le ofere locuitorilor cartierului Grigorescu un loc de relaxare, povești și stat la o pizza.

Pe partea opusă vă va întâmpina amenajarea ALLEY. Vorbim despre un traseu amenajat pe malul Someșului, pe malul dinspre Ștrandul Sun, ce propune la capătul său o oglindă, un moment în care utilizatorul își privește reflexia în contextul natural al Someșului, miza fiind de conștientizare a impactului nostru asupra mediului. Zota Andrei, Alexandra Damian și Rosca Tudor sunt cei care ne-au ”supus” într-un mod atât de frumos unui proces de introspecție contextuală, iar Alexandra ne-a povestit mai multe despre traseul până la oglindă.

ALLEY este un proiect prin care ne-am propus să îmbunătățim parcursul existent de pe malul Someșului, dorind să creăm o experiență cât mai plăcută pentru trecători, facilitând accesul de-a lungul întregului mal. Am îmbogățit malul prin câteva elemente, cum ar fi balustrade, scări sau locuri de șezut, parcursul încheindu-se cu o oglindă ce ar avea un sens simbolic. Intervenția noastră a început odată cu coborârea dealului aflat către șosea, loc în care am simțit nevoia de niște scări și o balustrada ce conduc persoana spre zona amenajată. Traseul continuă cu un spațiu de socializare ce oferă priveliște către râu, spațiu alcătuit din elemente reciclate găsite pe malul Someșului – un frigider abandonat pe mal și un trunchi de copac. În dreptul primei gradene am propus locuri de stat pe plăcile de beton, loc unde trecătorii pot avea o perspectivă largă asupra cadrului natural. Parcursul se continuă cu balustrade și cărări amenajate adaptate sitului. Balustradele sunt semnalate cu ajutorul luminițelor sau a unor elemente reciclate. Traseul se încheie cu oglinda.

Foarte apreciată va fi, cu siguranță, și amenajarea gândită de echipa ”Piciorușele vesele” (Radu Stoica, David Mutnean, Ioana Afloarei, Oana Filip). Ei s-au jucat cu posibilitatea de a ajunge cu picioarele în apă, aceasta fiind una din caracteristicile acestei zone a Someșului din oraș. ”Loc de lepăDAT papucii”, după cum și-au intitulat ei proiectul, profită de acest lucru și propune un loc ușor accesibil la apă.

Teodora Pascu și Andrada Hanca au creat o instalaţie practică cu rol de a ușura parcursul pe malul Someșului, dar și cu scopul de atenţionare asupra poluării. Pavilionul e realizat pe structură de lemn și pereţi din PET-uri, iar mai multe detalii am aflat chiar de la cele două fete care au stat în spatele acestei idei.

Proiectul propune o mișcare de conștientizare asupra nivelului de poluare în timp ce ușurează o parte din traseul dintre doua gradene. În timp ce parcurgi tunelul de peturi se creează o barieră între om și natură, imaginea Someșului se distorsionează. PETrecere a fost realizat din aproximativ 500 de pet-uri de 2 litri, PET-uri colectate în 3 zile din campusul Observator. Pentru noi a fost primul proiect de acest gen, a fost o provocare și suntem fericite că am reușit să facem ce ne-am propus cu ajutorul prietenilor noștri.

Andra Hrenciuc, Martha Moroșan, Dariush Afrasiabi, Emil Horga și Octavia Ștefăroi au fost preocupați în special de elementul apei, așa că au creat ”În trecere”, o instalație care funcţionează ca un bac ce permite traversarea de pe un mal pe altul și care leagă Cartierul Grigorescu de zona verde dinspre Ștrandul Sun. Acest bac nu are doar rol utilitar, e un mod jucăuș de interacţiune cu apa. Tot ei sunt în spatele piscinei în râu, ”La scăldat”, aceasta fiind una dintre provocările Someș Delivery de anul acesta legată de modul în care putem utiliza Someșul din Cluj. Râurile au fost utilizate dintotdeauna ca locuri de scăldat. Doar că interdicţiile legale și constrângerile urbane de astăzi limitează utilizările apei și accesul direct la râu. Vedem weekendul acesta ce putem face în acest sens.

Pop-up garden, instalația realizată de Roxana Ocoș, Daria Seușan, Silviu Medeșan și Ronald van Den Heuvel, aduce în discuţie importanţa grădinăritului urban pentru un mediu urban mai curat și pentru o hrană sănătoasă. Sunt practic niște prototipuri de grădini verticale sau auto-irigate. E un experiment care sondează și modalităţile prin care acestea pot fi implementate în Cluj, despre care ne-a povestit mai multe Silviu.

Povestea instalației e legată de discuțiile mele cu Ronald despre criza climatică și cum interesele noastre pot să conveargă astfel încât să salvăm albinele (declarate zilele astea cele mai importante ființe de pe glob datorită rolului lor în polenizare), dar și să transformăm griul cartierelor clujene în verde. De asemenea, ne interesează producerea hranei și drumul ei până la consumator, deoarece o parte din problemele climatice se datorează noxelor. Ce ar fi dacă ne-am produce o parte din hrană chiar în propria locuință sau foarte aproape de bucătăria proprie? Ne-am pus și problema adaptării unei grădini la stilul de viață contemporan, astfel încât când uităm să o udăm să nu fie o problemă. Sunt multe grădini urbane chiar în zona activată anul acesta de Someș Delivery îngrijite de seniori și credem că viitorul acestor practici foarte benefice pentru sănătatea oricărui oraș ar fi transformarea lor în spații comune de reuniune a comunității, și nu păstrarea lor ca spații individuale, percepute acum ca obstacole în spațiul urban. Trebuie încurajate cât mai multe generații să le construiască/ folosească și trebuie găsite cât mai multe spații pretabile a deveni grădini urbane. Am câștiga pentru întreg orașul kilometri întregi de spații verzi productive, care nu doar că înfrumusețează, dar și produc hrană sau răcoresc arșița betoanelor.

În plus, nu uitați să vă trageți sufletul sub UMBRAR, amenajarea dedicată cartierului și folosirii cotidiene care a fost realizată în luna mai în cadrul atelierului de proiectare & construcţie, coordonat de Koho’. A fost construită integral din materiale reutilizate, inclusiv lemn reutilizat și e un fel de declaraţie despre ce ne propunem în ediţia de anul acesta a Someș Delivery: să fim mai responsabili faţă de mediu.

Cu cine ne vedem mâine și duminică la Someș Delivery? Dacă sunteți în căutare de motive (încă), am notat câteva în articolul de aici.

Trimite articolul:

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!